Hitlernek komoly vizelési problémái voltak egy új tanulmány szerint, nem beszélve a férfiasságáról, ami nem nőtt túl nagyra, ráadásul csak egy heréje volt. Két nem túl prűd brit történész még a náci vezér pontos méreteit is megadja, ami alapján valószínű, hogy Hitler szexuális élete nem lehetett fergeteges” – számol be például a Magyar Idők a hét egyik bulvárbombájáról.

A mikropéniszvád gyorsan végigfutott a sajtón, pedig az Independent által megszólaltatott történész szerint az állítást érdemes óvatossággal kezelni. És itt kivételesen nem egymással rivalizáló kutatókról van szó, vagyis arról, hogy egyik történész fel akar mászni a másik hátán a világhírig, hanem az mondja ezt, akit a lapok világszerte idéznek a témában.

A szerzőpáros ugyanis a könyvben csupán arról ír bizonyosságként, hogy a német diktátornak komoly gondjai voltak hímvesszőjével, többek között egy hypospadias nevű betegségben szenvedett.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának oldala szerint ez “a külső húgycsőnyílás veleszületett rendellenességét” jelenti, és – a húgycsőnyílás elhelyezkedése alapján – különböző súlyossági fokozatai lehetnek. Tünetei közé tartozik a rendellenes vizelés, a külső húgycsőnyílás szűkület, a vizeletsugár elvékonyodása, a merevedési zavar vagy a gáti formánál terméketlenség.

És – ami témánk szempontjából a Independent cikke szerint fontosabb – a pénisz esetenként nagyobb felületen kapcsolódik a testhez, ami miatt kisebbnek tűnhet. Erre azonban a kutatók már nem találtak bizonyítékot, csupán a hypospadias egy súlyosabb és ritka formájára, amely során a húgycsőnyílás a hímvessző herezacskóhoz közeli részén helyezkedik el. Minden más – vagyis a mikropénisz emlegetése – már nem bizonyítékokon alapszik, hanem csak feltételezés.

Megemlítik viszont könyvükben a diktátor egy másik betegségét: le nem szállt jobb heréjét. Utóbbi érdekessége, hogy történészek és életrajzírók korábban egyöntetűen legendaként számoltak be róla, amit állításuk szerint semmiféle bizonyíték nem támaszt alá. Ellentábor azonban mindig is volt a kérdésben, de újabban már ők is több csoportra oszlanak.

Egy hatvanas évekbeli visszaemlékezés szerint Hitler egy első világháborús ütközetben veszíthette el egyik heréjét, egy egészen friss, tavalyi tanulmány szerint – amely egy 1923-as börtönvizsgálat okmányain alapul – azonban Hitlernek jobboldali rejtettheréjűsége volt.

A diktátor egyheréjűsége egyébként a második világháborúban olyannyira elterjedt szóbeszéd volt, hogy még egy gúnydalt is megihletett. Szövegét – Hahner Péter 100 történelmi tévhit című könyve szerint – Toby O’Bryan írta 1939-ben, a Bogey Ezredes Indulójának 1914-ben született dallamára:

Hitlernek csak egy golyója van,
Göringnek kettő, de nagyon kicsi,
Himmlerrel hasonló a heyzet,
Szegény Goebbelsnek pedig egyáltalán nincs.

A dallam többször elhangzik a Híd a Kwai folyónban is, mivel azonban szövegét a film 1957-es készítésekor túl illetlennek találták, ezért a katonák csak fütyülik a nótát.

A Salon szerint egyébként jobb, ha bele sem gondolunk annak magyarázatába, hogy az emberiség miért foglalkozik még ennyi idő után is ilyen megszállottan Adolf Hitler péniszével, heréivel és szexuális életével.