Netbiztonság cia_fb

2013. június 13. csütörtök | Szerző: marinov

9

Így cselezhetjük ki az NSA-t és CIA-t a Facebookon?

Az online kémkedési botrány kirobbanása után újra terjed az az üzenet a Facebookon, amely adataink megvédésére nyújt egyszerű, de tuti tippet. Egyszerűnek egyszerű, csak éppen semmit nem ér.


2012-ben már itt is beszámoltam arról az üzenetről, amely azt tanácsolta az adataikat féltő felhasználóknak, hogy szellemi termékeik védelmében posztoljanak egy üzenetet. Akkor több adatbiztonsággal foglalkozó oldal is megírta: a facebookozók semmilyen üzenőfalukra kiírt szöveggel nem tudják visszamenőlegesen felülírni a felhasználói szabályokat, amiket a rendszerhez csatlakozásuk során elfogadtak.

A felhívás egy másik változata a minap – miután egy ex-kém arról tájékoztatta a világot, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtést végez és szemmel tartja az online kommunikációt is – újra megjelent az üzenőfalakon. A szöveg nem változott, csak a környezet, amiben értelmezzük; mostanra már nem a Facebook, hanem a különféle ügynökségek lettek a fő ellenségek:

“Warning!!! – Any person and/or institution and/or Agent and/or Agency of any governmental structure including but not limited to the United States Federal Government also using or monitoring/using this website or any of its associated websites, you DO NOT have my permission to utilize any of my profile information nor any of the content contained herein including, but not limited to my photos, and…/or the comments made about my photos or any other “picture” art posted on my profile. You are hereby notified that you are strictly prohibited from disclosing, copying, distributing, disseminating, or taking any other action against me with regard to this profile and the contents herein. The foregoing prohibitions also apply to your employee, agent, student or any personnel under your direction or control the contents of this profile are private and legally privileged and confidential information, and the violation of my personal privacy is punishable by law. UCC 1-103 1-308 ALL RIGHTS RESERVED WITHOUT PREJUDICE

For those of you who do not understand the reasoning behind this posting, Facebook is now a publicly traded entity. Unless you state otherwise, anyone can infringe on your right to privacy once you post to this site. It is recommended that you and other members post a similar notice as this, or you may copy and paste this version. If you do not post such a statement once, then you are indirectly allowing public use of items such as your photos and the information contained in your status. YOU HAVE TO COPY AND PASTE.”

Az üzenet a legújabb fejlemények tükrében is teljesen felesleges, ilyen módon senki nem tudja megvédeni adatait. A világ felé továbbra is a Facebook-beállításokkal tudjuk megvédeni adatainkat (íme egy útmutató a maximális biztonsághoz), a kémek ellen azonban – ha valamit nagyon meg akarnak tudni – valószínűleg ez sem véd. Ha egy ügynökségnek megvan a felhatalmazása az adatgyűjtésre, megteszi annak ellenére is, hogy mi kiposztoltuk ezt az üzenetet. Ha pedig nincs, és mégis adataink között turkálna, akkor ez az üzenet sem fogja érdekelni.

Update | 2015-ben ebben a formában terjedt:

“2015. január 8-ától NEM adok a Facebooknak, vagy a Facebookkal kapcsolatban álló jogi partnernek engedélyt a mind múlt-, és jövőbeli képeim, adataim, vagy bejegyzéseim használatára. Ezzel a kijelentéssel felszólítom a Facebookot, hogy szigorúan tilos közzétennie, lemásolnia, vagy bármilyen más ellenem irányuló intézkedést végrehajtania ezen profil privát és bizalmas adatai alapján. A titoktartás megszegését a törvény bünteti (UCC 1-308-11 308-103 és Római Statútum). MEGJEGYZÉS: A Facebook mostantól egy nyilvános szerv. Minden tagnak ki kell raknia egy ilyen bejegyzést. Ha szeretnéd, lemásolhatod ezt a verziót. Ha nem teszed legalább egyszer közzé, akkor ez lényegében engedélyezi a képeid és adataid használatát. NE OSZD MEG. MUSZÁJ lemásolnod és kiraknod sajátként a profilodra”.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
9 hozzászólás ehhez: Így cselezhetjük ki az NSA-t és CIA-t a Facebookon?

