Konspiráció ragyogas_video

2013. április 06. szombat | Szerző: marinov

27

A Ragyogásban minden benne van. MINDEN.

Stanley Kubrick híres filmje, a Ragyogás körüli összeesküvés-elméleteknek terjedelmes az irodalma. A legelvetemültebb rajongók még egy erről szóló filmre is összedobták a pénzt.


Nem filmkritikára készülök, nem láttam a 237-es szobát; a Wired, a Co.CREATE és a New York Times cikkeiből gyűjtöttem össze a Ragyogással kapcsolatos legvadabb konspirációkat, elméleteket és állítólagos utalásokat.

A meghamisított Holdra szállás beismerése

A Kubrick-film alapjául szolgáló, azonos című Stephen King-könyvben a misztikus szoba száma 217 volt, amit a rendező a nem hivatalos verzió szerint azért változtatott meg 237-re, hogy a külső felvételek színhelyéül szolgáló szállodában a film megjelenése után ne váljon elátkozottá a 217-es szoba. A Timberline Lodge hotelben azonban – Jay Weidner összeesküvés-vadász szerint – nincs 217-es szoba, így ez az elmélet nem áll meg. A változtatás igazi oka szerinte az, hogy Kubrick e számmal ismerte be szerepét a Holdra szállás felvételének meghamisításában, amivel egyébként rendszeresen megvádolták, lásd:

A legenda szerint 1968 kezdetén Kubrickot titokban felkereste a NASA néhány tisztje, és felajánlották neki, hogy megrendezheti az első három küldetést a Holdra. Hosszas tárgyalások után Kubrick végül igent mondott, és a következő tizenhat hónapot egy speciálisan felépített stúdióban töltötte az alabamai Huntsville-ban, ahol leforgatta az Apollo 11 és 12 holdraszállásait. A kész filmet, amelyben Neil Armstrong, Buzz Aldrin és még sokan mások bohóckodnak a Hold felszínén, végül levetítették a televízióban, a könnyen megvezethető amerikai közönség pedig azt hitte, hogy valódi holdraszállást lát. Kubrick a houstoni Johnson Űrközpontból távvezényelte le a televíziós közvetítést a rávetítő technika alkalmazásával, amelyet a 2001 Űrodüsszeiában az Az emberiség hajnala (Dawn of Man) című bevezető képsorokhoz fejlesztett ki. A legenda szerint, amikor eljött az Apollo 13 ideje, Kubrick kreatív nézeteltérésre hivatkozva kilépett a projektből“. (Idézet: Híres filmrendezők titkos élete)

A 237-es rejtély leleplezése pedig Weidner szerint: a Hold épp 237 ezer mérföldre van a Földtől (a Wired szerint átlagosan 238,855-re). Ezen felül ott van még a Room (szoba) és a Moon (Hold) szavak hasonlósága, meg a kis Danny apollós pulóvere:

apollo_usa

Utalás a holokausztra (és az indiánok kiirtására)

Geoffrey Cocks történész szerint Kubrick mindig is szeretett volna egy holokauszttal foglalkozó filmet készíteni, ez azonban nem jött össze neki. Éppen ezért a tömegpusztítás témáját egy horrorfilmbe rejtve dolgozta fel. Erre “bizonyítékai” is vannak: ezt szimbolizálja szerinte például a csukott liftajtókból előretörő vérfolyam (egy másik versengő elmélet szerint az indiánok lemészárlását jeleníti meg).

kubrick_verfolyama

Ugyanígy a náci vérengzésre utal szerinte a “Kismalac, kismalac, engedj be” mondóka, amit a főszereplő ad elő a hírhedt baltás jelenet közben (mert hát, ugye, a kismalacos történet egy korai rajzfilmváltozatában a gonosz farkas zsidó koldusként próbálkozik be a malacoknál), a 42-es szám állandó megjelenése a filmben (mert – érvelnek az elmélet terjesztői – 1942-ben határozták el magukat a nácik a zsidóság kiirtására), és a King-regényben még piros Volkswagen sárgára cserélése.

Beszédes bizonyíték a fanatikusok szerint ezen túl a Ragyogás főhősének Adler típusú, német írógépe is, amely a filmben állítólag folyamatosan váltja a színét. E megmagyarázhatatlan jelenség – Cocks könyv formában is olvasható elmélete szerint – szintén a holokausztra való utalás. (Németjuhászt a filmben szerencsére senki nem fedezett fel.) 

A NY Times cikkében megszólaló személyi asszisztens, Leon Vitali jópár fanatikust elszomorít, amikor elmeséli: az írógépnek semmi köze a holokauszthoz. Csupán praktikus okokból került a Ragyogásba: ez volt ugyanis Kubrick írógépe, és azért választották, mert kéznél volt, szép volt és jól feküdt az asztalon.

