Milánóból indult stoppal Izrael felé egy 33 éves olasz liberális gondolkodású nő, aki azt akarta bizonyítani, hogy a muszlimok békések és barátságosak mindenkivel, az iszlám pedig a béke vallása. Nem sikerült. Megerőszakolt holttestét a törökországi Gebze városához közel találták meg – számol be egy Pippa Bacca művésznevű olasz nő tragédiájáról egy népszerű bevándorlóellenes portál.

Hogy az eset időpontját nem jelölik meg, nem véletlen: a gyilkosság ugyanis több mint 8 éve történt. Bár a migránsellenes oldal cikke további részleteket is ígér, linkjük csak a Yes I’m Right nevű szájtra vezet, ahol ezt az információt szintén nem említik meg. Felháborodottan hangot adnak viszont arról, hogy az esetről a mainstream média nem számol be, azt megpróbálja elhallgatni.

Vagyis tulajdonképpen azt hiányolják, hogy a sajtó nem számol be egy nyolcéves gyilkosságról – újra. Merthogy 8 évvel ezelőtt elég sokan hírt adtak a tragédiáról, a Yes I’m Right cikke például nagyrészt a New York Times közel 7 ezer karakteres írásának mazsolázott változata.

Nem mindegy, hogy mikor történt? Vagy van más is?

Persze biztosan lesznek, akiknek mindegy, hogy az eset most vagy nyolc éve történt, és akik a tragédiát példaértékűnek és figyelmeztetőnek fogják érezni 2016-ban is. A téma iránti érdeklődést jól mutatja az a 11 ezer megosztás, amit a fent idézett cikk két nap alatt kapott.

A Snopes azonban további ferdítést is felfedezett az eset legújabbkori tálalásában. Bár a mostani beszámolók egyfajta iszlámmosdatásként mutatják be Pippa Bacca útját, a túrának fehér menyasszonyi ruhában nekivágó olasz performanszművésznők – merthogy ketten voltak – kiáltványukban nem emeltek ki vallásokat. A világbéke mottója alatt futó utazásukat részben katolikus és ortodox keresztények által lakott európai, részben pedig muszlimok által lakott közel-keleti területeken keresztül tervezték megtenni a zsidó Izraelig, “a különböző emberek és népek szimbolikus házasságát”, valamint az emberekbe vetett bizalom fontosságát hirdetve.

Az idillikus kísérlet megbukott, amikor Pippa Baccát – miután a páros Isztambulban kettévált – egy török férfi felvette, majd megerőszakolta és megfojtotta. A New York Times korabeli beszámolója szerint az esetet nagy felháborodás kísérte mind Olaszországban, mind Törökországban. A páros útját és a túra utóéletét megörökítő weboldal 2012-ig üzemelt, azóta csak a Webarchive mentése révén érhető el.

És hogy Pippa Bacca esete ne csak önmagában legyen tragikus, halálának elferdített változata – hasonlóan az elhalálozása után megrágalmazott, svéd Elin Krantz meggyilkolásához – 2016-ban a bevándorlásellenes propaganda eszközéül vált.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.