Tíz kérdés, tíz válasz. Adj választ mindegyikre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod a Facebookon.

Kérdés #1: Tényleg emberáldozatot mutattak be a CERN svájci kutatóintézetében?

Bár a neten valóban megjelent egy videó, amelyen fekete köpenyes, csuklyás emberek rituálisan megkéselnek egy fehér ruhás nőt az intézmény területén, a felvett jelenet ismeretlenek morbid tréfája volt.

Kérdés #2: A kalcium tényleg jó allergiára?

Bár a praktikát az orvosok meglepően nagy része használja és ajánlja még ma is, az orvosi tankönyvek réges-rég túlléptek a kalcium ilyen alkalmazásain.

Kérdés #3: A Mythbusters segítőcsapata tényleg új sorozatot kap a Netflixen?

A Grant Imahara, Tory Belleci és Kari Byron alkotta csapat decemberben a White Rabbit Project című műsorban tér vissza a Netflixen.

Kérdés #4: Az izlandi kormány tényleg 5 ezer dollárt fizet azoknak a migránsoknak, aki elvesznek egy helyi nőt?

Valóban megjelent egy cikk, amely az ország férfihiányával magyarázta a furcsa bejelentést, de az csak egy kamuhírekben utazó oldalról indult el. Egyébként pedig még az sem igaz, hogy Izlandon egyenlőtlenség lenne a nők és férfiak száma között.

Kérdés #5: A Facebook tényleg benyelt egy hoaxot nem sokkal azután, hogy hírmoderátorait algoritmussal helyettesítette?

A benyelt kamuhír arról tudósított, hogy kirúgták a Fox News egyik legismertebb arcát, Megyn Kellyt, amiért titokban Clintonnal szimpatizált.

Kérdés #6: Titokzatos bohócok tényleg riadalmat okoztak Dél-Karolinában?

Bár egyesek szerint csak egy horrorfilm promójáról volt szó, de tény, hogy egy dél-karolinai kisváros lakó augusztusban többször is panaszkodtak a közeli erdőben látott furcsa bohócokra - és még a rendőrség is vizsgálatot indított az ügyben.

Kérdés #7: Orbán Ráhel tényleg beszólt a Tanítanék mozgalom facebookos oldalán a tanároknak?

Csak egy troll szórakozott a nevével az oldalon, de gyorsan lebukott.

Kérdés #8: A NASA szerint 1880 óta tényleg az idei július volt a valaha volt legmelegebb hónap?

A NASA mérései szerint 2016 júliusa minden korábbi hónapnál melegebb volt, legalábbis ami az 1880 óta mért időszakot illeti. Ez sorozatban a 10. hasonló rekord volt.

? Erről a videóról van szó: https://www.youtube.com/watch?v=NndEHe5HbdE Kérdés #9: Egy viccnek indult ijesztgetésből tényleg borzalmas baleset lett? (a videó linkje a kérdőjel alatt)

A videó már 2010-ben sem volt igazi, ennek ellenére még 2016-os újrafeltámadásakor is sokakat megtévesztett.

Kérdés #10: A citrom tényleg hatékonyabb a rák ellen, mint a gyógyszerek és a kemoterápia együtt?

A régi körlevél azt követően jött elő újra, hogy egy bulvárlap cikket írt a citrom és a szódabikarbóna együttes alkalmazásainak vélt előnyeiről. A citrom-bikarbóna gate-ben megszólalt többek között Schobert Norbi, a Ködpiszkáló gyógyszerész szerzői és szerepéből kicsit kiesve még Tibi atya is.

Az előző havi kvízek:

Júliusi hoaxkvíz: teszteld magad te is!

Júniusi hoaxkvíz: teszteld magad te is!

Te hány kérdésre tudod a választ? Egyelőre csak tesztelem, mennyire jön be nektek egy ilyen kvíz. Tíz kérdés, tíz válasz. Adj választ mindegyikre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot.

Fotó: pexels.com

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.