Netbiztonság telenor

2013. február 14. csütörtök | Szerző: marinov

9

Csalásra figyelmeztet a Telenor

A cég a Facebookon hívta fel ügyfelei figyelmét egy megtévesztő levélre. A csalók nemcsak a mi, hanem a magyar nyelv megtévesztését is tervbe vették, így első olvasásra még felfogni sem sikerült, mit akarnak tőlünk. De persze nyilván nem pénzt adni


A cég közleménye szerint a csatolt képen látható e-mail terjed a Telenor nevében. A levél a vállalat arculati elemeit használja, de eredeti feladója ismeretlen, célja feltehetően szélhámosság. A Telenor azt kéri, senki ne kattintson a benne található linkre.

A cég közlése szerint a fentihez hasonló, magyartalanul fogalmazott, hivatalosnak tűnő levelek veszélyt jelenthetnek. “Legyetek óvatosak és szóljatok, ha hasonlóval találkoztok” – olvasható a cég közleményében.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
9 hozzászólás ehhez: Csalásra figyelmeztet a Telenor

 1. Emerson says:

  “A cég közlése szerint a fentihez hasonló, magyartalanul fogalmazott, hivatalosnak tűnő levelek veszélyt jelenthetnek.”

  Továbbá az IQ szintet is mérik.

 2. mumpic says:

  emerson: amennyire tudom az iq szint nem a hiszékenységet jelöli. :)
  anyukám tagja a mensa hungariqának, mégis meg kellett neki több soron magyarázni, hogy ha kap egy spamot, akkor ne úgy fogja fel, hogy “juhú, írtak nekem amerikából”, hanem úgy, hogy bárki bedobhat neki reklámot, nem csak aki eljut a postaládájáig.

 3. Emerson says:

  mumpic: Igazad van. Az IQ az, amit az IQ tesztek mérnek, nem pedig az intelligencia rövidítése. Utóbbi jóval átfogóbb, mint amit bármilyen teszt mérni tud. És az is beletartozik, hogy nem kell az adott szakterületen jártasnak lenned ahhoz, hogy valami gyanús legyen, ugyanis a problémamegoldó képességet és a dolgok átlátásának képességét jelenti. Ahogy nekem sem kell fizikusnak lennem ahhoz, hogy tudjam, ami ezen az oldalon van, az ostobaság: http://fenykapu.free-energy.hu/

  Anyukád pedig nyilván nagyon jó a geometriai ábrák értelmezésében és az IQ tesztekben fellelhető egyéb, készségszintű feladatokban, de ezek szerint a feltűnően rossz nyelvtan és helyesírás nem szólaltatja meg nála a vészharangot egy hivatalos levélben, továbbá (és igen, ehhez már némi előzetes alapismeret is kell, de enélkül ugyanúgy nem ülünk számítógép elé, ahogy a KRESZ ismerete nélkül sem autóba) a domainnevek ismerete (ami az e-mail esetében a com.hu, ahol a “com” szócska ugyanazt a szerepet tölti be, mint az urbanlegends.hu-ban az “urbanlegends”), az URL sáv helyes használata (ami valószínűleg ugyancsak nem a Telenor oldalára mutat).

  Ha valaki felül egy olyan csalásnak, ami egy profin megszerkesztett levél, egy hamisított [email protected]-ról küldött e-mail (ami csak a levél forrásának ellenőrzésével deríthető ki, hogy hamis SMTP szerverről érkezett) és a levélben lévő link is egy speciális, de latin karakternek látszó betűt tartalmaz, ezen felül pedig a csalónak még arra is volt gondja, hogy tanúsítványt hamisítson SHA titkosítással kijátszva az OCSP ellenőrző szolgáltatást, ami nélkül még a hamis tanúsítványra is visít minden böngésző, akkor azt mondom, hogy igen, ez a csaló nagyon ügyes volt, bárki benézhette volna, aki nem ért hozzá és nem ellenőriz mindent fokozott elővigyázatossággal.

  De ebben az esetben arról van szó, hogy a csaló összecsap egy fércmunkát és a sok balek még az ordító jelek ellenére is bedől neki. Nem egyszer találkoztam már olyannal, hogy mindenféle reklámmal körberakott Google keresőnek látszó kezdőlappal vígan elvan valaki, miközben hemzsegnek a vírusok a gépén és a rendszer is dobálja a hibaablakokat, amiket olvasás nélkül bezár és netezik, Facebookozik gondtalanul tovább.