 1. xezs says:

  “és szemmel tartja az online kommunikációt is” – ezen ugye senki sem lepődött meg?

 2. fepe says:

  Azon azért meglepődnék, ha emberek napi szinten elolvasnának minden online kommunikációt ami a neten zajlik. :D

 3. Janoss says:

  Mire ez a nagy hiszti már megint (még mindig)? A hírszerzők híreket szereznek, bárhonnan és mindenhonnan. Ez a dolguk.
  Viszont az olyan facebook-felhasználók, akik ezen paráznak, egyáltalán nem érdeklik őket. Ez az aggódás valami pótcselekvés lehet náluk, mert ennek során azt hihetik a rettegő, ugyanakkor hőbörgő alanyok, hogy személyüknek bizonyos fontossága van. Nos, nincs. A világ érdektelen nímandokkal van tele, milliárdszámra. Jobbára mind azok vagyunk. Ugyan mi a lószart tudnának rajtunk megfigyelni?

 4. Emerson says:

  Janoss: Neked miért van ajtó a házadon/lakásodon? Miért nem átlátszó, golyóálló üvegből vannak a falak? Ugyanolyan biztonságos lenne, csak éppen belátna kívülről mindenki. Akit beengedsz a lakásodba bármilyen okból (akár ismerős, barát, rokon, akár idegen), miért vennéd rossz néven, ha belenézne a szobáidba, szekrényeidbe, fiókjaidba, hűtőszekrényedbe és még a merevlemezeden lévő fájlokat is átvizsgálná?

  A mai világban az információ a legnagyobb érték.

  Azt meg gondolom tudod, hogy ezeket nem 1-1 ember olvassa, hanem egy nagyon fejlett algoritmus van ráállítva, ami megfelelő adatok, szótöredékek, pixelek és ilyesmi után keres, majd ha talál, akkor kategorizálja és utána fogják emberek is elolvasni. Tehát innentől tárolják is valahol. És ahogy már nem egyszer kerültek ki adatok tőlük, ezek a hírszerzési adatok is minden további nélkül kompromittálódhatnak. Utána majd mit csinálsz?

  Ismered azt a mondást, hogy amit ketten tudnak az már nem titok? Minél több embert vonsz be valamibe, annál nagyobb a veszélye, hogy az az információ többé már nem személyes. Ez pedig a hatóságokra is vonatkozik, még ha ők nagyobb gonddal védik is az adatokat, mint egy átlagos számítógép felhasználó.

  Mellesleg az, hogy ők a terrorizmus ellen védekeznek ilyen módon a hivatalos állítás. Nem hivatalosan azonban egyéb másra is felhasználhatják ezeket az információkat. Ha ők fizetnek cégeknek azért, hogy azok nem hivatalosan hátsó kapukat biztosítsanak számukra (amik amellett, hogy etikátlanok még törvényellenesek is), akkor akár nekik is fizethet bárki ugyancsak nem hivatalosan, hogy szivárogtassanak neki titokban adatokat. Akár célzottan különböző emberekről.

  Ha abból indulok ki, hogy a Magyarországon is annyiból tart bizalmas információt szerezni valakiről, hogy felhívja az ember a rendőr vagy hivatali ügyintéző ismerősét és megkéri rá, hogy “Figyelj, szükségem lenne erről az emberről adatokra. Vagy “Te, egy idióta beállt a kocsilehajtóm elé. A rendszáma ez és ez, kinek a nevén van ez az autó?”

  Majd maximum egy “Háát, jó, de cserébe meghívsz egy sörre és nem csinálunk belőle rendszert, mert nagyon megüthetem érte a bokámat, ha elkapnak.”

  A magánnyomozók is hasonló módon szerzik az információikat, azt meg konkurens cégtől dühös házastárson át egyszerű megszállottakig bárki felbérelhet, aki meg tudja őket fizetni.

