Egészség sxc.hu

2013. január 13. vasárnap | Szerző: marinov

30

Tényleg ezekből készül a gumicukor?

Megosztom a Facebookon

Megosztást érdemel – ajánlja szerényen leleplezőnek szánt pár mondatát az ismeretlen szerző a gumicukrok, virslik és felvágottak készítéséről.


gumicukorMiből készül a gumicukorka? Vágóhídi csonthulladékból készítik a zselatint, ezért ha ilyen szép színes gumicukorkát, vagy tortazselét látunk, jusson eszünkbe az eredete. De ez nem minden. Az összes töltelékes húsáru (felvágottak, virslik) dúsítva van csontliszttel, mert az rengeteg vizet tud megkötni. Ezért ad olyan szép vágófelületet. A szalámik sem sokkal több húst tartalmaznak, mint a felvágottak! Kisebb a víztartalmuk ugyan, de azt nem hússal, hanem zsírral pótolják. Ezek a készítmények hitvány minőségűek, mégis addig fogják gyártani, ameddig megveszik… Megosztást érdemel…” – rémisztget egy ideje a Facebookon egy körlevél, amihez fotó is jár.

Megosztást érdemel? Csak ha azt gondoljuk, enélkül soha senki nem jönne rá, hogy a felvágottakban meg virslikben más is lehet a húson kívül (bár az áruk azért a legnaivabbak gyanakvását is felkeltheti). Hogy mi, az részemről maradhat a készítők titka, 369-es kilónkénti árért biztosan nem bélszín kerül bele.

Az pedig, hogy a zselatin (aka E441) állati eredetű, egy egyszerű wikizéssel kideríthető, de gyártásáról idézzük inkább Barotányi Zoltán egy cikkét:

“Sokan talán már értesültek arról, hogy a zselatin bizony állati fehérjéből származik: előállítására hús- és bőripari melléktermékeket használnak fel. A zselatin tudniillik a porcos részeken, a csontok felületén, a bőr alatt, az izmokban és legfőképpen kötőszövetben tenyésző kollagén nevű fehérje irreverzibilis (vissza nem csinálható) hidrolízisével keletkezik. A boltban azután már por vagy lapkák formájában szerezhető be (E-száma: 441): szaga nincs, színe sem sok, íze is csak alig – éppen annyi, hogy adjon egy kis bónuszbukét a vele felturbózott ételeknek.”

Én imádom a gumicukrokat, minden formában, de még a fentiek tudatában sem sikerült soha állati csontokkal összekapcsolnom fogyasztásukat, valószínűleg ebben segítségemre lehet az állagbeli különbség is. Remegve imádkozom, hogy egy újabb körlevélben le ne leplezze valaki, miből készül a pacal és a körömpörkölt – állítólag valami állati van azokban is.

(Zárójel: van egyébként zselatinmentes gumicukor is, ha mégse tudnátok ezzel a tudattal együtt élni.)

Armstrong jó előre kitervelte, mit mondjon a Holdra szálláskor?
Burda-szabásmintával Budapest utcáin

Megosztom a Facebookon | Megosztom a Twitteren


Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat


30 hozzászólás ehhez: Tényleg ezekből készül a gumicukor?

 1. arirang says:

  És én még aggódtam mi lesz ha az emberiség teljesen lekopasztotta a Földet

 2. Issitoq says:

  Zselésítő anyag még az “agar agar”, ami vörösmoszat-kivonat. Na, azzal is lehet gumicukrot csinálni, vagy bármi mást, amit zselésíteni/sűríteni kell. Tessék, vegetáriánusok és vegánok, muszlimok stb. problémája megoldva.

 3. Mandi says:

  Legalább nem eszem több gumicukrot!Fúj!A kép nagyon jó,megrémiszti az embert.

 4. p says:

  Lehet, hogy ez elriasztja a vegákat a gumicukortól.
  De… azt vajon tudják, hogy a növényeket trágyázni szokták? :)

 5. pistabá says:

  Ne egyetek kocsonyát se! Veszélyes!

 6. Kenyérszéle says:

  Marokkóban laktam 2×2 hónapot. Ha véletlenül szalonnát akartunk enni, fel kellett forgatnunk az egész boltot, mire a legeldugottabb sarokban találtunk egy fajtát, aminek persze így is eszméletlenül örültünk. (Ugyebár a muszlimok vallásukból kifolyólag nem ehetnek sertést.) Az édességes boltok persze roskadoznak a gumicukroktól, sőt, a nagyobb boltokban külön pult van ezeknek a nyalánkságoknak. Éjjel-nappal tömik az édességet.
  A párom munkahelyén az egyik kolléga megkínálta a helyi dolgozó hölgyet gumicukorral, aki persze örömmel fogadta, hiszen szokott enni. Erre a barátom szólt neki, hogy azt ugye tudod, hogy ebben is van disznó? A csaj először azt hitte vicc, majd mikor elolvastatták vele a hozzávalókat, elkezdett öklendezni :-))) Magyarázat? “Amiket ő evett, abban nem volt, direkt etették meg most és mekkora szemetek.” :-)

 7. daninet says:

  pétestvér:
  ezt is hallottam már, szerintem legenda és nettó hülyeség. A kolbász meg a sonka se fordul ki senkinek a szájából (aki amúgy szereti). A disznóból készült “párizsit” pedig szaláminak hívják, kolbász mellett sok helyen csinálják disznóvágás alkalmával.

 8. kalap says:

  Szerintem kicsit homályosan lett fogalmazva…
  A zselatin valóban állati eredetű csontokból és kötőszövetekből készül! Ez van! De ezen nincs is mit szépíteni!
  Ugyanakkor kiakasztó hogy manapság minden idióta nyugati retteg attól hogy a virsli, felvágott meg a többi nem 100%, zsírmentes húsból készül! Egyszerűen egy félelmetesen rossz folyamat indult el amit nem tudom hogy lehetne megállítani!
  Régebben az állat szinte minden részét hasznosították és nagy részét meg is ették! A finnyásabbak ma már jó ha a felét megennék mert ha tudnák hogy egy tanyasi disznóvágáson a kolbászba nem a szín húst töltik és a véres hurka nem csak a színe miatt véres nevű, pláne hogy sok helyen megeszik az agyvelőt és a szalonna meg olyan “undorító” dologból készül mint az állat bőre…
  Sok nyugati országban már a szegénység mélyének tartják ha olyan ételt esznek mint a körömpörkölt vagy pacal és azt hiszik hogy ezek a nyomorgók utolsó menedéke… Most az állati bélbe töltés vagy a gyomor felhasználása és töltelékkel megtöltése és megsütése dolgokat már ne is említsem…
  Bakker az állat legtöbb részében van sok hasznos táplálék és attól hogy az átlagmber undorítónak találja MA, az nem azt jelenti hogy 100 éve még nem ették meg vígan és nem csettintettek hogy de finom!
  Az emberek ne a természetes állati adalékoktól féljenek hanem a mesterségesektől!
  És ha tovább rettegünk a fentebbi”jujj miből készült” körlevelektől akkor lehet hogy 20 év múlva a tenyésztett állatok felét egyszerűen bekaparjuk egy gödörbe és így dupla annyit kell előállítani belőlük hogy ugyan annyit együnk…

 9. drvalaki says:

  a tortazselé E-407 jelölésű sűrítőanyagot tartalmaz, direkt megnéztem. ez pedig karragén, vagyis gyöngyzuzmó.
  bár ez se jobb, állítólag fekélyt és bélgyulladást okoz. de szerintem nem szoktunk hatalmas mennyiséget enni belőle. igaz, a gumicukor-evési szokásokat nem ismerem. :)

 10. g-g-g-g-g says:

  Nem csak a gumiarábikum meg az agar-agar, hanem a közönséges pektin is zselésítőanyag (ami az almában, vagy a bogyós gyümölcsökben van, pl málna), igaz, azzal nem lehet olyan kemény gumit előállítani, mint zselatinnal, de mondjuk tortabevonáshoz elegendő. Egyre több helyen lehet “tortazselé” néven kapni, és nem is drága. Annyi, hogy van egy kis savanykás illata, de íze annak sincs különösebben.

 11. Kis Miska says:

  A cikket eredetileg vajsnavák (krisnások) készítették és pusztán arra hívták fel a figyelmet, hogy hús tartalmú készítmény a gumicukor, tehát a hívők ne fogyasszák, nem lájkoltatásra készült a cikk. A Barneválnál (kecskeméti baromfi feldolgozó) dolgoztam, tudnék mesélni a töltelékárukról :)

 12. Robin Masters says:

  A Haribo hivatalos vallomása az összetevőkről itt olvasható:
  http://www.haribo.com/huHU/fogyasztoi-informacio/gumicukor/oesszetevok.html

  Itt azt mondják:

  “Zselatin- a gumiarábikum alternatívája

  A gumicukrok gyártásánál a HARIBO már a 80-as évek óta a zselatint használja a gumiarábikum helyett. A zselatin nem tartalmaz zsírt, sem szénhidrátot.”

  Tehát ők arra büszkék, hogy zselatint raknak bele :-(

  De ez csak a gumicukorra vonatkozik, mert

  “Keményítő és agar-agar

  Néhány gumicukrot keményítő vagy agar-agar (egy trópusi algafaj) segítségével gyártanak. (pl. SAURE GURKEN vagy Cherry-COLA). Ezeket a termékeket vegetáriánusok és az iszlám hitet követők is fogyaszthatják.”

 13. JB says:

  Robin Masters,
  “Tehát ők arra büszkék, hogy zselatint raknak bele :-(”

  És mi ezzel a gond? Legalább egyértelmûen leírják, mi van benne, és azt is, hogy melyik termékeik mentesek állati eredetû anyagoktól.
  Ez abszolút korrekt hozzáállás.

 14. Daniella says:

  Éppen gumicukrot eszek, és bepattant ez a kérdés. Vajon miből készül? Most, hogy elolvastam sem köptem ki, attól még finom. :D A virslit is megeszem, pedig annak tényleg gyomorforgató a gyártási folyamata. De végtére is, ha már egyszer finom akkor finom.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Olvasd el ezt is:
sandor_gyorgy_burda

Burda-szabásmintával Budapest utcáin

Sándor György burdás utcahackjét "cipo" ajánlotta a washingtoni hegedűművészről szóló bejegyzés apropóján.

Close