  Tudod vannak dolgok, amiket – bármennyire szeretnénk ezzel takarózni, – egyszerűen már nem lehet a hozzá nem értésre fogni.

 4. Shaddark says:

  Szerintem hogy ki mennyire átverhető azt inkább az dönti el hogy milyen arányban van “vezérelve”, érzelmi vagy észbeli döntéseket szokott-e hozni.
  Az ész csak eszköz, logikát bármilyen esetre képes létrehozni. Ha megvan a cél (hogy bízzunk jelen esetben, mert az érzelmi alapú döntés ezt az eredményt produkálta) akkor az ész már csak a célnak megfelelő logikai eszmefuttatást fog tenni hozzá. Azaz a probléma az hogy megoldást kell keresni arra hogy bízzunk a levélben. A nagyon jó logika pedig még ezt is meg tudja oldani.
  Jelen esetre pl. a levél azért tört magyar mert pont ez bizonyítja az eredetiségét, azaz hogy külföldi írta aki nem tud magyarul rendesen.
  Ezért van a sok összesküvés elmélet is, ha valami nem tetszik a világban és nem vagyunk képesek elfogadni azt ahogyan működik akkor ezt a belső feszültséget kivetítjük, nem magunkban keressük a megoldást elfogadással hanem elkezdjük a világit hibáztatni. És ehhez a logikát használjuk “fedezéknek”, eszköznek. Így születik a sok önmagában helyes logikájú elmélet mindenféle dologról. amit ha nem csak a saját környezetében vizsgálunk akkor persze kiderül hogy butaság, de amíg csak az abban lévő dolgokat használjuk addig helyes és “védhetetlen” eredményt kapunk a féligazságokból.
  Amit te intelligenciának hívsz az valójában sokkal több annál, Oshó használta rá ezt a szót amit te is, de ez inkább a dolgok “felülről való” szemlélésének képessége, hogy nem döntök míg érzelmek és előítéletek, elfogultságok,meglévő vágyak nélkül amolyan kívülállóként meg nem vizsgálom a dolgot.
  Erre még férfiak közül sem sokan képesek, lásd devizahitelek…
  A nők erősen érzelem központúak, ha rákeresel rengeteg ilyen átveréssnek bedőlt nőről olvashatsz akik mind felső végzettséggel és tényleg sok ésszel rendelkeznek, de ez náluk nem segít. Míg a férfiak ésszel, ők érzelmekkel döntenek jobbára, így mint írtam náluk az ész csak az önigazolás megteremtésére szolgál ilyenkor.

 5. Emerson says:

  “Jelen esetre pl. a levél azért tört magyar mert pont ez bizonyítja az eredetiségét, azaz hogy külföldi írta aki nem tud magyarul rendesen.”

  Ez a “távolba szakadt hazánk fia vagyok” vagy “szegény, éhező országbéli nő vagyok és érdekházasságot kötnék állampolgárságért” típusú levelek esetében lenne logikus. De nem egy hivatalos levélben. Egy hivatalos levelet nem fognak magyarra fordítani, amíg a lokalizáció nem teljes. Komolytalanabb oldalaknál előfordul, hogy implementálnak valami Google Translate API-t (de ők is meggondolatlanságból, mert úgy vannak vele, hogy angolról németre, spanyolra, portugálra, oroszra és franciára kielégítően fordít, akkor meg valószínűleg a többi nyelvre is), vagy kínai termékek használati utasításánál is elofordul, de ilyen Telenor méretű cégnél nagy égés lenne…

  “Így születik a sok önmagában helyes logikájú elmélet mindenféle dologról.”

  A logikai levezetés csak azért helyes, mert
  1. Lényeges szempontokat hagynak ki (amik nem igazolják vagy értelmetlenné is teszik az elméletet).
  2. Irreleváns szempontokat vesznek figyelembe (amik segítik az elmélet helyességének igazolását).
  3. Többé-kevésbé téves, hamis adatokkal dolgoznak. (amire ha rávilágítasz jön a “ezt is meghamisították a gonoszok”).

