Tíz kérdés, tíz válasz. Felelj mindegyikre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Kérdés #1: Tényleg pénzbírságot kellett fizetnie a lezuhant brazil csapatnak, amiért nem állt ki az utolsó fordulóban?

Bár az első híradások arról számoltak be, hogy a klubnak 100 ezer reál pénzbírságot kellett a kihagyott meccs miatt fizetnie, pénzügyi szankció ebben az esetben – a különleges körülmények miatt – egyik klubot sem érte.

Kérdés #2: Egy férfi tényleg lövöldözni kezdett egy washingtoni pizzériában, amikor utána akart járni egy kamuhírnek?

A pizzagate néven emlegetett összeesküvés-elmélet hatására december elején egy ember valóban fegyverrel ment körülnézni a hírbe hozott Comet Ping Pong nevű pizzériába. És ha már arra járt, és fegyver is volt nála, el is sütötte – szerencsére senki nem sérült meg.

Kérdés #3: Karácsony előtt tényleg műanyag rizst foglaltak le a hatóságok Nigériában?

Bár a híradások szerint a nigériai hatóságok karácsony előtt több mint 100 zsák műanyag rizst foglaltak le, később kiderült: a rizs valóban fertőzött volt, de nem műanyagból készült.

Kérdés #4: Trump tényleg az alábbi képen látható megoldással fixálta a nyakkendőjét?

Az AFP hírügynökség képe valóban a megválasztott amerikai elnököt ábrázolja egy decemberi elsejei látogatásán.

Kérdés #5: Minnesotában a nagy hideg miatt tényleg a stadionban szállásolták el a hajléktalanokat?

Ezt csupán egy férfi terjesztette el a Twitteren, állítása szerint annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet egy társadalmi problémára és a közpénzek elherdálására.

Kérdés #6: Csehországban tényleg egy speciális különítménnyel veszik fel a harcot a kamuhírek ellen?

A Centre Against Terrorism and Hybrid Threats nevű alakulat január elsején kezdte meg működését, és egyik feladata az ország biztonságát veszélyeztető híresztelések monitorozása és ellenőrzése lesz.

Kérdés #7: A pakisztáni védelmi miniszter tényleg bedőlt egy izraeli atomcsapást kilátásba helyező kamuhírnek?

A miniszter a hamis híreket terjesztő AWD News nevű oldal azon cikkét vette komolyan, amely szerint ha az iszlámábádi kormány katonákat küld Szíriába, a zsidó állam elpusztítja Pakisztánt egy nukleáris csapással. A pakisztáni miniszter a Twitteren azt üzente: Izrael elfelejti, hogy Pakisztánnak is van atomfegyvere. A turpisság szerencsére még időben kiderült.

Kérdés #8: Leia hercegnő emlékezetes haját tényleg egy mexikói forradalmárnő hajviselete inspirálta?

A Snopes nyomozása szerint bár nem a mexikói Clara de la Rocha volt az egyetlen inspirálója a filmes karakter hajának, de ő volt a legnagyobb.

Kérdés #9: Orosz hackerek egy vermonti cég laptopján keresztül tényleg bejutottak az amerikai áramszolgáltató rendszerbe?

Bár a Washington Post egy év végi cikke ilyesmit állított, később módosították anyagukat: a Burlington Electric malware-rel fertőzött gépe nem csatlakozott a hálózathoz. Ráadásul az orosz szálat sem lehet bizonyítani.

Kérdés #10: Egy floridai kínai éttermet tényleg bezártak azután, hogy kiderült: titokban kutyát szolgálnak fel vendégeiknek?

Az információ csak egy kamuhíroldal cikke alapján terjedt el.

Fotó: pexels.com

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.