Tudatalatti üzenetek, szándékos hibák és egymásra vetítés

A legvadabb hívők szerint Kubrick akkor sem hibázik, amikor hibázik, legfeljebb jelet küld. Egy jelenetben például, amikor Jacket munka közben megzavarja Wendy, két kameraállás között eltűnik egy szék Jack háta mögül. Ez a rajongók szerint azonban nem egyszerű hiba, hanem üzenet a nézőknek, hogy nem egy szimpla horrorfilmet néznek.

ragyogas_szek

Van olyan is, akit a film elején látható iroda hatalmas ablakai gondolkodtattak el: Juli Kearns szerint ha megnézzük Jack útját a szálloda halljából a hátsó iroda felé, ott nem lehetne ekkora ablak.

ragyogas2

Jay Weidnernek – a holdas vallomás történetén kívül – további elméletei is vannak a filmmel kapcsolatban: például, hogy Kubrick telepakolta rejtett szexuális üzenetekkel. A Room 237-ben meg is mutat párat: amikor a főszereplő Jack Torrance kezet fog Stuart Ullmannal, utóbbit a rendező megajándékozza egy szimbolikus erekcióval, amit az asztalon lévő papírtálca segítségével hoz létre.

ragyogas_1

Megfigyelők ugyanígy gyanúsnak tartják a 237-es szoba padlóborítását is:

Room-237-Carpet

Egy másik elvetemült próbálkozó egymásra dolgozta a filmet az elejétől illetve a végétől visszafele, s a munkásságának köszönhetően létrejött montázsfilm többek között ilyen véletlenszerű hallucinációkat szült: 

ragyogas3


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
27 hozzászólás ehhez: A Ragyogásban minden benne van. MINDEN.

 1. Shaddark says:

  Hát, engem nem győzött meg a cikk, bár nem olvasok “miért nem volt”- cikkeket. Inkább miért volt típusúak érdekelnek.
  De maga az emberi lélek alapvető törvényszerűségeinek is ellentmondd az egész sztori.
  Annak ismeretében pedig soha nem tévedek.
  De sebaj, egyszer úgyis elérünk arra a szintre. A most kifejlesztett, a tudományos világnak bejelentett arab időgéppel elutazunk a jövőbe és elkérjük a technológiát, így egyszerű lesz… Végül is pont annyira hihető mint a holdraszállás 50 éve.
  Ám hogy miért is kellene most holdra szállni?
  Hát, nem is tudom.
  A cégeknél a sokmilliárdos üzleteket az egyetemről kijövő, tapasztalat nélküli fiatal dolgozókra bízzák, nem várnak el gyakorlást és tapasztalat szerzést a szakmában, ugyanis ha levizsgázott akkor mindent tud.
  A processzor ipar is úgy működik hogy egyből kijöttek a 8 magos intelek, nem kellett a 286.-s magoktól indulva tapasztalatot, tudást és gyakorlatot szeretzni, ez már csak így megy.
  Én is egyből fősulira mentem, minek a 8 általános meg érettségis bohóckodás, aki tud az tud, gyakorlat és folyamatos állandó fejlődésre a hülyéknek van csak szüksége. Az iskola pénzkidobás, mert nem jövedelmező. Persze. Ez igaz. Nincs ott semmi, nem éri meg, ne is foglalkozzunk űrutazással. Minek. Igazából a kőbaltát jobban veszik, talán vissza kellene mennünk olyan szintre amikor még mindenki azt használta, mert az nyereséges.
  Szerintem ha tudnánk, mennénk. Mert egy projectnek mindig van befektetői szakasza, a procigyártásnál pl. sok-sok milliárd dollár a költsége, az első párezer chippet többe kerül legyártani mint amennyiért megvenné valaki is, de idővel megtérül a költsége. Az űrutazás meg pont ilyen, aki akár 100 év múlva a végére érne a projectnek az mindent vinne. A világ leggazdagabb és legbefolyásosabb cége lenne. 1000 évig minimum.

 2. Hat says:

  pistbá : “Vizet ? Megéri ideszállítani ? — ez “tecccik”, de nem ! Nem azért keresünk vizet a Marson mert ide kéne hozni, hanem azért mert ahol van, ott élet is lehet ! Ha meg van víz de nincs élet, akkor pedig az életet lehetne megalapozni….

  “Becsokzok, ha elhiszed, hogy téged is vinnének.” — Itt most nem arról van szó, hogy vigyenek engem oda. Egy ilyen projekt nem egy ember életéről szól …

 3. Hat says:

  Ha esetleg még nem tudnà valaki, a hollandok jelentkezőket toboroznak egy Marsi valóságshow-hoz, ahova csak oda út lesz 2023-ban.

  http://www.japantimes.co.jp/news/2013/04/24/world/reality-show-seeks-one-way-travelers-for-mars-mission/

 4. pistbá says:

  Hat:
  Élet a marson? Verne Gyuszi bácsi miatt? Ha lenne ott élet már tudnál róla, ha meg nincs, akkor annak is megvan a saját oka! Nehogy istennek hidd magad!

