bellHideg januári reggel volt amikor egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott összesen negyvenöt percen keresztül. Ezalatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson, legtöbben a munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.

Három perc múlva egy középkorú férfi észrevette a zenészt. Lelassított, és egy pillanatra meg is állt, majd továbbsietett. Egy perccel később a hegedűs megkapta az első egydollárosát, egy nő dobta bele a hegedűtokba anélkül, hogy megállt volna. Néhány perccel később valaki a falhoz támaszkodva kezdte el a zenét hallgatni, de kis idő múlva az órájára nézett, és továbbsietett.

Legjobban egy hároméves kisfiú figyelt fel a zenére. Anyukája kézen fogva vezette, de a fiú megállt a hegedűst nézni. Nemsokára az anyuka továbbhúzta, de a kisfiú közben végig hátrafelé kukucskált. Ugyanez más gyerekkel is megtörtént, kivétel nélkül mindegyik szülő továbbvezette őket.

A 45 perces előadás alatt csak 6 ember állt meg zenét hallgatni. Nagyjából 20-an adtak pénzt, de közben le sem lassítottak. Összesen $32 gyűlt össze. Amikor vége lett a zenének, és elcsendesedett az állomás, senki sem vette észre a változást. Senki sem tapsolt, senki sem gratulált.

A járókelők nem tudták, hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait 3.5 millió dollár értékű Stradivari-ján. Két nappal a metróállomásbeli előadás előtt egy teltházas bostoni színházban lépett fel, ahol a jegyek átlagosan $100-ba kerültek.

Ez egy igaz történet! Joshua Bell álruhás metróbeli fellépését szociológiai kísérletként a Washington Post szervezte. Azt vizsgálták, hogy egy hétköznapi környezetben egy alkalmatlan időpontban vajon felismerjük-e a szépséget, megállunk-e hogy befogadjuk, és értékeljük-e a tehetséget egy váratlan helyzetben.

A kísérlet eredményének egyik lehetséges következtetése: ha nincs időnk arra, hogy megálljunk és hallgassuk a világ egyik legjobb zenészét a zenetörténelem legvirtuózabb darabjait játszani, vajon mi minden más mellett megyünk el észrevétlenül ugyanígy nap mint nap?” – szól a szöveg.

gordonA Gene Weingarten által eltervezett 2007-es kísérletről videókat is találhattok a YouTube-on. A performanszra valóban sor került, és az is igaz, hogy a több mint ezer arra járóból mindössze heten álltak meg. Ugyan semmit nem változtat az alapsztorin, de a fenti verzióban szereplő “senki nem gratulált” félmondat nem igaz.

A videó végén ugyanis látható, ahogy egy nő – aki épp három hete látta a művészt játszani – odamegy a zenészhez, és azt mondja: “Láttam önt a Library of Congressben. Fantasztikus volt. Ez egyike azoknak a dolgoknak, amik csak Washingtonban történhetnek meg.”

Pearls Before Breakfast című cikkének eredeti ötletéért Weingarten Pulitzer díjat kapott. Egy évvel későbbi írásában azonban arról számol be, hogy időközben megtudta: 1930-ban már sor került egy hasonló kísérletre, akkor Jacques Gordon játszott a chicagóiaknak (jobbra).

A Chicago Evening Post által szervezett akció során is csak egy ember ismerte fel a több száz arra járó közül a művészt, akinek repertoárjában Belléhez hasonló darabok is voltak.

Update | Jimmy Fallon 2015-ben a U2-t vitte le a metróba, de állítólag őket sem ismerte fel senki. Mondjuk, ha megnézitek a felvételt, ez azért nem az a fajta közöny volt, amivel Joshua Bellnek kellett szembesülnie.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.