Legenda ragok

2013. május 13. hétfő | Szerző: marinov

15

9 legendás árucikk az Állami Áruházból

Egy letűnt kor kultikus tárgyait és a hozzá kapcsoló történeteket idézi fel Állami Áruház című könyvében Poós Zoltán. A kiadványban megjelenő, közel 250 retróemlék közül válogattam ki néhányat.


Dőlttel a szerző rögtönzéseiből idézek részleteket, az árucikkek által felelevenített kínzó kérdések pedig tőlem származnak. A kommentek között várom a válaszokat és a ti emlékeiteket is.

Robbanós cukorka

poprocks“A robbanós cukorkát nem érdemes lenyelni, a tűzijáték a lényege. Józsika az egész zacskót a szájába öntötte, majd megilletődött, mint macska a léghűtés aknája felett. Talán a szlovák petárdagyártók találták fel. A robbanós cukorka nyálérzékeny, mint a Limo pezsgőpor: nem szabad a tasakba dugni a nyelved, mert összenyálazza a zacskó száját, és megcsomósodik a matéria. Afféle underground édesség volt, csak trafikokban árulták.“

Kínzó kérdés a gyerekkorból: Tényleg felrobban a gyomrunk, ha egyben letolunk egy egész tasakot? És ha nem (mert nem), hogyan jutott el ez a városi legenda az internet előtti időkben Amerikából Százhalombattára?

Úszó és vetkőzős toll

vetkozos“Rövid kis betét járt a tollhoz, írás órán dicsérte a tanító néni, mert nem folyt, és sokáig világoskék maradt a tinta színe. Tihanyi visszhangként kószáltak a tanítónő mondatai Józsika fejében. Dunának, Oltnak egy a hangja. A fantáziáját leginkább az izgatta, hogy mi lehetett a tollban a folyadék. Víz? Vagy valami titokzatos keverék? A legtöbb toll fél tégla alatt végezte az iskola előtti járda szélén.”

Kínzó kérdés a gyerekkorból: Vajon a vetkőzős verziót is ugyanazzal a folyadékkal töltötték meg? Ki tudott folyni ez a rejtélyes lé anélkül is, hogy hozzávágtuk volna a padkához? És ha igen, a kiszáradt tollban meztelenül vagy ruhában maradt a lány?

Autós kártya

autoskartya“Két kártyatípus volt forgalomban. A piros hátlapú a régebbi kiadás, ebben voltak az USA kocsik, a Forma 1-es versenyautók és az Ikarusz buszok. A kék hátú, modernebb csomagban nem szerepeltek amerikai járgányok, cserébe KGST-gépjárművekkel vigasztalódhatott Józsika, Trabanttal, Skoda 100-assal, Wartburggal és kis Polskival. Külön kategória: szovjet autók. A csúcsot a Ferrari 365 GTB/4-es tartotta 280 km/órás álomsebességével. Már osztásnál eldőlt, hogy ki lesz a győztes. Olyan volt, mint a nagybetűs élet. ”

Kínzó kérdés a gyerekkorból: Az Apal Corsa vajon mi? Műanyag karosszériájába ti Volkswagen vagy Porsche motort raktatok? A szabály szerint is mindent vivő volt vagy csak a szóbeszéd tette verhetetlenné?

Gombfoci

gombfoci“A sztárcsapatok játékosait ábrázoló játékon jól látszik, hogy újságkivágásokból és képaláírásokból tákolták össze a képeket. (…) Alig ismerjük fel Nyilasit, a gombján lehetne bárki a Nagyfa galeriből, Barna Lord, Kennedy, Kacsa vagy Szerzetes. De nem.”

Kínzó kérdés a gyerekkorból: A kék-fehér MTK-VM rendben van. A zöld-piros Hajduk Split színvilága már elgondolkodtató, de a magyarországi délszlávok szívét biztos megdobogtatta a sok csicsvics. Viszont: kinek jutott eszébe narancssárga-lila Ipswich Town és piros-kék Rot-Weiß Essen gombfoci csapatokat a magyar piacra dobni? (Nekem mind a négy megvolt.)

Óceán szappan

ocean“Nincs óceánunk, se tengerünk, legalább a szappanunk legyen Óceán – jutott eszükbe a nyolcvanas évek eleji szocialista termékfejlesztőknek. Valószínű, hogy először a sós ízű fogkrém született meg, a legenda szerint csökkentette a fogínyvérzést. Ebben az esetben indokolt volt a név. Később termékcsaláddá bővítették a márkát. Sampon, testápoló, habfürdő, szappan és fogkrém.”

