A Big Macet az olvadt réz sem pusztítja el – próbálták a héten egy videóba belemagyarázni. Ezzel szemben a Meki videóban látható szendvicse – az ígéretek ellenére – nagyon is elpusztul, másrészt az abban néhány másodperc erejéig megfigyelhető jelenség – a Leidenfrost-effektus – gyakorlatilag bármely más hamburgernél megmutatkozna. A gyorséttermek általában nem az egészséges táplálkozás templomai, és a hamburgerek mértéktelen fogyasztása sem ajánlott, de a szóban forgó videó nem bizonyítja azt, amit a felvételhez csatolt magyarázatok sugallnak – vagyis hogy a Meki szendvicsei lebonthatatlan anyagokból készülnek.

Molten Copper vs Big Mac

Pouring molten scrap copper on Big Mac. Next video coming up is going to be molten copper vs McDonald’s french fries. Copper’s melting point is 1,984°F or 1,085°C Thanks for watching. Check out this video on my channel, the same thing happens to the T-bone steak, the copper just sides right off.

Merkel fiatalkorában skinheadekkel lógott – próbálta egy német nyelvű, kamu Anonymous-csoport exkluzívnak mondott fényképekkel bizonyítani, hogy a “köpönyegforgató” Angela Merkel német kancellár fiatalkorában bőrfejűekkel barátkozott. A képek ugyan valósak, a hozzájuk fűzött magyarázat azonban kitaláció. A fotókon valóban a fiatal Angela Merkel látható bőrfejűek körében, de nem mint azok “babája”, ahogy a terjesztők sugallják, hanem mint a német kormány ifjúsági és nőügyi minisztere egy munkalátogatás során.

merkel_skinhead

120 centis patkányt találtak Londonban – ment körbe a fotóval illusztrált hír a világon. A cikkekben patkányszörnyként emlegetett állat állítólag akkora volt, mint egy négyéves gyerek. Ez azonban erős túlzás, a fotót publikáló férfi ugyanis horgászokat meghazudtoló ügyességgel nyújtja az állatot a kamera felé, megteremtve ezzel a kívánt optikai illúziót. Egy számítás szerint a patkány legfeljebb 60 centis lehetett.

Eltűnt egy nő egy dán tévéinterjú alatt – szúrtak ki a héten egy érdekes jelenetet internetezők. Persze a megoldás is gyorsan meglett: Trine Nielsen kézilabdázónő természtesen nem szívódott fel nyomtalanul, hanem egyszerűen csak kisétált a csomagot toló nő árnyékában – saját bevallása szerint azért, mert észrevette, hogy bekerült nyilatkozó edzője hátterébe.

Droggal kezelt bankkártyával próbáltak egy nőt megmérgezni – terjedt a héten tajvani közösségi oldalakon. A körlevél szerint a kártyát egy Burundanga nevű szerbe márthatta a támadó, és egy benzinkúton adta át mit sem sejtő női áldozatának, aki autójában nem sokkal később rosszul lett. A helyi bűnüldöző hatóságok azonban tagadták az értesülést, megemlítve, hogy egy hasonló – szintén alaptalan – rémisztgetés 2008-ban már Amerikában is terjedt.

Fotó: pexels.com

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.