A témát az előző bejegyzésben szemlézett Reddit-topikban találtam, de abba a válogatásba nem passzolt a németországi Bielefeldhez kapcsolódó összeesküvés-elmélet paródia, amely először 1994-ben tűnt fel egy internetes fórumon.

A teória alapkérdései:

1. Ismersz-e bárkit is Bielefeldből?
2. Jártál-e már ott?
3. Ismersz-e bárkit is, aki már járt ott?

Ha a három kérdésre három NEM a válasz, az egy újabb adaléka annak, hogy Bielefeld városa nem létezik – szól az elmélet alapvetése.


Nagyobb térképre váltás

Az ötletgazda Achim Held egy Spiegelnek adott interjúban elmondta: paródiája inspirálója egy kevésbé ismert összeesküvés-elmélet volt, amely szerint a kormány a távirányítón keresztül figyeli az emberek tévénézési szokásait. A Bielefeld összeesküvés-elmélet “hivatalos oldaláról” kiderülnek a részletek is, például hogy a kormány milyen furfangos eszközökkel próbálja elhitetni a németekkel a “kitalált” város létezését:

– több ezer kocsira BI rendszámot raktak, és ezeket ide-oda furikáztatják országszerte,
– hamis országúti táblákkal hirdetik az autópályákon a város létezését,
– bielefeldi kiadású lapokat nyomnak,
– a megtévesztésben a posta és a távközlési vállalatok is benne vannak,
– beavatottak ezrei lobogtatják országszerte Bielefeldben szerzett hamis diplomájukat,
– a város létezésében kételkedők nyomtalanul eltűnnek, majd egyszer csak előkerülnek, és azt állítják: mindvégig Bielefeldben voltak,
– a kamuváros fő marketingeszköze az Armina Bielefeld focicsapat, amelynek pályájára a vendégszurkolókat karámban vezetik, a helyi szektorokat pedig statisztákkal töltik fel,
– stb, stb, stb.

És hogy mindez kinek áll érdekében, és mi a cél? Az összeesküvés mögött egyesek egy Elvist és Kurt Cobaint is a tagjai között tudó titkos társaságot, mások a Kennedyt rejtegető CIA-t, megint mások pedig a titokzatos kísérleteket folytató Moszadot sejtik. Ami pedig a jövőt illeti: egy névtelen informátor szerint nem elképzelhetetlen, hogy egyszer csak előáll valaki az ötlettel – legyen Bielefeld Németország fővárosa.

A város nemlétezésére épült mém a mai napig népszerű, táplálta már többek között Angela Merkel német kancellár is.

Az elméletből amatőr film is készült, íme egy kis ízelítő belőle:

Die Bielefeld Verschwörung – offizieller Trailer

Ab 2. Juni 2010 im Kino. Ein Projekt der Fakultät für Erziehungswissenschaften der Universität Bielefeld. — Die Story: Bielefeld wird überwacht und kontrolliert. Dahinter steckt der ‚Städtische Interessenverband Energie und Kommunikation, kurz SIEkom. Allen voran Ashtar Sheran und seine rechte Hand Somo Bishi, ein machtbesessener, im Hintergrund agiereder Fiesling, dem kein Weg zu unmoralisch ist, um an seine Ziele zu kommen.

A Wikipédia szerint egyébként az 1214-ben alapított Bielefeld Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található, és körülbelül 326 ezer lakosával az Ostwestfalen-Lippe régió legnépesebb települése. A városnak 1969 óta egyeteme is van, és itt alakult meg az élelmiszergyártással foglalkozó Dr. Oetker cég is.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.