 5. Hat says:

  Pistbà : Nem zöld embereket keresnek a Marson, inkább a primitív életre utaló nyomokat. És miért hinném magam istennek ? Meg eleve miért kéne azt hinni, hogy egy (feltételezetten) végtelen Univerzumban, az élet csak egy bolygón alakulhatott ki, főleg ha a többit nem is ismerjük ?

 6. Janoss says:

  pistbá!

  Amit itten művelsz, az szimpla trollkodás, vagy tényleg ilyen hülye vagy?

  Ui.: A “trollkodás” kifejezést, magyarázattal együtt, csak nemrég sajátítottam el valami újságból – de az természetesen csak száraz, fantáziátlan leírás volt. Gondoltam, megkérdezek egy szakértőt, aki saját élményből tud beszámolót tartani…

 7. pistabá says:

  Hat:
  Nem életre utaló nyomokat keresnek, hanem felhasználható nyersanyagokat. Ne hidd el, hogy isten vagy, egy végtelenül nagy univerzumba, mert nem lesz ilyen vicces, amikor daganatosan egyedül haldokolsz majd.
  Janoss: Be kaphatod a [email protected], na ez volt trollkodás, meg amit te írtál!

 8. Subidub says:

  A filmmel kapcsolatban: túl sok a szabadideje egyeseknek.

  A holdra szállás: el nem tudom képzelni, hogy ilyen volumenű dolgot a ruszkik és a sárgák ne figyeltek volna árgus szemekkel. A legkisebb gyanús jelre szétkürtölték volna a világnak, hogy né’ a kapitalista disznók hülyének néznek benneteket.
  Hogy nem mentek azóta sem? Nincs ott semmi látnivaló, oszoljunk.

 9. aalyanna says:

  Pistabá:
  “Vizet? Megéri ideszállítani?”
  A vizet nem szállítás céljából keresik. Az van itt is még elég. Hallottad már a ‘Kék bolygó’ elnevezést, ugye? ;)
  “Élet nyomait? Tudod, hogy nincs.”
  Khm. Vagy van. http://mno.hu/vilagur/elet-a-marson-ime-az-ujabb-bizonyitek-1164270
  “Tartalék bolygót? Kinek?”
  Lehet, hogy te egy öncentrikus paraszt vagy, de elárulom, hogy egyrészt pusztítjuk a bolygót, tehát könnyen előfordulhat, hogy évtizedek múltán lakhatatlanná válik.
  Másrészt, ha nem is így lesz, lassan annyi ember él itt, amit a bolygó egyszerűen nem bír eltartani. Túlnépesedés, meg ilyesmi, tudod.
  Tehát, ha neked nem is, unokáidnak lehet, hogy hatalmas szükségük lenne egy második lakható bolygóra.
  “Becsokzok, ha elhiszed, hogy téged is vinnének.”
  Ma még nem is, de tíz év múlva már igen: http://index.hu/kultur/media/2013/04/24/ur-survivort_terveznek_2023-ra_a_marsra/

 10. Nagy Ádám says:

  Megbízható forrásból tudom, hogy mindkettő igaz. A Holdraszállás hamisítása és a Holdraszállás is. Ugyanis télleg leszálltak a Holdon, de később. Először elkészítették a hamis felvételeket.

 11. pistabá says:

  aalyanna:
  Tényleg ennyire egyszerű vagy?
  Mit kezdesz az élet nyomaival, megeszed? Mit csinálsz, ha megfulladsz? Gondolod, hogy egy olyan bolygót keresnek, amelyik nem élhető? Tíz év múlva sem te fogsz oda menni, de az unokáid sem.

  “A Curiosity Mars-járó nem talált metánt a Mars légkörében, ami meglepetés a korábbi, más űreszközökkel végzett megfigyelésekhez képest.
  A metán jelenléte a Mars légkörében az egyik legizgalmasabb kérdés, mivel az életre utaló jel lehet. A földi metán részben geológiai folyamatokból, részben élőlények, főleg baktériumok gázkibocsátásából származik.

  A Curiosity küldetésének egyik feladata a marsi metánmennyiség pontos mérése. A Science-ben most közölt eredmények csalódást keltőek az élet lehetősége szempontjából. Michael Meyer, a NASA egyik vezető Mars-kutatója szerint ez a fontos eredmény csökkenti annak valószínűségét, hogy jelenleg is élnek metántermelő baktériumok a Marson, bár ettől még másféle baktériumok jelen lehetnek.

  A Curiosity mérései alapján a kutatók szerint a marsi metán légköri mennyisége a korábban becsültnek kb. egy hatoda (minden egymilliárd légköri részecskéből maximum 1,3 a metán).”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom