A csoportos esküvői képet először a Tundra Tabloids publikálta, majd Tim Marchall a ‘Sky News’ riportere kommentálta. A képen egy csoportos Hamasz esküvő látható, már a legénykorból rég kinőtt bandatagok leendő feleségeikkel készülődnek a szertartásra. A józan szemlélő minden iszlamofóbia nélkül megkérdezheti; vajon milyen gyermekkoruk lesz ezeknek a kislányoknak, hány évesen fognak először teherbe esni, milyen jövőjük lesz egy olyan közösségben, ahol így bánnak a kisgyermekekkel?” – kommentálják például egy helyen azokat az interneten időről időre felbukkanó fényképeket, amelyeken fiatal kislányok láthatók fehér menyasszonyi ruhában, náluk sokkal idősebb férfiak mellett.

A Hamász palesztin szervezet valóban gyakori finanszírozója a tömeges esküvőknek: egyrészt ezekkel növelik népszerűségüket a helyiek körében, másrészt az esküvőkre szeretnek demográfiai fegyverként gondolni Izrael elleni harcukban. A képek felbukkanásának időpontjában, 2009 júliusában például egy damaszkuszi palesztin menekülttáborban 382 ifjú párt adtak össze, de volt esküvő ugyanebben a hónapban, közel ezer házasulandó részvételével a Gázai-övezetben is.

Utóbbiról állították később – ugyan képekkel illusztrálva, de valótlanul -, hogy a menyasszonyok 10 éven aluli kislányok voltak. A Snopes cikke szerint ugyanis a fehér ruhában látható kislányok nem az arák voltak, hanem csupán a vőlegények vagy menyasszonyok fiatalkorú hozzátartozói, akik a nyugati esküvőkön virágszirmokat szóró kislányok helyi megfelelőiként vettek részt az eseményen. Az igazi menyasszonyok pedig azért nem látszanak a képen, mert az ottani esküvőkön az ő szerepük közel sem annyira központi, mint mifelénk. A Hamász közösségi kapcsolatokért felelős gázai hivatalnoka szerint a rendezvény legfiatalabb menyasszonya 16 éves volt, a többség pedig 18 éven felüli.

A Sky News helyszíni tudósítója – aki sok netes kiáltványban csak az egyébként hamis információ megerősítőjeként (“kommentálójaként”) szerepel – 18 és 28 év közötti menyasszonyokról ír mítoszoszlató cikkében. Elmeséli azt is, hogy miután az eseményről készült fotók és a videók ferdítve megjelentek a neten, megpróbálta minél több helyen kiigazítani a valótlan állításokat. Ennek eredményeképpen sok helyen lehamászbarátozták, de a legjobb válasz az egyik ferdítő részéről az volt, hogy “nem kíváncsi a részletekre” – értsd arra a tényre, hogy a kislányok nem menyasszonyok voltak.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.