  “Oshó használta rá ezt a szót amit te is, de ez inkább a dolgok “felülről való” szemlélésének képessége, hogy nem döntök míg érzelmek és előítéletek, elfogultságok,meglévő vágyak nélkül amolyan kívülállóként meg nem vizsgálom a dolgot.”

  Akkor ezt minek hívjuk, röviden?

 6. Shaddark says:

  Amennyire én tudom nincs rá kifejezés.
  Ehhez ugyanis azükséges bizonyos típusú személyiség, amely képes erre.
  Talán szlengesen élet-tapasztalatnak lehetne nevezni bár szerintem ez sem igazán fedi le.
  Én pl. INTJ vagyok, ezért könyebben megy ez a dolog mint az emberek legtöbbjének, bár más dolgok meg nehezebben. Lettem 40 éves mire megértettem mások miért és hogyan gondolkodnak dolgokról, mi motiválja őket, és hogyan fognak dönteni adott helyzetekben, és miért úgy. Sokan a logikát másodlagosnak tartják, hiszen ha egy információnk megváltozik az adott témakörről akkor a döntésünk is vele változik. Az abszulút tudás, önmagunk képviselete pedig állandó, nem a körülményektől hanem csakis tőlünk függ, attól akik vagyunk.
  Én pl:
  http://lelektanitipusok.net/tipusok/nt/intj/jellemzes

  Itt a 72 kérdéses teszt a legjobb ha kíváncsi vagy magadra töltsd ki őszintén, – nem arra gondolva mi a helyes válasz vagy mit gondolsz magadról, hanem visszaidézve egy-egy megtörtént esetet.
  http://lelektanitipusok.net/tesztek/teszt_72

  Szerintem te is hasonló típus lehetsz, ezért fura neked hogy mások miért nem ilyenek, mert neked egyszerű logikának tűnik ami valójában inkább életszemlélet és személyiség kérdése.

 7. Emerson says:

  Shaddark: Az, hogy ki mennyit kockáztat, ki milyen életstílusban érzi jól magát, ki mennyire emberbarát, empatikus, stb. az személyiségtípus kérdése, de a logika ne legyen már az. Senki nem kényszeríti az “I can fly”-t éneklő érzelmi beállítottságút, hogy szeresse a gravitációt, de mikor kiugrik az ablakon, ne csodálkozzon, ha megüti magát vagy meghal.

  Vannak tények, amiket el kell fogadni, akár tetszik, akár nem. Szeretni nem kell, de ha nem fogadod el, attól még tények maradnak.

  Egyébként INTP vagyok a teszt szerint.

 8. Shaddark says:

  INTP, erre tippeltem én is itteni hozzászólásaid olvasva :)

  De nincs igazad szerintem, mint írtam a logika csak eszköz és nem végeredmény, az eredmény döntés kérdése, a logika pedig segít igazolni azt ha szükséges.
  Adott személyiségtípusokból életművész lessz, adottakból művészek, adottakból pedig kutatók, pont ezért.
  De persze az egyéniség az, ami te vagy valójában, a személyiség a külső hatások által generált változás, és mint ilyen változik is egy életút során ha az egyén fejlődik vagy tanul, tapasztalatokat szerez. Adott esetben pl. nagy kríziseknél, nagyon rövid idő alatt is akár. Így ha valaki elkezd úgy gondolkodni mint te, a te értékrendedet tartja fontosnak az életben, akkor idővel változni fog a személyisége is arrafelé. Így amit írsz az kicsit sarkítva azt jelenti, hogy mindenki váljon int típussá mert az a “helyes” és üdvözítő út az életben :)

