Egészség sxc.hu

2014. október 09. csütörtök | Szerző: marinov

6

Meglepő vallomást tett a HPV-oltás vezető kutatója?

Diane Harper megdöbbentő állításait idézi egy cikk a HPV-oltás állítólagos mellékhatásairól. A szöveg nagy része azonban olyan vádakat is a kutató szájába ad, amiket soha nem mondott. A cikkből kiderül, minek a szószólója Harper valójában.


Nem idézem a nagyon hosszú cikk egészét, csupán a főbb állításait, azok alatt pedig néhány megállapítást tudományos blogok és a Snopes témával kapcsolatos cikkeiből:

– Diana Harper, a HPV oltás egyik vezető kutatója lelkiismerete megnyugtatása érdekében a 4. Nemzetközi Oltóanyag Konferencián kipakolt a HPV elleni vakcináról.

Ugyan a “4. Nemzetközi Oltóanyag Konferencia” nagyon hitelesnek hangzik, mégsem egy tudományos eseményről van szó, hanem az egyik legrégebbi vakcinaellenes mozgalom rendezvényéről. Harper – aki egyébként nem klasszikus értelemben vett fejlesztő-kutató, hanem a Gardasil nevű szer klinikai vizsgálatainak kidolgozásában vett részt – valóban felszólalt ezen a konferencián. Bár nem mindenkinek sikerült megfejteni, miért fogadta el egy tudománytól ilyen messze álló szervezet meghívását, az azonban egészen biztos, hogy az említett előadásban sem “az oltások előnyeinek reklámozása” nem volt a tervei között, sem pedig a HPV elleni vakcina “halálos oltásként” való emlegetése nem történt meg.

– Harper szerint a HPV oltás egy hatalmas átverés, amelynek következményei “pusztítóak”, “halálosak” és “veszélyesek”.

Harper soha nem állította, hogy a HPV elleni oltás nem működik vagy veszélyes volna. Mindössze arra hívta fel – nem először – a figyelmet, hogy a korlátos ideig ható Gardasillal beoltottak egy jelentős része tévesen azt gondolja, hogy az oltás teljes és örök védettséget nyújt, és onnantól kezdve nem kell rákszűrésre járni. Harper nem vakcinaellenes tehát, hanem a HPV-oltás jelentette védelem túlbecsülése, a gyógyszergyárak agresszív és félrevezető marketingje és a fiatal lányok kötelező beoltása ellen emel szót.

– Eddig 15 037 lány esetében jelentettek Gardasil okozta mellékhatásokat csak az oltások utáni nemkívánatos eseményeket jelentő rendszeren keresztül (Vaccine Adverse Event Reporting System, VAERS), és hivatalosan 44 lány halt meg az oltásoktól. A valós szám azonban ennél is magasabb lehet. 

Vagy akár jóval alacsonyabb. A Snopes szerint ugyanis a fenti állítás csupán egy félrevezető értelmezése a VAERS nevű rendszernek, amely olyan ellenőrizetlen, nyers bejelentéseket tartalmaz, ahol nem bizonyított az ok-okozati kapcsolat. A 44 állítólagos halálos áldozat példájánál maradva tehát a VAERS legfeljebb azt mutatja meg, hogy 44 olyan nő haláláról tettek bejelentést, aki _korábban_ HPV elleni vakcinát kapott, nem pedig azt, hogy 44-en haltak meg a HPV vakcina _miatt_. Egy Snopes által idézett statisztika szerint 2006 júniusa és 2013 márciusa között körülbelül 57 millió HPV vakcinát adtak be, és ezalatt a VAERS rendszerébe 22 ezer jelentés érkezett. Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint e bejelentések 92 százaléka nem volt komoly, 8 százalékát pedig olyan esetek tették ki, amilyeneket már a vakcina tesztelésekor is tapasztaltak (fejfájás, hányinger, hányás, fáradtság, szédülés, ájulás, gyengeség).

– A kitálaló Harpert bejelentése óta folyamatosan támadják, ő pedig későbbi interjúiban – magát egy esetleges pertől megvédendő – visszavonulót fújt, pontosított.

Így is lehet nevezni azt, amikor egy kutató minden létező fórumon megpróbálja kiigazítani a neki hamisan tulajdonított állításokat. Az egyik ilyen “kényszervallomásában” Harper például elmondja: teljes mértékben támogatja a HPV vakcinákat, mert azok a legtöbb nő számára teljesen biztonságosak. Persze abban sincs semmi meglepő, hogy az összeesküvések iránt fogékonyak számára az ilyen pálfordulásnak tűnő kiigazítások plusz pontot jelentenek a “hitelesség” oltárán.

– De azért a CBS News-nak még egyszer elmondja az igazságot, vagyis hogy a vakcina veszélyesebb, mint maga a méhnyakrák.

