Körülbelül egy hete érkezett a hír: feltörték a volt amerikai elnök családi levelezését, és az így szerzett infókat és képeket a Guccifer nevű hacker elküldte a The Smoking Gunnak. A fotók között két festmény képe is szerepelt, amik állítólag ifjabb Bush munkái, egy harmadik képen pedig ugyanőt látjuk munka közben.

bushart1

bushart2

A fotók körbejárták a világot, neves lapok és blogok elemezték ifjabb Bush művészetét, a héten azonban megjelentek az első szkeptikusok is. A Culture Grrl néven publikáló Lee Rosenbaum azon csodálkozik, hogy senkiben nem merült fel, hogy a képek esetleg egy hoax részei. Furcsának tartja például az igénytelen fa tartókeretet, miközben a harmadik fotón látszik, hogy Bush egy drága festőállványon dolgozik. Meg persze a fotó forrása – egy álnevet használó hacker – is figyelemre kellene, hogy intsen minket – véli.

A Museum of Hoaxes szerzője szerint a kérdés csak az, ha a két kép valóban átverés, Bush miért nem hadonászik kézzel-lábbal, hogy azok nem az ő művei. Két lehetséges forgatókönyvet ő is megemlít: az egyik szerint az ügyben nyomozást folytató titkosszolgálatok javasolták neki, hogy semmilyen formában ne kommentálja a történteket. A másik szerint pedig azért nem szól semmit, mert a művek valóban a sajátjai.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.