  És nem, – szerintem legalábbis – nem kell elfogadni semmit sem, amibe nem halunk bele. Az élet nem ilyen.
  Pl. valaki kér kölcsön 100e.-et tőled. Tudod hogy nem annyira megbízható de mondjuk családtag etc… valamilyen okból adsz neki. Hoztál egy döntést, nem adja vissza, veszítessz 100K.-t. Lehet 2 év múlva 10000K-val lesz hasonló dilemád, esetleg nem annyira jól látható módon a végkifejlete (cég akarja kamatoztatni pl. a pénzed…), és az előző kisebb mértékű veszteségből származó tapasztalat fog megmenteni attól, hogy elkövesd azt a hibád amire már az életed idáig elért pénzügyi eredménye rámegy.
  Azaz a tapasztalat nagyságrendekkel hasznosabbnak bizonyul sokszor, mint amennyit veszítesz a megszerzésével.
  De az is lehet mert ilyet is láttam már, hogy hitelezel majdnem ismeretlennek, aki hálából a bizalomért amikor bejön neki amire kérte 10* annyit ad vissza. És a befektetett bizalomból nagyon jó üzlet lessz.
  Az életet nem nagyon lehet kiszámítani ám. Ezt sokan tapasztalják, ezért hoznak olyan döntéseket ami a matematikai valószínűség számítás szerint nem kellene, de ha bejönnek ezek, milliárdossá is válhatnak vagy olyan kapcsolatrendszert építenek ki ami a pénztől is sokkal számottevőbb.
  Régen ezeket hívtam szélhámos üzletembernek, ma már elfogadom hogy valakik intuícióból dolgoznak, nem észérvek alapján. És a legérdekesebb, hogy ha körülnézek az ismerősök között, az igazán gazdag emberek mind ilyenek az én környezetemben, akik “ésszel élnek” azok egy elfogadható közepes jólétben vagy kicsivel alatta/felette élnek mind… Az már más kérdés hogy a pénz egy adott szinten túl jó vagy inkább káros dolog-e… És hogy meddig tart ez az állapot… Bár sokat sokfelé osztva már lehet kockáztatni gond nélkül is.

  Csak nézd meg a nők érzelmi vezérlését például – nem sok hölgy választ magának rendes, kedves, odaadó, de kicsit sem domináns személyiséget párjául. vagy ha választ idővel csalni fogja ha a férfi nem fejlődik ilyen irányba is… Még ők maguk sem tudják sokszor magukról mi fontos számukra az életben… Ha megérted és megtanulod hogyan működnek szinte bármelyiket megkaphatod, ha egy fokkal szebb vagy az ördögnél :) És bármit elérhetsz bármelyiknél ha megérted hogyan működik. De semmilyen észérv nincs amivel rábírhatnál egyet is bármire :)

 9. Emerson says:

  Shaddark: “Így amit írsz az kicsit sarkítva azt jelenti, hogy mindenki váljon int típussá mert az a “helyes” és üdvözítő út az életben :)”

  Nem egészen, de majdnem. Önmagában nincs azzal semmi baj, hogy az emberek másmilyenek. De a társadalmat működtető rendszerekben kellenek tények, amikhez ragaszkodunk. Nem kell kőbe vésettnek lennie (sőt!), de valami alapján meg kell ezeket határozni. És erre a tudomány a legjobb (hadd ne kelljen részleteznem, miért).

  “És nem, – szerintem legalábbis – nem kell elfogadni semmit sem, amibe nem halunk bele.”

  Ez egy közhely. Konkrétumok nélkül nem lehet vele vitatkozni.

  A pénzes példához: Nem szokásom ilyen jellegű tapasztalatokra hagyatkozni. De ez egy újabb kérdéskört vet fel. Van az az embertípus is, aki rossz tapasztalatot szerez és onnantól egyfajta állati szinten lesz már bizalmatlan. Hiába magyarázod neki észérvekkel, hogy ez köszönőviszonyban sincs a korábbi szituációval vagy szituációkkal, egyszerűen “bezárkózik”.

  A kockázat aszerint is változik, hogy milyen az ismertségi köröd, mekkora a “háttered”. Ha te csinálnád ugyanezt, valószínűleg számtalan olyan kockázati tényező is kerülne a képbe, ami egy “szélhámos üzletember” esetében nem bír akkora jelentőséggel, mert esetleg képes hitelesen azt sugallni az üzletfelének, hogy ha nem kapja vissza a pénzét, akkor kap még mellé betoncsizmát is (még ha valójában ennek kivitelezése a valóságban jóval több akadályba is ütközne, mint a filmekben).

  De persze vannak teljesen fehér, legális üzletek is, amik kockázatosak, de az illető mégis nyer. De itt megint szerepet játszik az anekdotikus érvelés, avagy számon tartjuk azokat, akik nyertek vele és nem tartjuk számon a sokkal többet, akik buktak vele. Ezért optimizmussal állunk hozzá és véletlenül abba a kis létszámú csoportba kerülünk, akik nyertek vele.

  Persze ennek létezik a fordított változata is, mikor épp a fokozott bizalmatlanság miatt gyártunk “A sógorom anyósa is megszívta” elméleteket.

  “nem sok hölgy választ magának rendes, kedves, odaadó, de kicsit sem domináns személyiséget párjául. ”

  Evolúció szempontjából a nők arra vannak kódolva, hogy a csoport legalfább hímjét keressék. Annak a nőnek van evolúció szempontjából a legnagyobb értéke, aki képes a csoport legalfább hímjét is magához láncolni, hogy legalább a terhesség és a szoptatás alatt ellássa őt erőforrásokkal és védelmezze. Utána az az érdeke, hogy az utód minél életképesebb maradjon. Ha ezt úgy éri el, hogy egy másik hím besegít, akkor az is kedvező. Ha a biológiai apával marad a gyerek és ő keres egy másik alfát, akivel szaporodhat, az is kedvező. A lényeg, hogy az utód (amibe a nő több energiát fektetett, mint a férfi) életben maradjon és tovább örökítse a génkészletet.

  Ezzel szemben evolúció szempontjából a férfiak arra vannak kódolva, hogy minél több (és minél szebb) nőt termékenyítsenek meg és utána álljanak tovább. Számukra értéktelenebb az utód, mivel ők egy napon belül is többször képesek utódot nemzeni, míg a terhesség tovább tart, energiaigényesebb és kockázatosabb és jobban leamortizálja a nőstényt.

  Ma már a civilizálódás miatt sok dolog változott, de az ösztönök még mindig benne vannak az emberekben kisebb-nagyobb mértékben.

  “Ha megérted és megtanulod hogyan működnek szinte bármelyiket megkaphatod, ha egy fokkal szebb vagy az ördögnél”

  Ez nem feltétlenül igaz. Férfiaknál az arcberendezés (ennél fogva a “szépség”) annyira nem számít, de a többi szempont lényeges a párválasztásban. Meg sok szempontból a média is módosított a preferenciákon, emiatt tűnik diverznek, pedig a főbb szempontok, mint: magasság, vállasság, izmosság, maszkulin jellegek továbbra is vezetnek, még annak ellenére is, hogy számtalan különböző szépségideált kreáltak mindkét oldalon (pl. szőrtelen férfiak, modellalkatú nők).

  Ezen felül a vagyon (ami a “jó vadász” jelenkori megfelelője), ami még nagyon sokat számít és a szociális státusz.

  Ezen 3 kombináció adja meg az esélyeidet. Minél több van belőle, annál több nőt (akár még a foglaltakat is) megkaphatsz. De mindegyik csak egyetlen szeletét adja a diagramnak (amit a határokig feszegethetsz, de kizárólag csak a határokig), de egyik sem tudja lefedni a másikat, bármennyire is tökélyre fejlesztetted.

  És a 3 elem közül egy még tökélyre fejlesztve is kevesebbet ér, mint ha mindegyikből arányosan van.

  És a külsőt nem tudod megváltoztatni (illetve nagyon limitált mértékben és sok pénzért), de a másik kettőt (vagyon és szociális státusz) életed végéig fejlesztheted. Így érthető, hogy erre a kettőre koncentrál mindenki. De ha külső terén rossz lapokat osztott az élet, akkor csak 2/3-ot érhetsz el, ami ugyan nagyságrendekkel jobb, mint ha ennyit sem érnél el, mert előnytelen külsőd mellé még csóró és aszociális is lennél, de a határt nem lépheted túl. Ezen bánkódni pont emiatt kontraproduktív. De attól még nem árt, ha az ember tudatában van ennek.

  “De semmilyen észérv nincs amivel rábírhatnál egyet is bármire”

  Szerencsére vannak ilyenek is, csak nagyon kevés. És azok többsége is már foglalt, ezért ha meg akarod szerezni (pont a racionalitásuk miatt) jobb alternatíva kell, hogy legyél, mint az aktuális.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom