“Ilyen heroikus alapossággal kevesen dokumentálták a forradalom budapesti eseményeit, helyszíneit, szereplőit” – mutatja be Nagyot a Fortepan blogja. Nagy Gyula 1956-ban a MÁV Tervezőintézetnél dolgozott, kezdetben mint statikus segédtervező, később mint műszaki fényképész és fotólabor vezető. Szenvedélyes amatőr fotós volt, akit ritkán lehetett csak egy fényképezőgéppel látni. Legtöbbször ugyanis kettővel járt, ahogy a forradalom napjaiban is tette, egy hivatali és egy saját géppel fotózott.

Végignézve Nagy 56-os képeit, a Köztársaság téri kazamaták utáni kutatás pillanataira bukkantam. Legendavadászat című könyvünkben Litván György, Tulipán Anna és Gosztonyi Péter történészek munkái alapján mi is megpróbáltuk rekonstruálni a Köztársaság téren történteket. Röviden megismételve az ott leírtakat: a pártszék ostroma után hatalmas ásatások kezdődtek a Köztársaság téren, a tér alatt sejtett ÁVH-s kazamaták után kutatva. Eleinte csak kéziszerszámokkal, később még napokig erőgépekkel túrták a tér különböző pontjait, de hiába. Egyes gödrökkel tíz méter mélyre is hatoltak, de semmit nem találtak.

A tömeg azonban ragaszkodott a tévképzethez: jól esett a szimbolikus ellenségre a mélybe rejtőző, remegő férgekként gondolni. Mindez – amellett, hogy megőrültek érte a nyugati tudósítók és főleg fotóriporterek – arra is jó volt, hogy útjára indítson egy legendát. Eleinte csak afféle patkánylyukról, menekülési útvonalról beszéltek, későbbi értelmezések szerint azonban a kazamatákban sötét dolgok (kínzások, vallatások, gyilkosságok is talán) is folytak.

Mivel a képek mellett nem volt komment, előfordulhat, hogy valamelyik fotó esetleg nem ehhez az eseményhez kapcsolódik, de a Fortepan Fórum megfejtői pár napon belül úgyis mindent megoldanak.

0_fortepan_39922

1_fortepan_39883

2_fortepan_39882

3_fortepan_39915

4_fortepan_39923

5_fortepan_39924

6_fortepan_39934

7_fortepan_39926

8_fortepan_39932

10_fortepan_39877

Fotók: fortepan.hu

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.