“Fotók Svédből. A befogadottak égetik a befogadó ország zászlaját! Ezért kell befogadni őket!” – olvasható a fenti kép alatt a Facebookon.

Az alábbi videóból – amelyben megtalálható a jobb felső sarokban kiragadott jelenet is – azonban kiderül: a tüntetésre 2010 márciusában került sor Malajziában, a Lars Vilks-féle karikatúrabotrány újbóli fellángolása után. Ahogy az az MTI akkori híradásából kiderül: a több mint kétszáz tüntető azért vonult a malajziai svéd nagykövetség elé, hogy tiltakozzon a Mohamed-gúnyrajz svédországi újraközlése miatt.

A megmozdulás vezetői azt szerették volna elérni, hogy a svéd kormány tegyen határozott lépéseket a karikatúrát újraközlő újságok és a szerző ellen, a Kuala Lumpur-i svéd nagykövet azonban közölte: a véleménynyilvánítás szabadsága miatt hazájában nem fognak fellépni a szóban forgó újságokkal szemben.

A fenti nagy kép sem Svédországban készült, hanem egy hasonló célzattal rendezett, szintén 2010-es bangladesi tüntetésen.

Protesters burning the Swedish Flag in Malaysia – 26 March 2010

A Swedish flag was set alight outside the country’s embassy in Malaysia on Friday as protesters gathered to demand action be taken against cartoonist Lars Vilks and newspapers that published his caricatures of the Muslim prophet Muhammad. “They want to protest against the the publication of Lars Vilks’ drawings in Swedish newspapers.

Update | A fenti kép után két héttel egy másik hasonló cikk is megjelent a magyar neten. Eszerint miután “Norvégia bejelentette, hogy harmadára csökkenti a bevándorlók juttatásait és megkezdi a gazdasági bevándorlók kitoloncolását, szinte azonnal tüntetés kezdődött egy menekülttáborban, ahol norvég zászlót égettek. A norvég rendőrök végignézték, ahogy gyalázzák országuk jelképét.”

A cikkben bizonyítékként használt kép azonban a Jyllands-Posten karikatúrái elleni tüntetésen készült, a dw.com szerint egy palesztin militáns égette a zászlót 2006-ban.

norveg_zaszlo

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.