Jimmy Kimmel újra hiszékeny járókelőket szívatott, ezúttal Godzilla-ügyben. Hallottad, hogy a Godzilla valós történeten alapul? Nem érzed durvának, hogy Hollywood szórakoztató mozit gyárt belőle? – kérdezték az utca emberétől.

YouTube

No Description

Lehet, hogy mégsem halt meg Kim Dzsong Un állítólagos barátnője, akit a dél-koreai sajtó szerint tavaly gépkarabélyosok végeztek ki pornókészítés és Biblia-birtoklás miatt? Az állítólagos kivégzett, Hjon Szong Vol ugyanis a minap feltűnt az észak-koreai tévében – írta többek között a vs.hu. A Washington Postnak is van egy cikke a témában, amiben a szerző arról elmélkedik: mi van, ha ezek a hírek egy tudatos észak-koreai dezinformációs kampány termékei.

Ezen a héten is több hoaxot, propagandát boncolgatott az ukrajnai helyzetről a StopFake nevű oldal: szó esett többek között egy mexikói hullaházas fotó ukránosításáról, egy odesszai iskolás lány öngyilkosságának állítólagos és valószínűsíthető okáról, valamint egy megvágott és félremagyarázott videoüzenetről.

A válság nem múlt el, és ennek egyik legjobb példája, hogy eladatlan kocsik ezrei halmozódtak fel szerte a világban – állította a hét elején egy népszerű cikk. A hegyekben álló autókat ábrázoló fotók azonban évekkel ezelőtt készültek, és az sem biztos, hogy csak azért, mert egy helyen sok autót látunk, bajt jelent.

Egyszerű, de nagyszerű videó arról, miért nem kamu a Holdra szállás: az akkori technikai fejlettség mellett ugyanis nem tudtak volna olyan felvételeket készíteni, amiket a nézők a tévében láthattak. Érdekes, hogy amikor űrhajósok szálltak le az égitesten, a filmtechnika még nem tudott Holdra szállást imitálni, ma viszont, amikor Hollywood már simán reprodukálja az ottani világot, a valóságban már évtizedek óta nem jár senki arra.

moon hoax not

zombie apocalypse. vs too much love.

Kamu volt az Amerika-szerte nagy visszhangot kiváltó, élő adásban trágárkodó troll – legalábbis erről írt a Gawker.

Megunta az alábbi fotó szerzője, hogy az ő Bissau-Guineában készített, 2011-es fotóit használják komoly sajtótermékek a Nigériában elrabolt diáklányok szabadon engedéséért kampányolva, és megpróbálta mindenhonnan levetetni a képet. Volt, ahol teljesítették a kérését, de sokan érzéketlenséggel vádolták meg. Bevallása szerint nem a jogdíjról van szó, hanem arról, hogy ne használjanak szimbólumként egy embert engedélye és érintettsége nélkül.

A FOCA nevű brazil sörgyártó azt állítja, hivatalos vallásként regisztrálta a focit, és aki az oldalukon jelentkezik, annak erre hivatkozva szabadságot kérnek a vébé idejére. A Slate által megkérdezett brazil munkajogász azonban figyelmeztet: vallásuk révén az emberek nem szerezhetnek maguknak plusz szabikat.

Több ezer titokzatos videó került fel a Youtube-ra, de senki sem tudja, mit jelentenek – írta hétfőn az Index. Május elején a Guardian is megpróbálkozott már a rejtély megoldásával, és bár először úgy tűnt, sikerült nekik, egy frissítésben visszaszívták korábbi állításaikat.

tmpqnl bY

Uploaded by Webdriver Torso on 2014-05-19.

Fotó: fortepan.hu

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.