2015. március 26-án Jen Cardinal feltöltött egy 15 másodperces minivideót, amelyen egy magzat látható, amint többször is összecsapja tenyerét, miközben anyja és orvosa a Ha jó a kedved, tapsolj nagyokat című dalt énekli. A videót néhány nap alatt több mint 4 milliónyian tekintették meg, kereskedelmi lejátszásáért a feltöltő a Storyful hírügynökséghez irányítja az érdeklődőket.

Nem sikerült megfejtem, hogy eredetileg is ez volt-e a kísérőszövege a felvételnek, mint ami most, de a videó sokakat megtévesztett, aminek köszönhetően jó néhány negatív hozzászólás is érkezett a YouTube-on. Az ultrahangos felvételen ugyanis – mint azt a Snopes is megjegyzi – valóban egy kezeit összeérintő, majd szétválasztó magzat látható, de ez nem egy tudatos és ismétlődő tapsolás, és főként nem az anya által énekelt dalra.

A szóban forgó videón valójában egyetlen egy “taps” látható, amit az orvos pörget oda-vissza az énekhez igazítva – ahogy ezt a felvétel jobb alsó sarkában látható időcsúszka is mutatja. A visszajátszás tényét egyébként a kommentek között az anyuka is elismeri, a három taps sztorijához azonban ragaszkodik. Elmondása szerint az orvos ezek közül választotta ki a legjobbat, és azt játszotta oda-vissza, amíg ő énekelt.

A videó ötlete egyébként kiváló, de ha a feltöltő csak egy kicsit lejjebb csavart volna a félreérthetőségen, talán irigykedő trollból is kevesebb jutott volna.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.