Tíz kérdés, tíz válasz. Adj választ mindegyikre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

#1 Sasokat vet be a holland rendőrség a drónok ellen?

A holland rendőrség szeptemberi bemutatóján elhangzott: a sasokat olyan esetekben vetik majd be, amikor egy drón nem engedélyezett terület fölé – például egy repülőtérhez vagy egy állami delegáció konvojához közel – merészkedik.

#2 Az Európai Bizottság levélben hívta meg Szegedet az EU menekültprogramjába?

Néhány magyar önkormányzat valóban kapott levelet arról, hogy részt vehetnek a “Migráció és Mobilitás Igazgatóság 2017 márciusában induló pilot programjában”, ezek a levelek hamisítványok voltak. A kamulevelek ügyében az Európai Bizottság vizsgálatot indított.

#3 Munkát és lakhelyet ígér egy kanadai cég az odaköltözőknek?

A The Farmer’s Daughter Country Market valóban közzétett egy felhívást, amelyben munkásokat toboroz vállalkozásához, ez a csalogató szöveg azonban elsősorban kanadaiaknak szólt, de legalábbis olyanoknak, akiknek érvényes kanadai munkavállalói engedélyük van. A cég lakhatást sem biztosít az odaköltözőknek, csupán igény esetén egy 0,8 hektáros földet utal ki a sikeres jelentkezőknek egy erdőben, ahol azok felhúzhatnak maguknak egy bungalót.

#4 Valódi vagy digitálisan manipulált fotó a Hillary Clinton szelfiző híveit ábrázoló kép?

A nárcisztikus szelfigeneráció jellemző lenyomataként terjesztett fotó valódi. A kép magyarázatához azonban annyi hozzátartozik: a tömeges szelfizés nem spontán volt, arra azután került sor, hogy a demokrata elnökjelölt a terembe érve elkiáltotta magát: “Aki akar egy szelfit, forduljon meg most!” Az esetről videó is készült.

#5 Tényleg véradókat vártak a Teréz körúti támadás sérültjének kezeléséhez?

 

Bár a támadás után elterjedt egy ilyen felhívás a neten, a rendőrség cáfolta, hogy a Teréz körúti robbantásban megsérült egyik rendőrnek vérre lenne szüksége.

#6 A NASA 2000 év után frissítette a horoszkópokat?

Valójában csak arról volt szó, hogy az egyik női magazin félreértelmezett egy gyerekeknek szóló, edukációs NASA-cikket, amit aztán jó páran átvettek tőlük.

#7 Egy chicagói orvos macskanyállal és vodkával bolondította meg a védőoltásokat?

Elképesztő történet, ráadásul bevallása szerint az orvos már legalább 10 éve készít alternatív oltásokat gyermekek számára.

#8 Az alábbi felvétel egy idei orosz választási csalást ábrázol?

A felvétel nem új: már 2012-ben fent volt a YouTube-on.

#9 Svédország hivatalosan is átállt a hatórás munkarendre?

Bár van egy erről beszámoló, népszerű videó a neten, mindössze annyi történt, hogy néhány svéd vállalat már tesztelte egy ilyen lépés hatásait. De nem állami szabályozás hatására, hanem önkéntesen és kísérleti jelleggel.

#10 Nostradamus tényleg megjósolta a Magyarországot napjainkban elérő menekültáradatot?

Sem Nostradamus nem írt a 21. századi migrációs hullámról, sem az a Szentmihályi Szabó Péter, aki az 1996-ban publikált jóslatutánzataiban arról elmélkedett: “Nomád népek jönnek Pannóniába”. További részletek.

Beküldöm

Ha van időd, töltsd ki az augusztusi kvízt is!

Íme az augusztusi hoaxkvíz: teszteld magad te is!

Te hány kérdésre tudod a választ? Íme a júniusban elindított kvízsorozat harmadik része.

Fotó: Tory Byrne / freeimages.com

Köszi, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is havi egy kávé árával az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!