Egészség dbu.de

2015. július 22. szerda | Szerző: marinov

1

Újabb cikk a tartósítószerek miatt lassabban bomló holttestekről

Nemrég Düsseldorfban tartottak egy konferenciát, ahol német bonctani szakértők arra jutottak, hogy az elmúlt 20-30 évben az eltemetett halottak nem bomlanak le többé – állítja egy cikk. Nézzük, miről van szó.


2015 nyarán egy magyar online életmódmagazin oldalain megjelent egy cikk, amely német tudósokra hivatkozva állította: “az elmúlt 20-30 évben az eltemetett halottak nem bomlanak le többé”. A cikk szerint ennek három oka lehet: 1.) a víz és a levegő szennyezettsége miatt a bomlásért felelős baktériumok szinte kipusztultak. 2.) a jelenséget a rengeteg öregedésgátló kozmetikai készítmény okozza 3.) a problémát az a rengeteg tartósítószer okozza, amellyel tele vannak az ételeink.

Évtizedes téma, új köntösben

Bár a magyar fordítás alapja minden bizonnyal egy július elején megjelent cikk lehetett, a téma egyáltalán nem új: a jelenséggel már 2003-ban foglalkozott a brit The Telegraph – és megannyi német lap. Az alapszitu ezekben a cikkekben ugyanaz, mint a mostani anyagokban: a sírhelyeiket újra és újra felhasználó német temetők sírásóit annyira meglepték az utóbbi évek jó állapotban lévő hullái, hogy tudósoknak kellett kivizsgálniuk a jelenséget. A történetnek ez a része valóban megtörtént.

Ami már kérdésesebb, az az okok keresése. A fent idézett Telegraph-cikkben ugyan valóban megjelenik a tartósítószeres és a kihaló baktériumos feltételezés is: de előbbi csak az “egyesek szerint” forrásmegjelöléssel, a másik pedig a szintén nem túl erős “mások abban hisznek” formula keretében. Amikor a cikkben névvel idéznek – Rainer Horn professzort a Christian-Albrechts Egyetemről -, akkor már csak az derül ki: a természetes lebomlás az utóbbi évtizedekben valóban lassult – a tudósok szerint valószínűleg az ehhez szükséges baktériumok számának csökkenése miatt, ennek azonban nem tudják az okát.

A témát 2008-ban a Spiegel újra felkapta. Az újságíró kezét ezúttal is Ranier Horn vezette, akitől megtudhattuk: a fő problémát a talaj alacsony hőmérséklettel párosuló magas nedvességtartalma, valamint az oxigénhiány jelenti. Ezek miatt nem alakul át a holttest humusszá, hanem csak egy szürkésfehér, pasztaszerű anyaggá, ami idővel megkeményedik, megakadályozva a további bomlást.

A Die Zeit egy korábbi, 2003-as cikkéből az is kiderül, hogy mi okozhatja ezt a bomlás szempontjából kedvezőtlen állapotot: előidézheti többek között az agyagos, megfáradt talaj, a holttestekre adott műszálas ruházat, a nehéz tölgyfa- és ólomkoporsók, valamint a sírhelyen lévő virágok rendszeres öntözése.

A tartósítószerek vélt hatásáról tehát nincs szó

Talán azért nem, mert egyszerűen hülyeség. Legalábbis amikor pár éve erről kérdeztem Dunay Györgyöt, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet tudományos munkatársát, azt válaszolta: valóban rengeteg tartósítószer kerül mostanában az emberi szervezetbe, de az anyagcsere során ezek részben lebomlanak, részben kémiailag átalakulnak, így tartósító hatásukat a továbbiakban nem tudják kifejteni.

És hogy kicsoda a friss cikkekben említett német bonctani szakértő, Werner Stolz? Nem tudtam kideríteni. Ahogy a 2003-as Telegraph-cikkben idézett Ranier Hornt azonnal megtaláltam, Werner Stolz holttestekkel kapcsolatos munkásságát nem sikerült fellelnem. A másik névvel említett forrást, Walter Müller berlini sírásót pedig nem is kerestem volna, de ő meg épp szembe jött a 2003-as Telegraph-cikk egyik megszólalójaként.

A tartósítószerek miatt lassabban bomlanak a hullák? | Urban Legends

Annyi tartósítószert eszünk, hogy észrevehetően később kezdenek bomlani a holttestek a hullaházban – futott be egy népi bölcsesség. Lássuk, mi igaz belőle.

A bejegyzés angol verziója: ARE PRESERVATIVES REALLY THE REASON DEAD BODIES NOW DECAY SLOWER THAN EVER?

Fotó: dbu.de


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat




Egy hozzászólás ehhez: Újabb cikk a tartósítószerek miatt lassabban bomló holttestekről

  1. Josephine Harkay says:

    Itt Amerikában a holttestekből kiengedik a vért és a beleket is eltávolítják (bizonyos fokú bebalzsamozás) mert sokszor napokig fekszenek a ravatalon. Lehetséges hogy ezt Európában is most csinálják és ez is hozzájárulhat a lassabb elenyészéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom