Egészség sxc.hu

2013. január 13. vasárnap | Szerző: marinov

29

Tényleg ezekből készül a gumicukor?

Megosztást érdemel – ajánlja szerényen leleplezőnek szánt pár mondatát az ismeretlen szerző a gumicukrok, virslik és felvágottak készítéséről


gumicukorMiből készül a gumicukorka? Vágóhídi csonthulladékból készítik a zselatint, ezért ha ilyen szép színes gumicukorkát, vagy tortazselét látunk, jusson eszünkbe az eredete. De ez nem minden. Az összes töltelékes húsáru (felvágottak, virslik) dúsítva van csontliszttel, mert az rengeteg vizet tud megkötni. Ezért ad olyan szép vágófelületet. A szalámik sem sokkal több húst tartalmaznak, mint a felvágottak! Kisebb a víztartalmuk ugyan, de azt nem hússal, hanem zsírral pótolják. Ezek a készítmények hitvány minőségűek, mégis addig fogják gyártani, ameddig megveszik… Megosztást érdemel…” – rémisztget egy ideje a Facebookon egy körlevél, amihez fotó is jár.

Megosztást érdemel? Csak ha azt gondoljuk, enélkül soha senki nem jönne rá, hogy a felvágottakban meg virslikben más is lehet a húson kívül (bár az áruk azért a legnaivabbak gyanakvását is felkeltheti). Hogy mi, az részemről maradhat a készítők titka, 369-es kilónkénti árért biztosan nem bélszín kerül bele.

Az pedig, hogy a zselatin (aka E441) állati eredetű, egy egyszerű wikizéssel kideríthető, de gyártásáról idézzük inkább Barotányi Zoltán egy cikkét:

“Sokan talán már értesültek arról, hogy a zselatin bizony állati fehérjéből származik: előállítására hús- és bőripari melléktermékeket használnak fel. A zselatin tudniillik a porcos részeken, a csontok felületén, a bőr alatt, az izmokban és legfőképpen kötőszövetben tenyésző kollagén nevű fehérje irreverzibilis (vissza nem csinálható) hidrolízisével keletkezik. A boltban azután már por vagy lapkák formájában szerezhető be (E-száma: 441): szaga nincs, színe sem sok, íze is csak alig – éppen annyi, hogy adjon egy kis bónuszbukét a vele felturbózott ételeknek.”

Én imádom a gumicukrokat, minden formában, de még a fentiek tudatában sem sikerült soha állati csontokkal összekapcsolnom fogyasztásukat, valószínűleg ebben segítségemre lehet az állagbeli különbség is. Remegve imádkozom, hogy egy újabb körlevélben le ne leplezze valaki, miből készül a pacal és a körömpörkölt – állítólag valami állati van azokban is.

(Zárójel: van egyébként zselatinmentes gumicukor is, ha mégse tudnátok ezzel a tudattal együtt élni.)

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.29 Responses to Tényleg ezekből készül a gumicukor?

 1. xezs mondja:

  Ezeken is csak a tudatlanok lepődnek meg. Egyébként virsliből lehet kapni nagyon jókat, igaz, annak az árát is elkérik. Emlékszem ettem párszor valamilyen német virslit, az tömény hús volt, nagyon hamar jól is lehetett lakni vele. Drága is volt :)

 2. Dantes mondja:

  Annak idején volt egy ált. iskolai tanárom, aki kifejtette, hogy a gumicukor miatt fogunk meghalni, mivel az a tehenek csontjából készül, ami miatt sok a tehén, és a sok tehén hát ügye…gázokat ereget a hátsó felén, metánt, amitől nagy lesz az ózonlyuk, és majd nekünk annyi lesz. Hát szóval…

 3. xsany mondja:

  nem véletlen, hogy az iszlám (és izraelita) vallásúak nem esznek gumicukrot.. (ugyanis a zselatin hogy milyen eredetű, aka milyen állatból készült, az nem mindig ismert, de nagyrészt disznóból)

 4. csakbeleszolok mondja:

  xsany, pont lehet kapni gumicukrot mar direkt iszlam vallasuaknak is. A Haribo volt az elso ilyen gyarto, Nemetorszagban egeszen biztosan lehet kapni.

 5. Kis Miska mondja:

  Eredetileg több, mint 10 éve ez a gumicukros levél vegetáriánusoknak készült valamivel finomabb formában.

 6. Zahola Tamás mondja:

  A gyógyszerkapszulák is zselatinból készülnek – gondolom a muszlimok ilyesmit sem fogyasztanak…

 7. szabó mondja:

  az a kemény gumicukor, mint pl a Haribo Cherry is zselatinból van?

 8. winnetou mondja:

  Tamás: Valóban, elképzelhető, hogy nem. Azért marad még néhány lehetőségük: “kanalas” orvosságok és tabletták, esetleg injekciók ellen nyilván nincs kifogásuk. Én már az idejét se tudom, mikor vettem be utoljára kapszulát, pedig nem vagyok muszlim :)
  ***
  Úgy tudom, a húsárukra (is, mint minden másra) rá van írva, hogy mi van bennük, részarány szerinti csökkenő sorrendben. Szóval ebből azért egész jól lehet tippelni, miből mennyit vesz meg az ember (=
  ***
  Off: sikerült jó elrettentő képet találni a cikkhez, telitalálat.

 9. marinov mondja:

  winnetou: nem én találtam, az a szöveg mellé jár. és még csak nem is magyar eredetű, a jóval korábbi angol verzióknál is ez szerepel.

 10. pétestvér mondja:

  Egy barátomék Oroszországban üzembe helyeztek egy általuk gyártott párizsi készítő gépsort és amikor elkészültek, kiderült, hogy nincs mivel kipróbálni és beüzemelni, mert nem szállították még oda az alapanyagokat. Ezen felbuzdulva a helyiek vettek egy fél disznót, kicsontozták, befűszerezték és az került a cutter-be, majd a gyártósorra. A termék baromi finom lett, az oroszok tömték magukba, viszont a magyar melósoknak kifordult a szájából. Hogy miért? Egyszerűen nem ehhez voltak szokva, nem ezt az igazi jó ízt párosította a tudatuk a látványhoz, nem erre voltak gasztronómiailag szocializálva. Egyszerűen megszokjuk egy idő után azt amit etetnek velünk, sőt még vágyakozunk is utána, legyen az bármilyen…

 11. marinov mondja:

  szabó,
  nézd meg, mi van a csomagolására írva :)

 12. Bolton3 mondja:

  Szerintem, ha valaki elfogadja, hogy az anyagok az egész világon körforgásban vannak, (most nem akarok gusztustalan, ámde valós hasonlatokat említeni) akkor az élelmiszer ipar produkálta, meglepő tényeket is könnyebben kezeli. Apró molekulák sokasága kevéssé gusztusos látványt is tud generálni (ld. a képet), de ha azokból a csontokbóo összegyűjtenénk a kollagént egy tégelybe, szerintem kevés ember találná gusztustalannak. Számomra a miből helyett sokkal fontosabb kérdés a hol és milyen körulmények között. Szóval, ha az újrahasznosítás higiéniailag “tiszta” helyen történik és biztosítják, hogy az eredmény kórokozómentes akkor nem lehet okunk panaszra. Így joggal tehetjük fel a kérdést a 369 HUF/kg hús esetén, nem csak hogy miből van, de hogy a kilónkénti 369 forintból mennyit fordítanak a megfelelő előállítási körülmények biztosítására?

 13. szabó mondja:

  pétestvér: ez rohadtul tanulságos, de ki a fene eszik magyarországon párizsit? azt meg nehezen hiszem el hogy ha valami FINOMABB mint kéne akkor “kifordul az ember szájából”

 14. arirang mondja:

  Megnyugtatásképpen közlöm hogy van növényi eredetű zselatin is. Gyógyszertárban, bioboltban is kapható. Növényi alapú a régen nagyon szidott arabic gummi, illetve ay agar-agar ami tengeri algából készül. A cukorkákban főleg ilyesmik vannak. Léteznek még más sűrítő illetve keményítőanyagok is amik növényi eredetűek, tessék utánanézni mielőtt riogatjuk egymást !

 15. Emerson mondja:

  Bolton3: Nyugodtan említs bármilyen hasonlatot, a jövő még sok meglepetést tartogat a számunkra. http://hitelvilagstadium.blogspot.hu/2012/11/japan-gyartasu-finom-taplalo.html

 16. arirang mondja:

  És én még aggódtam mi lesz ha az emberiség teljesen lekopasztotta a Földet

 17. Issitoq mondja:

  Zselésítő anyag még az “agar agar”, ami vörösmoszat-kivonat. Na, azzal is lehet gumicukrot csinálni, vagy bármi mást, amit zselésíteni/sűríteni kell. Tessék, vegetáriánusok és vegánok, muszlimok stb. problémája megoldva.

 18. Mandi mondja:

  Legalább nem eszem több gumicukrot!Fúj!A kép nagyon jó,megrémiszti az embert.

 19. p mondja:

  Lehet, hogy ez elriasztja a vegákat a gumicukortól.
  De… azt vajon tudják, hogy a növényeket trágyázni szokták? :)

 20. pistabá mondja:

  Ne egyetek kocsonyát se! Veszélyes!

 21. Kenyérszéle mondja:

  Marokkóban laktam 2×2 hónapot. Ha véletlenül szalonnát akartunk enni, fel kellett forgatnunk az egész boltot, mire a legeldugottabb sarokban találtunk egy fajtát, aminek persze így is eszméletlenül örültünk. (Ugyebár a muszlimok vallásukból kifolyólag nem ehetnek sertést.) Az édességes boltok persze roskadoznak a gumicukroktól, sőt, a nagyobb boltokban külön pult van ezeknek a nyalánkságoknak. Éjjel-nappal tömik az édességet.
  A párom munkahelyén az egyik kolléga megkínálta a helyi dolgozó hölgyet gumicukorral, aki persze örömmel fogadta, hiszen szokott enni. Erre a barátom szólt neki, hogy azt ugye tudod, hogy ebben is van disznó? A csaj először azt hitte vicc, majd mikor elolvastatták vele a hozzávalókat, elkezdett öklendezni :-))) Magyarázat? “Amiket ő evett, abban nem volt, direkt etették meg most és mekkora szemetek.” :-)

 22. daninet mondja:

  pétestvér:
  ezt is hallottam már, szerintem legenda és nettó hülyeség. A kolbász meg a sonka se fordul ki senkinek a szájából (aki amúgy szereti). A disznóból készült “párizsit” pedig szaláminak hívják, kolbász mellett sok helyen csinálják disznóvágás alkalmával.

 23. kalap mondja:

  Szerintem kicsit homályosan lett fogalmazva…
  A zselatin valóban állati eredetű csontokból és kötőszövetekből készül! Ez van! De ezen nincs is mit szépíteni!
  Ugyanakkor kiakasztó hogy manapság minden idióta nyugati retteg attól hogy a virsli, felvágott meg a többi nem 100%, zsírmentes húsból készül! Egyszerűen egy félelmetesen rossz folyamat indult el amit nem tudom hogy lehetne megállítani!
  Régebben az állat szinte minden részét hasznosították és nagy részét meg is ették! A finnyásabbak ma már jó ha a felét megennék mert ha tudnák hogy egy tanyasi disznóvágáson a kolbászba nem a szín húst töltik és a véres hurka nem csak a színe miatt véres nevű, pláne hogy sok helyen megeszik az agyvelőt és a szalonna meg olyan “undorító” dologból készül mint az állat bőre…
  Sok nyugati országban már a szegénység mélyének tartják ha olyan ételt esznek mint a körömpörkölt vagy pacal és azt hiszik hogy ezek a nyomorgók utolsó menedéke… Most az állati bélbe töltés vagy a gyomor felhasználása és töltelékkel megtöltése és megsütése dolgokat már ne is említsem…
  Bakker az állat legtöbb részében van sok hasznos táplálék és attól hogy az átlagmber undorítónak találja MA, az nem azt jelenti hogy 100 éve még nem ették meg vígan és nem csettintettek hogy de finom!
  Az emberek ne a természetes állati adalékoktól féljenek hanem a mesterségesektől!
  És ha tovább rettegünk a fentebbi”jujj miből készült” körlevelektől akkor lehet hogy 20 év múlva a tenyésztett állatok felét egyszerűen bekaparjuk egy gödörbe és így dupla annyit kell előállítani belőlük hogy ugyan annyit együnk…

 24. drvalaki mondja:

  a tortazselé E-407 jelölésű sűrítőanyagot tartalmaz, direkt megnéztem. ez pedig karragén, vagyis gyöngyzuzmó.
  bár ez se jobb, állítólag fekélyt és bélgyulladást okoz. de szerintem nem szoktunk hatalmas mennyiséget enni belőle. igaz, a gumicukor-evési szokásokat nem ismerem. :)

 25. g-g-g-g-g mondja:

  Nem csak a gumiarábikum meg az agar-agar, hanem a közönséges pektin is zselésítőanyag (ami az almában, vagy a bogyós gyümölcsökben van, pl málna), igaz, azzal nem lehet olyan kemény gumit előállítani, mint zselatinnal, de mondjuk tortabevonáshoz elegendő. Egyre több helyen lehet “tortazselé” néven kapni, és nem is drága. Annyi, hogy van egy kis savanykás illata, de íze annak sincs különösebben.

 26. Kis Miska mondja:

  A cikket eredetileg vajsnavák (krisnások) készítették és pusztán arra hívták fel a figyelmet, hogy hús tartalmú készítmény a gumicukor, tehát a hívők ne fogyasszák, nem lájkoltatásra készült a cikk. A Barneválnál (kecskeméti baromfi feldolgozó) dolgoztam, tudnék mesélni a töltelékárukról :)

 27. Robin Masters mondja:

  A Haribo hivatalos vallomása az összetevőkről itt olvasható:
  http://www.haribo.com/huHU/fogyasztoi-informacio/gumicukor/oesszetevok.html

  Itt azt mondják:

  “Zselatin- a gumiarábikum alternatívája

  A gumicukrok gyártásánál a HARIBO már a 80-as évek óta a zselatint használja a gumiarábikum helyett. A zselatin nem tartalmaz zsírt, sem szénhidrátot.”

  Tehát ők arra büszkék, hogy zselatint raknak bele :-(

  De ez csak a gumicukorra vonatkozik, mert

  “Keményítő és agar-agar

  Néhány gumicukrot keményítő vagy agar-agar (egy trópusi algafaj) segítségével gyártanak. (pl. SAURE GURKEN vagy Cherry-COLA). Ezeket a termékeket vegetáriánusok és az iszlám hitet követők is fogyaszthatják.”

 28. JB mondja:

  Robin Masters,
  “Tehát ők arra büszkék, hogy zselatint raknak bele :-(”

  És mi ezzel a gond? Legalább egyértelmûen leírják, mi van benne, és azt is, hogy melyik termékeik mentesek állati eredetû anyagoktól.
  Ez abszolút korrekt hozzáállás.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?

Burda-szabásmintával Budapest utcáin

Nem mai darab, de szerintem lesznek, akik még nem találkoztak vele. Sándor György burdás utcahackjét "cipo" ajánlotta a washingtoni hegedűművészről...

Close