Kínzó kérdés a gyerekkorból: A rivális Kolynos fogkrémről felétek is azt terjesztették, hogy rákkeltő? És ha az volt, miért lehetett mégis mindenhol kapni? Egyáltalán: magyar gyártású volt vagy amerikai import?

Négyszínű toll

image“A nagyszünetben Józsika hisztérikus közömbösséggel babrált vele, olyan arckifejezéssel váltogatta a színeket, mintha a hangsebességet készülne átlépni. Lecsavarta a toll fején a kupakot, papírra írta szerelme monogramját, majd szépen belehelyezte a tollba, és visszacsavarta a tetőt. Majd felelt Északi-Középhegységből: kettes.”

Kínzó kérdés a gyerekkorból: Mindenki arról beszélt, milyen jól lehet vele puskázni, merthogy a csavaros kupak alá be lehet tölteni a papírt. De vajon mekkora puska fér abba az üregbe, mi fért rá, és ki lehetett-e venni észrevétlenül? Nem lett volna egyszerűbb tenyérből előkapni a puskát?

Cezar konyak

cezar“A nyak korinthoszi oszlopfőt formáz, aranyszínűek a feliratok, kecses az üveg. A nyolcadikos Józsika néha rájárt, és koponyarepesztő fejfájás közepette teával töltötte meg a butéliát. Légy, ami lennél: férfi. Cezar konyakot a Napóleonnal ellentétben nem hamisított senki. Ki akart korinthoszi oszlopokkal bíbelődni? És hogy kerek legyen a történet – az oszlopokat annak idején a rómaiak is nyúlták a görögöktől.”

Kínzó kérdés a gyerekkorból: Vajon a porfogóként szolgáló oszlopos miniatúrák hány százalékában volt még az, ami az üveg címkéjére volt írva – vagyis ORIGINAL vagy STARI VINJAK?

Hőmérős házikó

haziko“Használati utasítás. Az időjárásjelző házacskát levegős helyen kell elhelyezni. Szép idő esetén a tetőn lévő csap kifelé fordítja az asszonyt, illetve rossz idő esetén a férfit. A beállítást csak egyszer végezzük. Készítve az NDK-ban. Józsika azt hitte a kis csapról, hogy gyertya, amit meg kell gyújtani. Pontos hőmérésre alkalmatlan volt, csak mínusz négy fokig mért. Diszkriminálta a férfit, az erősebbik nem a pocsék idő szimbóluma.”

Kínzó kérdés a gyerekkorból: Tényleg egy női hajszál mozgatta a figurákat, amire nagyon kellett vigyázni, nehogy elszakadjon, vagy ezt csak az én nagyszüleim találták ki, hogy ne próbáljam öncélúan módosítgatni az időjárást?

Donald rágó

donald“… Józsika soha nem talált két azonos képregényt benne. Mert a Donald rágó igazi csalija a három, maximum négy kockás kis comics volt, melyekben korrekt kis történeteket mesélt el Walt Disney. Bár Józsika Donald rágónak nevezte, a Disney család más szereplői is megjelentek a történetekben. Miki egér, Foxi és Maxi.”

Kínzó kérdés a jelenből: A Pecsa bolhapiacán tényleg kapni még bontatlan példányokat? És ha ott nem, akkor hol? Vajon létezik még ehető példány? Vagy már csak “egyszer régen, nagyon régen, Donald rágót rágott Reagan”?

Fotók: retronom.hu , retrotrafik.hu


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
15 hozzászólás ehhez: 9 legendás árucikk az Állami Áruházból

 1. nix says:

  Ó, az Apal Corsa! Mindig azt hittük róla, hogy az Opel elírása és csak a játék készítői találták ki…
  Nos, nem: http://en.wikipedia.org/wiki/Apal :-O

 2. KeMa says:

  A Kolynos fogkrém görög termék, ha jól tudom.

  A hőmérős dolognál nem tudom a használjat, de az tuti, hogy a páratartalom-mérőkben hajszálak voltak régen.

