Íme sztori írott és videó változata:

“Egy napon, a még gyerek Thomas Edison hazament az iskolából és egy papírt adott az édesanyjának. Azt mondta neki: “A tanárom adta nekem ezt a papírt és azt mondta, hogy csak az édesanyámnak mutassam meg”. Az anya szemei könnybe lábadtak, amikor hangosan felolvasta a levelet a fiának: „Ez az iskola túl kicsi az Ön fiának és nem rendelkezik elég jó tanárokkal ahhoz, hogy tanítsák őt. Kérem Ön, tanítsa fiát a továbbiakban.” Sok-sok évvel később Edison édesanyja meghalt, ő pedig akkor már az évszázad egyik legnagyobb feltalálója volt. Egy napon régi családi dolgokat nézett át. Hirtelen egy félbehajtott papírt vett észre az íróasztal fiókjában. Kézbe vette és kinyitotta. A papírra ez volt írva: „Az Ön fia megzavarodott, mentálisan sérült. Soha többet nem engedjük az iskolánkba.” Edison órákon keresztül sírt, majd ezt írta a naplójába: „Thomas Alva Edison egy megzavarodott gyerek volt, aki egy hős édesanyának köszönhetően az évszázad zsenijévé vált.”

No Title

No Description

Az inspirációs kisfilm műfajba bőven belefér egy kis színesítés, nincs is ezzel baj, de a fenti történet nagyon sok helyen már “igaz történet Edisonról” címmel terjed – ami viszont már nem igaz. Szóval ez a bejegyzés inkább egyfajta kiigazítás azoknak, akik szeretnék megismerni a motiváló történet hátterét.

A truthorfiction.com szerint ami a sztoriból igaz: Edison diszlexiás volt, és ez igencsak megnehezítette oktatását. Edison iskolai nehézségei jól dokumentáltak, miként tanára lesújtó véleménye is.

Az azonban már nem felel meg a valóságnak, hogy Edison ne tudott volna erről. A truthorfiction.com által bemutatott források szerint a kis Edison igenis tisztában volt tanárai véleményével, és ez alaposan felháborította őt – egy alkalommal például egy negatív minősítés után egész egyszerűen hazarohant az osztályteremből.

Másnap édesanyja megpróbálta megbeszélni a tanárral az esetet, de csak az lett a vége, hogy dühödten kivette fiát az iskolából – és onnantól kezdve maga tanította.

Az életrajzok tehát hitelesítik a fenti történet azon állításait, miszerint a kis Edisont tanára visszamaradottnak nevezte, és azt is, hogy ezután anyja tanította őt, ami egész életére nagy hatással volt, de az már csak kitaláció, hogy Edison édesanyja a videóban látható módon eltitkolta volna fia elől a tanár véleményét, és erről a későbbi feltaláló csak felnőttkorában értesült.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.