A CBS News-nak adott interjúban Harper megismétli azon nézetét, miszerint rendszeres Pap-tesztek esetén nem érdemes kamasz – 11 éves korú – lányokat Gardasillel beoltatni, egy esetleges oltással ugyanis feleslegesen tennénk ki őket a – bár rendkívül kis arányban megjelenő, de létező – mellékhatásoknak. Ez tehát megint csak nem arról szól, hogy a vakcina veszélyes lenne, csupán a kutató preferenciáit tükrözik. Itt már csak azt érdemes figyelembe venni, hogy mindez Harper állítása – aki ugyan hozzáértő kutatója a témának, de csupán egyike a téma szakértőinek. Hogy igaza van-e, ennek eldöntése már túlmutat e cikk keretein.

Oltásokról az Urban Legendsen

Hogyan látják az oltásellenesek a világot? | “Ha majd a gyerekek elkezdenek meghalni…” | Az MMR-oltás autizmust okozhat? Egy káros tévhit története

Fotó: sxc.hu


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
6 hozzászólás ehhez: Meglepő vallomást tett a HPV-oltás vezető kutatója?

 1. Eva M. says:

  Igen itt az oldalon mindent cáfolnak hiszen olvasott írások érvek ellenérveik mind-mind látogatottságot hoznak.
  De a témára visszatérve ne feledkezzünk meg azokról akiknek gyermekét a védőoltás betegítette meg!
  Ha már védőoltás akkor ne legyen 0,00001 % esély sem mellékhatásokra!
  Persze megcáfolták, ferdít a fordítás, de van valóság alapja saját saját tapasztalatból írom!
  Ezért mindenki gondolja át mielőtt beadat gyermekének akár milyen védőoltás néven eladott mérget!

 2. Janoss says:

  Eva M.!
  Olyan a gondolatmeneted, mintha azt állítanád, hogy a zebra ( mármint a kijelölt gyalogátkelőhely) veszélyes és rossz, mert láttál már olyat, hogy ott gázoltak el valakit.
  Zebrán átkelni kevésbé kockázatos, mint átrohanni valahol az úton vaktában. Az oltás kockázata sokkal-sokkal kisebb, mint a betegségé, amelyet megelőzni hivatott. A gyógyszerészetben pedig tudott dolog, hogy hatás mellékhatás nélkül nincs.
  Kíváncsi lennék a saját tapasztalatodra.
  A “ne feledkezzünk meg…” szöveggel kapcsolatban csak annyit, hogy én speciel senkit sem ismerek, aki oltás miatt megbetegedett volna. Sőt olyat sem ismerek, aki azt állította volna, hogy az ő ismerőse lett beteg az oltástól. Az utóbbi években abban a városban, ahol lakok, két gyermekhalál esetről hallottam – az egyik autóbaleset, a másik co-mérgezés volt egy szabálytalanul bekötött kémény miatt. Még pletykaszinten sem terjed oltás mellékhatás miatti halál vagy súlyos szövődményről szóló hír. Hol vannak az áldozatok?
  Az első mondatod meg totál érthetetlen. Azért írnak az írók, hogy az olvasók elolvassák. Nem? Az UL-n nem azért jelentet meg Marinov cáfolatokat, mert az látogatottságot hoz – hanem azért, mert üzenete van. Nem gondolod?

 3. Sandor Nagy says:

  Az oltás pártoló szülőket kérdezném!Amennyiben tudja hogy az oltásnak van mellékhatása ami egész életen át tartó maradandó betegséggel esetleg halállal végződne akkor beoltatná-e a szeretett gyermekét?,amelyre a túlélési esélyei 50-50% vagy sikerül vagy nem.Hogy miért mondom ezt?Amikor a döntés előtt állsz és tudod hogy akár csak 1% is esélyed arra hogy pont a te szeretett gyermeked fog meghalni ettől vagy jobb esetben csak nyomorék maradni élete végéig,tudva,hogy egy döntés előtt állsz kezedbe a tűvel és tudod hogy van esélyed rá arra hogy bekövetkezzen ez akkor az esélyeid máris amit csak 1%-nak gondolsz az valójában 50-50%-ot takar?!Akkor és ott beoltatnád a szeretett gyermeked?

 4. duobterist says:

  Sandor Nagy: Téged is be kellene oltani – butaság ellen. Ugye, nem olvastad el az előtted “szóló” kommentjét? S mást se nagyon. Kevesebb hit, több gondolkodás!

 5. lordhell says:

  “LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

  Mint minden gyógyszer, így az ****** filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkezhet.

  HAGYJA ABBA a készítmény szedését és sürgősen keresse fel kezelőorvosát:

  Ha súlyos allergiás reakciók lépnek fel: a testén kiütések jelennek meg, megduzzad az arca, ajkai, nyelve vagy torka, légzési nehézségek lépnek fel.
  Ha friss vér jelenik meg a székletben.
  Ha alvadt vér van a székletben.
  Ha vért hány, vagy a hányadékban kávézacchoz hasonló fekete részecskéket lát.
  (Ezek a gyomorfekély jelei lehetnek.)
  Ha emésztési zavara van, vagy ég a gyomra.
  Ha hasi fájdalma van, vagy rendellenességet tapasztal a gyomorműködésével kapcsolatosan.
  Ha látási és hallási zavarok lépnek fel Önnél.