  Akkor én nem várok valahogy ennél többet magasabb beosztásban dolgozóktól sem. Maximum ügyesebbek és jobban meggondolják, hogy kiknek szolgáltatnak információkat, de ettől még szolgáltathatnak. Lehetőségük megvan.

 5. Hat says:

  Nekem az tetszik nagyon a dologban, hogy egy csomó ember kiteszi a magánéletet a NET-re, aztán meg hőbörög, hogy figyelik. Régen borítékokat nyitottak ki az elhárítás emberei, ma meg egy egész kincsesbánya tátong előttük. Nem arról szól a történet, hogy mindenkit megfigyelnek, hanem arról, hogy a mai hírszerzés sokkal könnyebb, hiszen ezt fotelben ülve is tehetik. Mi ebben a meglepő ?

 6. Janoss says:

  Emerson!
  A Facebook nem a magánélet helye. A nevében is benne van: KÖZÖSSÉGI OLDAL. Amit titokban akarsz tartani, azt ne tedd a Facebookra.
  Egyébként meg, a magánélet puszta kispolgári illúzió. Azóta nem létezik, mióta a pithecanthropus felmászott a fára, hogy meglesse a szomszéd hordát…
  Különösebben ésszerű oka nincs annak, hogy miért ne nézhetne be bárki a szobámba, fiókomba, számítógépembe. Nincs ott semmi titok. Érzelmi kérdés ez, jórészt szokás.
  Na meg itt van ez a “hivatalos álláspont”. A terrorizmus elleni harc. Némileg azért jogos, nem?
  Eszembe jutott egy mondat pár évvel ezelőttről, amikor Medgyessy ügynökmúltját hánytorgatták fel éppen, és valamelyik fideszes nagyokos kijelentette, hogy “szükségünk van ezekre az emberekre, de nem szeretjük őket”. Ez ostoba képmutatás. Szükségünk van kémekre, szükségünk van a netes információáramlás ellenőrzésére is. A visszaélés kockázata az ezért fizetendő ár. Hát ne nagyon hőbörögjünk…

 7. mad.scientist says:

  @ Janoss mondja:
  2013. június 13. csütörtök at 22:14

  Hát erről van szó, kérem szépen!
  Aki engem megfigyel, meg is érdemli!
  Sose legyen jobb élete!
  :)))

 8. Bruce says:

  Az én véleményem az, hogy adatainkat úgy védhetjük a legjobban, hogy nem regisztrálunk ilyen közösségi szennyvíztározóba. Én is fent voltam, de elegem lett abból, hogy folyamatosan tolták a pofámba az érdektelen és értelmetlen “infókat”, rájöttem, hogy egyáltalán nem érdekelnek az emberek hülyeségei…
  A témánál maradva, lehet bármilyen beállítási lehetőség, amíg az adatok tőlem távol (ismeretlen helyen) vannak tárolva, addig azt a tudtom nélkül bárkinek kiadhatják, másolhatják, stb. Nyilván ezt nem lehet elkerülni, és butaság lenne azt hinni, hogy bizonyos szervezetek nem kapnak betekintést ebbe. Ami megosztásra kerül, az nyilvánossá válik, ezt sokan nem gondolják át, vagy csak akkor gondolnak bele, amikor már a fél világ látta… Van egy mondás, miszerint (virágnyelven) ha valaki örömlánynak áll, ne csodálkozzon, ha megdöngetik….
  Egy közösségi oldal tökéletesen alkalmas arra, hogy bizonyos emberek teljes kapcsolatrendszerét feltérképezzék, meta adatok alapján összekapcsolhatók címek, mail címek, telefonszámok, szokások, stb, nem is gondolná az ember, hogy miket tudnak róla…
  A dolog megítélése szerintem azon múlik, hogy kinek milyen “félnivalója” van, akinek nincs, azt szerintem nem feltétlenül zavarja a Nagy Testvér.
  A Facebookon kívül is lehet kémkedni, kamerák, telefon cella / GPS infók, böngészési szokások, arc / mozgás / hang felismerés, stb…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom