A Bayerische Rundfunk műsorában megszólal többek között egy ide költöző, idősebb pár, akik fontosnak tartják, hogy Magyarországon kevés a muzulmán. Arról is vallanak, hogy Németországban már féltek az utcára menni a mostanában érkező “sok fiatal ember” miatt. Nyilatkozik egy ingatlankereskedő is, aki szerint 10 német közül 8-an a menekültek miatt hagyják el Németországot.

Flucht vor Flüchtlingen: Wenn Deutsche vor Flüchtlingen nach Ungarn fliehen

Sie sind mit der deutschen Flüchtlingspolitik unzufrieden und haben Angst vor Überfremdung – in Ungarn finden diese Menschen eine neue Heimat. Dort ließ Präsident Viktor Orbán Zäune gegen Flüchtlinge bauen und verfolgt eine restriktive Migrationspolitik. Immobilien-Makler am Plattensee berichten von einem neuen Phänomen: der Nachfrage nach Häusern für deutsche Auswanderer.

Bár a riport és az azt idéző lapok azt sugallják, tömeges jelenségről van szó, az Index által megkérdezett ingatlanközvetítő cégek nem érzékelik, hogy több lenne a német. Sőt az Otthon Centrum megszólalója szerint Füreden inkább eladnák ingatlanjaikat a németek. A Duna House képviselője szerint Keszthely környékén ugyan van némi növekedés német vásárlókban, de füredi irodájuk – az Otthon Centrumhoz hasonlóan – inkább eladást tapasztalt.

Tegyük hozzá, a média nagy úr: egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy lesz német, aki a műsort látva kap ötletet vagy kedvet a Magyarországra településhez.

Update | Időközben az Index a német tévének nyilatkozó ingatlanost is elérte, akitől a lap megtudta: a férfi az előző évben 15-20 ingatlant értékesített, idén pedig már annyit, hogy “per pillanat meg se tudja mondani a pontos számot” – a németek mellett belgáknak és hollandoknak is. A férfi elmondása szerint az érdeklődők részben a menekültügy miatt aggódnak, részben pedig olyan német nyugdíjasok, akik hazájukban nem tudnak megélni.

Fotó: DR.de