Ahogy arról a Híres szerzők titkos élete című könyv is ír: 1910-ben Woolf egyedüli nőként vett részt a Dreadnought-átverésként elhíresült tréfában a brit haditengerészet HMS Dreadnought nevű csatahajóján. A fiatalokból álló csapat először elhitette a hajó parancsnokával, hogy egy abesszin (etióp) uralkodói delegáció teszi tiszteletét a fedélzeten, majd álszakállban, turbánban és kölcsönzőből kivett palástban, fekete színpadi festékkel bemázolt arccal meg is jelentek a hajón. Szuahéli nyelven írott névkártyát vittek magukkal (Etiópiában nem ezt a nyelvet beszélik), és látszólagos izgalmukban olykor azt kiáltották: „bunga bunga”. Mielőtt visszatértek volna a szárazföldre, álérdemrendekkel tüntették ki a brit tiszteket.

Amikor az esetet megszellőztették a brit sajtó képviselői előtt, a haditengerészet felhördült, a közvélemény pedig megoszlott. Némely napilap szerkesztői az ügyészség kezébe adták volna a tréfamestereket – olvasható a Híres szerzők-ben, de – mint az a Museum of Hoaxes oldalán kiderül – olyan újság is volt, amely vette a lapot, és ironikusan azt javasolta: a Dreadnought nevét változtassák Abyssinian-re. Végül a tréfamesterek megúszták egy szimbolikus büntetéssel, és a résztvevők többet nem viccelődtek ilyesmivel (kivéve a főkolompost, a költő William Horace de Vere Cole-t, aki egész életében megrögzött tréfamester volt).

Wikipedia

Az átverés történetét a közelmúltban a Mentalfloss magazin is felelevenítette, megemlítve, hogy a legénység beetetése ugyan simán ment, de a csapatnak nem várt nehézségei is akadtak. Nem mertek például enni, attól tartva, hogy arcfestésük lekopik; vonakodásukat az őket kísérő tolmács az étel elkészítésének nem megfelelő módjára fogta. A szándékosan amatőr megjelenés és a necces helyzetek ellenére viszont – egy ragasztott bajusz például megadta magát az esőben – a csapat mindvégig szerepben maradt.

kepregenyAz esetet követően a brit haditengerészet jó időre nevetség tárgya lett Nagy-Britanniában, s a tengerészeket egy darabig “bunga, bunga” kiáltással üdvözölték – írja a Museum of Hoaxes szerzője. A megalázott brit haditengerészet ezért a bunga-láz lecsengéséig a tengeren tartotta a HMS Dreadnought-t. Amikor aztán a csatahajó az első világháborúban elsüllyesztett egy német tengeralattjárót, a Mentalfloss írása szerint a legénység egy Bunga Bunga szövegezésű elismerő telegramot is kapott.

A tréfát kieszelő Bloomsbury-kört Virginia Woolf és testvérei, továbbá Virginia férje, Leonard Woolf alakította meg 1905 körül – a Wikipédia idevágó szócikke szerint. Néhány éven belül olyan értelmiségiek csatlakoztak a brit irodalmi életre egyre nagyobb hatással lévő csoporthoz, mint E. M. Froster regényíró, a filozófus G. E. Moore vagy a költő Horace de Vere Cole.

Az átverésről 1945 körül rövid képregény is készült, amit a jobboldali képre kattintva nézhettek meg.

Tetszett a cikk? Támogasd te is az oldalt havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.