 3. Ronaldo says:

  Az autós kártyához: Eredetileg nem is sebességre kellett játszani, hanem quartettet (azaz négyet) kellett gyűjteni, a különböző kártya típusokból, de szerintem 100-ból 99 gyerek ezt nem is tudta:) Egyébként meg “csatában” (aki játszott autós kártyával, tudja mi az ;)) megszerezhető volt a leggyorsabb autó, szóval nem igaz, hogy már osztásnál eldőlt ki a nyertes.

 4. HUNKharon says:

  Hát életemben eszembe se jutott volna “rágúglizni”… De tényleg van Apal Corsa…

 5. gasparzola says:

  Emlékeim szerint a hőmérős házikó egy barométer volt, a légnyomástól függött, hogy épp ki van kint. Nem hajszál működtette. Hajszálat a páratartalom-mérőkben használtak, ahogy KeMa is írta.

 6. calibaan says:

  Nálunk két egyforma kocsi azonnal csata volt, KGST-re a hívó kérhette. Egyébként honnan lettek ezek a szabályok? Tuti nem a könyvében voltak benne…

 7. Lexi says:

  A vetkőzős tollban nem tinta volt, hanem festékből készült a fürdőruha. Ennek volt egy kamu változata, vagy utánzata amelyikben nem vetkőzött a hölgy. Nekem ilyen volt. A tanár tőlem elszedte, majd látva, hogy tényleg nem vetkőzik a figura benne ezért visszaadta. A korszak prűdsége elképesztő volt! Pl. megszólták azt a nőt akinek a fehér blúzán áttetszett, hogy színes melltartót visel.

 8. lópici gáspár says:

  Az úszós tollakban nem víz volt, hanem valami olajszerű nyavalya, haraptam szét párat. Csúszott tőle a szám.
  Szuvenírként még lehet kapni 1-2 helyen, de a Mézgás meg Dr. Bubós meg úttörőtáboros már csak a múlt.

 9. Heki, a rezonanciakutya says:

  Az autós kártyával ma így láttam játszani a kölköket:
  Szétosztják az egész paklit, szedik felülről sorban, megnézi mindenki a sajátját, és minden kártyánál külön megmondják, mire játszanak. Kell egy kis gondolkodás, hogy az én lapom miben jobb a többinél. Egyszer az egyik mondja, utána a másik.

 10. Beleszólok says:

  A négyszínű tollba sehogy sem lehet puskát rakni. A kupakot letekerve a végétől 3-4 mm-re már ott van az akasztónak (vagy hogy hívják?) a vége és afelett van áthurkolva a két rugó. Diák legyen a talpán, aki ebben a pár mm-es lyukban el tud helyezni egy használható puskát.

 11. Nofertari says:

  Az Óceán szappan elkészítését a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján itthon nagyon népszerű – és szekrényillatosítóként általánosan használt – “nyugatrólkaptamajándékba” Atlantic szappan inspirálhatta. Nehogymárnekünknelegyenilyen… mint az zöldalma-szappan és társai.

 12. bio says:

  Bazz, nix, most, tőled tudtam meg, hogy az Apal Corsa nem az Opel elírása… Nyilván biztosak voltunk benne…

  Ma is tanultam valamit…

  bio

 13. uhuuuuuu says:

  A sós ízű fogkrém a bolgár gyártású Pomorin volt. Én legalábbis csak ezt ismerem. Állítólag egy bulgáriai gyógyvíz felhasználásával készült.
  Az időjárás jelző házikó lelke egy barométer volt, de az esős idő nem csak a légnyomáson múlik, hanem a páratartalmon és hőmérséklet kombinációján is. Nem tudom hogy lehet ezt a hármat mechanikusan összekombinálni. Az azonban igaz, hogy a páramérőhöz egy szőkítetlen valódi szőke hajszálat használtak, mert ez a legérzékenyebb a nedvességre.

 14. Shaddark says:

  Beleszólok: Lehetett puskát rakni…
  Én is használtam ám – az mondjuk igaz, hogy írni azután már tényleg nem lehetett vele 4 színben.
  Ki kellett herélni hozzá, egy betétet kellett benne hagyni, a feltekert papírt ki kellett dugni a résen ami a lehúzáshoz volt, és onnan lehetett húzni kifelé. :)

 15. Adani says:

  Autós kártya a Turbo rágókból ismerős, a Beygir Gücü szót mindenki ismerte onnan, de sosem tudtuk mit jelent. Ma már a Google mpek alatt megmondja, hogy lóerő.

  Cezar konyakot meg mindig a Szomszédokban ittak :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom