Történelem Kísérleti történelemkönyv munkafüzet 9-10.

2014. november 25. kedd | Szerző: marinov

12

Megalapozatlan mítoszok lógnak a semmiben egy új törikönyvben

A finnugor rokonságot megkérdőjelező szövegek kerültek kilencedikesek kísérleti tankönyvébe – írja az Index a nyest.hu felfedezése alapján. A tankönyvhöz kapcsolódó munkafüzetben olyan források szerepelnek, amelyeket a tudomány rég megcáfolt.


A kifogásolt munkafüzetben ugyan nem tényként mutatják be az egyes elméleteket, de – azon túl, hogy megemlítik, az egyes teóriák terjesztői vitatkoznak egymással – semmi nem utal rá, hogy a források egy része hamisítvány, más része pedig abszurd összeesküvés-elmélet.

Megjelennek például az idézett szemelvények között Bobula Ida sumer-magyar rokonságot hirdető tanai, Kiszely István alternatív őstörténeti guru és a nővé vált Petőfi barguzini felfedezőjének elmélete, valamint egy korábban már leleplezett Trefort Ágoston idézet is, amit valójában a hetvenes években találtak ki.

A Tényleg.com történelemtanár szerzője szerint “a szövegek közül öt modern kori, és arra utal, hogy a finnugor nyelvrokonság egy blöff, amit németek találtak ki nekünk.” Az Index által meg is szólaltatott Lőrinc László úgy véli: a munkafüzeti feladat nem alkalmas arra, hogy gyerekek megkülönböztessék a népszerű történelmi mítoszokat a tudományos nézetektől. „A gyerekek nem kapnak elég útmutatót, így még a jobb képességűek sem fogják felismerni, hogy ezek nem valódi tudományos szövegek” — véli Lőrinc, aki szerint ráadásul a munkafüzet szerzői a jelek szerint még azt is elhitték, hogy a Trefort-idézet hiteles.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke szerint ha a kísérleti tankönyveket nem néhány hét alatt kellett volna elkészíteni, és lett volna lehetőség a szakmai korrekcióra, az ilyen hibák kikerülhettek volna a munkafüzetből.

A megoldás háznál van

Az a vicces, hogy ezeknek a kísérleti könyveknek a szerzői nagyon is jól tudják, sőt más helyeken gyakorolják is, hogyan lehet a fentihez hasonló hibákat elkerülni. Valamikor szeptemberben átlapoztam pár történelemkönyvet, és például a hatodikosban egy egész érdekes rovatra bukkantam. Az “Ahogyan a történészek gondolkodnak” című keretes írásokban konkrét történelmi legendák kapcsán olyan dolgokról esik szó, mint hogy miként értelmezzük a forrásokat, mi számít tudományos bizonyítéknak, hogyan kezeljük az egymással ellentétes véleményeket, stb.

Egy példa a hatodikos könyv 16. oldaláról:

“Ahogyan a történészek gondolkodnak…

Csak azt kezelhetjük tényként, amiről biztos forrásaink vannak.

Zsigmond király unokája?

Egyes elméletek és korabeli feltételezések szerint az igazságos Mátyás király nem más volt, mint Zsigmond király unokája. A szóbeszéd úgy tartotta, hogy Mátyás apja, a törökverő Hunyadi János valójában Zsigmond törvénytelen gyermekeként jött világra. Az elképzelést nem lehet bizonyítani, így a történészek nem kezelik tényként.

ƒMiért nem fogadhatjuk el kritika ért nem fogadhatjuk el kritika nélkül a mondákat?”

Vagy egy másik a 22. oldalról:

Ahogyan a történészek gondolkodnak…

A krónikások beszámolóit olvasva sokszor felmerül a gyanú, hogy vándormotívumról van szó, tehát olyan elemről, ami különböző beszámolókban azonos formában újra és újra megjelenik.

Dugovics Titusz története

A várvédő hőstette először Bonfini művében tűnik fel, Nándorfehérvár ostromához kapcsolva. Mátyás király történetírója azonban nem nevezi meg a hőst. Bonfini egy ismeretlen magyar harcos bátor cselekedetének tartja a török zászlót kitűző pogány katona mélybe rántását. A legendás cselekedethez csak az 1800-as évektől kapcsolták hozzá a Dugovics Titusz nevet, anélkül hogy ezt források igazolnák. Ráadásul Jajca 1463. évi ostrománál ugyancsak olvashatunk egy várvédőről, aki magával rántott a mélybe egy török katonát.
ƒ
Idézd fel, tanulmányaid során milyen történelmi vándormotívumokkal találkoztál! Gondolj az ókorról tanultakra is!”