  A szem, száj, végbélnyílás, nemiszervek, bőr és a húgycső hólyagos kifekélyesedése, általában magas lázzal és általános gyengeséggel kísérve; a bőr hámlása. Ezek az ún. Stevens-Johnson szindróma tünetei lehetnek.

  A mellékhatások gyakoriságát az alábbi megegyezés felhasználásával határoztuk meg:

  nagyon gyakori: 10 közül egynél több betegnél jelentkeznek.

  gyakori: 100 közül egynél több, azonban 10 közül egynél kevesebb betegnél jelentkeznek.

  nem gyakori:1000 közül egynél több, azonban 100 közül egynél kevesebb betegnél észlelhetők.

  ritka:10 000 közül egynél több, azonban 1000 közül egynél kevesebb betegnél mutatkoznak.

  nagyon ritka: 10 000 közül egynél kevesebb betegnél jelentkeznek.

  gyakori:

  hányinger, hányás,
  hasi fájdalom,
  emésztési zavarok,
  székrekedés,
  haspuffadás,
  hasmenés.

  nem gyakori:

  májműködési zavarok,
  májgyulladás,
  sárgaság.

  nagyon ritka:

  hámlásos bőrgyulladással járó súlyosabb reakciók, mint Stevens-Johnson szindróma és toxikus (mérgezés okozta) bőrelhalás.

  nem ismert:

  vizenyő,
  magas vérnyomás,
  szívelégtelenség,
  kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus (“miokardiális infarktus”) vagy sztrók (“agyi érkatasztrófa”) kialakulásának kockázata,
  fokozott vérzékenység, vérszegénység, fehérvérsejt- vagy vérlemezkeszám-csökkenés,
  szédülés, rossz közérzet, fáradtság, álmosság,
  fülzúgás, fejfájás, csökkent hallás, esetenként aszeptikus agyhártyagyulladás,
  friss vagy alvadt vér megjelenése a székletben, vérhányás. Különösen idősebb betegeknél az emésztőrendszeri fekély/vérzés néha halálos kimenetelű is lehet. Súlyosabb esetekben előfordulhat fekélyes szájnyálkahártya gyulladás és bélgyulladás súlyosbodása, pl. Crohn-betegség
  vesefunkciós zavarok, véres vizelet, húgyhólyaggyulladás, vesegyulladás, veseelégtelenség, ödéma (vizenyő) (különösen az alsóvégtagban), a folyadékvisszatartás fokozódása,
  májfunkciós zavarok, a hemoglobin-, hematokrit- és szérum kalciumszint csökkenése,
  látászavarok (homályos látás, színlátás zavara). Ezek a gyógyszer elhagyása után maguktól megszűnnek. Ha látászavarokat észlel, azonnal keresse fel orvosát!
  légzőrendszeri reakciók pl. asztma, meglévő asztma súlyosbodása (asztmás roham), nehézlégzés.
  Lyell szindróma (a bőr és nyálkahártyák súlyos allergiás reakciója),
  allergiás reakciók: bőrkiütés, viszketés, asztmás roham, egyéb allergiás reakciók,
  hajhullás, viszketés, bőrkiütés,
  búskomorság, zavartság, tévképzetek (hallucinációk).

  A nemkívánatos hatásokat csökkenteni lehet a legkisebb hatásos adagnak, a tünetek megfékezéséhez szükséges legrövidebb ideig való alkalmazásával.

  Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.”
  És ez csak egy snassz fájdalomcsillapító, amit vény nélkül lehet kapni :). Még azt is ráírják, hogy ne menj ki teliholdkor mert átalakulsz vérfarkassá, annyira szigorú a tájékoztatás.
  Aki kitalálja melyik gyógyszerről van szó egy szuri a nyereménye mondjuk Hepa B ellen :).

 6. Szigeti László says:

  A HPV oltásnak – mint minden gyógyszernek – vannak mellékhatásai. A probléma szerintem abból fakad, hogy egyrészt kb. 70%-ban véd a méhnyakrákot okozó vírusokkal szemben, másrészt nincs bizonyíték, hogy a 40-50 éves nők esetében milyen hatásai lesznek az oltásnak, hiszen a szert max. 20 éve tesztelik. Ugyanakkor az ismertté vált tartós betegséget okozó mellékhatások alanyai kb. 0,1%-a az összes oltottnak, vagyis 1000-ből 1 gyerek vélhetően kisebb-nagyobb mértékben megbetegszik. Ez a statisztika Japánból származik, hivatalosan hozzáférhető. A Japán kormány 2013-ban visszavonta az oltás támogatását és ajánlását a fenti statisztikai adatok miatt, és a mai napig ez a kormány álláspontja. A magam részéről én nem fogom a gyerekemet 12 évesen beoltatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom