Katalin hercegnét hétfőn szállították kórházba terhességi rosszullétei miatt. Nem sokkal később a 2Day FM nevű ausztrál kereskedelmi rádióállomás két műsorvezetője felhívta a kórházat, II. Erzsébet királynőnek, illetve Károly trónörökösnek adták ki magukat, és így szereztek információkat Katalin állapotáról.

A brit lapok információi szerint a 46 éves Jacintha Saldanha – aki a rádiósok hívását fogadta – valószínűleg öngyilkos lett, a rendőrség ugyanis a halálesetről úgy nyilatkozott: “nem övezik gyanús körülmények”.

Saldanha nem az infókat kiszolgáltató nővér volt, hanem az, aki jóhiszeműen továbbkapcsolta a hívást a hercegnőt kezelő osztályra, ahol egy másik ápolónő számolt be a rádiósoknak Katalin állapotáról.

Az MTI szerint a holtan talált ápolónő nem angol anyanyelvű volt, s valószínűleg ezért nem érzékelte a rádiósok ausztrál akcentusát. A magát a brit uralkodónak kiadó műsorvezetőnő egyébként egy súlyos hibát is elkövetett: azt kérte, hogy kapcsolják őt unokájához, jóllehet ő nem a hercegné, hanem Vilmos herceg nagymamája.

A 2Day FM honlapja a hír bejelentését követő órában alig volt elérhető, de az átverésről szóló cikk sokáig címlapon maradt, és Must See! ajánlással hirdették.

Update | Interjú a hoax kivitelezőivel:

Royal Prank DJs ‘We Just Want To Say Sorry

An Australian radio presenter who duped a nurse into helping reveal details about the pregnant Duchess of Cambridge’s health has spoken tearfully of the moment she heard that Jacintha Saldanha had died. DJ Mel Greig told Australian TV networks: “Unfortunately I remember that moment very well because I haven’t stopped thinking about it since it happened.

Update 2 | December 13-án bejelentették, hogy a hivatalos vizsgálat szerint felakasztotta magát az ápolónő, méghozzá a sálja segítségével. Jacintha Saldanha a szálláson három írásos üzenetet is hátrahagyott, ezek tartalmát azonban a rendőrség nem részletezte.

Update 3 | Médiaértesülések szerint halálos fenyegetéseket kapott a hoaxot kivitelező két ausztrál rádiós. A Daily Telegraph című ausztrál napilap arról számolt be, hogy az adó tizegynéhány munkatársát biztonsági okokból szállodákban helyezték el, a rádióvezetők biztonságára pedig testőrök vigyáznak.

Update 4 | 2013 februárjának közepén az Index arról írt, hogy Michael Christian két hónap szünet után visszatért az éterbe: a FoxFM nevű testvércsatornán tűnt fel újra. A rádió vezérigazgatója rövid nyilatkozatot adott ki: “Nagyon örülünk Michael visszatérésének. Mel Greiget is örömmel várjuk, ha úgy érzi, képes lesz dolgozni.” (BBC)

Update 5 | Július közepén a brit rendőrség arra kérte az ausztrál hatóságokat, indítsanak vizsgálatot annak megállapítására: megsértette-e az ausztrál törvényeket a rádió megtévesztő telefonhívásával.

Nurse who took Kate prank call has been found dead
Duchess of Cambridge hoax call nurse found dead

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!