Update | A kérdésben az MTA 2015 januárjában állásfoglalást adott ki, amelyben azt írják: “A magyar nyelv finnugor rokonságának kérdéséről nem folyik vita a tudományban. (…) Azok az álláspontok, amelyek a magyar nyelv finnugor rokonságát megkérdőjelezik, nem tudományos, hanem dilettáns álláspontok. (…) A tudomány természetesen folyamatosan változik. Ugyanakkor azt, hogy egy adott időpontban mely állítások tekinthetők elfogadottnak és melyek megcáfoltnak, nem az adott tudományág kutatási módszereinek alkalmazásában járatlan amatőrök, hanem tudományos közösségek döntik el.

Az ügyben Honti László, az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos tanácsadója is megszólalt, a Magyar Tudomány folyóiratban megjelent cikkében azt írja: a könyvekben lévő “melléfogások” az “elképesztő tudatlanság vagy a szándékos félrevezetés tananyagként való gátlástalan terjesztéseként” értelmezhetők.

Források:

– Áltudományos hamisítványok vannak egy gimnáziumi tankönyvben (Index.hu)
– A Habsburgok, akik el akarták venni a múltunkat (Tényleg.com)
– Kísérleti őstörténet (nyest.hu)
– Történelem munkafüzet, 9–10. (pdf)
– Történelem 6. (pdf)


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
12 hozzászólás ehhez: Megalapozatlan mítoszok lógnak a semmiben egy új törikönyvben

 1. Darkcomet says:

  Ebből is látszik, hogy kormányunk micsoda energiát fektet be az önállóan gondolkozni tudó, kreatív gyermekekbe. Ez a tuti, ez az igaz. Hogy miért? Mert én mondom. Aztán kuss! Utoljára ilyesmi az átkos rendszerben fordult elő, de most visszatértünk oda. OV jó tanítványa volt a kommereknek, pedig milyen fasza hapsinak indult.

 2. zumbájé says:

  “Egyes elméletek és korabeli feltételezések szerint az igazságos Mátyás király nem más volt, mint Zsigmond király unokája. A szóbeszéd úgy tartotta, hogy Mátyás apja, a törökverő Hunyadi János valójában Zsigmond törvénytelen gyermekeként jött világra. Az elképzelést nem lehet bizonyítani, így a történészek nem kezelik tényként.”

  A szöveg összefüggő, tárgyszerű, tényszerű. Mi a baj vele? Az utolsó mondat implicit állításából való következtetés? Hogyha a történészek nem is kezelik ténynek, mi még annak kezelhetjük? Miért ne? Van aki abban hisz, hogy egy ember akit régen felszögeltek egy fára, megváltotta őket. A finnugor elmélet egy több sebből vérző tautológia semmivel sem jobb, vagy rosszabb mint a sumer rokonsag. Az a korkoros erveles, hogy a hal szot az ural nyugati oldalan tanultuk, mert akkor es ott halasztunk, es ismerkedtunk a hallal, es azert voltunk akkor es ott, mert a hal szot ott tanultuk barmelyik logikusan gondolkodo embert melyseges toprengesre kesztet. Hacsak nem hitszeruen kezeljuk, mint a fara szegezett emberes dolgot.

 3. Shaddark says:

  Amennyire én tudom nem egyedülálló a “saját” történelem gyártása az országok részéről, Szlovákiában saját identitás híján a mienket lopják, pl. Mátyás királyt szlovák királyként tanítják, akinek egyik állítólagos nagy érdeme volt hogy rendberakta a cigány meg magyar elkanászodott népeket…
  Mondjuk ezt is amolyan urban legendként kezelem, – csak hallomásból tudom, szlovákiai ismerőseim mesélték, – hogy mi igaz belőle?
  Mondjuk ha Vikthór megvezetheti a “népét” – akkor gondolom Svejk is :)

 4. zriff says:

  Hogy a finnugor rokonság hülyeség én is olvastam. Genetikailag utánanéztek hogy a magyarok ősei európai, nem ázsiai eredetűek voltak. Még olyat is olvastam amennyire fel tudom idézni, hogy a magyarok legtávolabbi ősei az őskorszak óta itt éltek, meg hogy négy ősapától származunk. Továbbá eszerint innen a Kárpát-medencéből vándoroltak ki majd a honfoglaláskor jöttek vissza, mivel azonos nyelvet beszéltek és azonos származásúak voltak békében megfértek egymás mellett.

 5. gasparzola says:

  zumbájé, amit beidézel az éppen a pozitív példa, azzal nincs is semmi gond. A finnugor elmélet egyébként pár fokkal megalapozottabb, mint a többi. Ha nyelvész lennél, és értenél hozzá, akkor számodra is világosabb bizonyítékok állnának a finnugor nyelvrokonság mellett, mint más elméletek mellett.

  Azt már zriff-nek is írom, hogy a nyelvrokonság és a genetikai rokonság két különböző dolog. A nyelvünk valóban finnugor eredetű, és kimutathatók az Urál vidékéről tartó vándorlás során történt változások, hatások. A népek azonban mindig keveredtek, a vándorló és végül letelepedő népek pedig nyilvánvalóan vegyültek a helyben talált népekkel. Elegendő csak arra gondolni, hogy a jelenleg asszimilálódó szlovákiai magyarok, vagy moldvai csángók magyar nyelvűből szlovák ill. román nyelvűvé válnak, miközben – ha van értelme ilyet mondani – a magyar génjeiket örökítik tovább.

 6. zriff says:

  gasparzola: Ahogy olvastam inkább arról van szó hogy az ősi magyarok a Kárpát-medencéből kezdtek el kivándorolni az urálig, az ottani népek, meg átvették a magyar szavakat ennyi, majd később a honfoglaláskor visszajöttek az őshazába.

  A finnugor hülyeségek helyett lehet olvasni érdekes, és elhallgatott dolgokat a férfihang oldalon a magyarság nyelvészete, története, genetikája cikkeknél (3 különböző cikk). Úgy is lehet keresni hogy férfihang finnugor.

  Az őshonosság és történelem blogot is érdemes megnézni, szó van bennük a magyarokról.

 7. Janoss says:

  “az ősi magyarok a Kárpát-medencéből kezdtek el kivándorolni az urálig, az ottani népek, meg átvették a magyar szavakat” – Ez a mondat azt is jelenti, hogy a finnugor nyelvcsalád tulajdonképpen Kárpát-medencei eredetű. Vagy mi a szösz… Tehát finnugorok vagyunk… Mi tettük azzá a többi finnugort is. Na és mi van a török eredettel?

 8. gasparzola says:

  Nem nekünk van török eredetünk, hanem a törököknek magyar eredete! ;-)

 9. Hatalom says:

  Tény, hogy van egy pár török jövevényszó a magyarban (pl. árpa, kapu…), de latin is (pl. pizsama, plafon..) de ettől még nem tartozunk egy nyelvcsaládhoz, és főleg nem közös az eredetünk.
  A finn-ugor más téma, van több finn ismerősöm és nem vitatható sok ősi szó eredete ami tényleg hasonlít a két nyelvben (pl. kéz, vér, víz …) Ne keverjük a genetikát és egy nyelv kialakulását, fejődését.

 10. Hat says:

  Ja, és most jut eszembe, hogy a finnugor szó tényleg jó, hiszen benne van a finn és a magyar. Az “ugor” szerintem magyart jelent, hiszen más nyelvekben a magyar ungarn, húngaro, hungarian vagy esetleg hongrois is lehet. Tehát a finn és a magyar két teljesen különböző nyelv, de vitathatatlanul egy nyelvcsaládhoz tartoznak.

 11. GéKI says:

  “Tény, hogy van egy pár török jövevényszó a magyarban”

  Tény, hogy 500 uráli és 300 ótörök szavunk van.
  Ez azért egy kicsit más…mint a néhány.
  Miért csak az uráli alapnyelv hordozói a nyelvi ősök… és az ótörök alapnyelvet beszélők miért nem lehetnek nyelvi őseink…mert 200 – al kevesebb szó maradt fenn abból az alapnyelvből?

 12. Névtelen says:

  A hagyományos nézettel ellentétben, a török–magyar kapcsolatokat nemcsak úgy képzelhetjük el, hogy a magyarok 2-300 évig a törökök mellett élvén eltanultak ezt-azt, hanem oly módon is, hogy a magyarság valamilyen török csoportokkal összeolvadt.
  Régi török szavaink egységes gazdálkodási rend meglétére utalnak. Logikusnak tűnik feltételezni, hogy e szavakat egy népesség, egy időben beszélte. Nehéz ugyanis elképzelnünk, hogy nem egy néptől és nem egy nyelvből ered az eke és a sarló, a szőlő és a bor – a példákat még lehetne idézni. Ugyanakkor a beépült török szavak nyelvi sokszínűségre utalnak, az ősmagyarok, folyamatosan különböző kultúrájú és nyelvű török népekkel éltek együtt, így jött létre a „honfoglaló”… Árpád – népe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom