Média sxc.hu

2012. december 03. hétfő | Szerző: marinov

13

Ben Stein válasza a karácsonyfa-átnevezésre?

Egy Facebookon terjedő szövegben a magát zsidóként bemutató Ben Stein reakcióját olvashatjuk azzal kapcsolatban, hogy a Fehér Ház állítólag átnevezte a karácsonyfát. Lássuk, mit kell tudni erről az ünnepi körlevélről.


Az alábbi szöveg egy igazi mix: azt állítják róla, hogy Ben Stein ügyvéd, publicista, szerző reakciója arra, hogy a Fehér Ház a karácsonyfát átnevezte “ünnepi fára”, valójában azonban különféle szövegek egybegyúrása – mutat rá a Snopes.

Ami a legfontosabb: a Fehér Házban nem nevezik ünnepi fának a karácsonyfát, hiába is tiltakoznak ez ellen 2009 óta folyamatosan az amerikai netezők. De még ha el is fogadnánk a levél hamis állítását (vagyis hogy az elmúlt években tényleg betiltották a karácsonyfa kifejezést), Ben Stein levele akkor sem reflektálhat erre, az ő kommentárja ugyanis jóval előbb, 2005-ben hangzott el – nagyjából abban a formában, ahogy a levél alábbi, bordó színnel jelölt részében olvasható.

Most nézzük a teljes szöveget, aztán elmondok még pár dolgot a benne foglaltakról:

@@@

“BEN STEIN: VASÁRNAPI KOMMENTÁR (CBS RÁDIÓ)

Bevallom: Zsidó vagyok és minden egyes ősöm is zsidó volt. És engem nem zavar egy csöppet sem, ha az emberek ezeket a gyönyörűen kivilágított, feldíszített fákat, Karácsonyfának nevezik. Nem érzem magam emiatt fenyegetve. Nem érzem, hogy meg lennék különböztetve. Ezek a fák csak azok, amik: Karácsonyfák. S egyáltalán nem zavar, amikor az emberek Boldog Karácsonyt kívánnak nekem. Nem gondolom, hogy megaláznának, vagy gettóba akarnának csukni. A tény az, hogy valamiképpen kedvelem is. Azt bizonyítja nekem, hogy mi mindannyian testvérek vagyunk, akik együtt ünnepeljük az évnek ezt a boldog időszakát. S egyáltalán nem zavar az sem, hogy egy jászol-jelenet van felállítva az egyik forgalmas útkeresztezésben, közel a tengerparti házamhoz, Malibu-ban. Ha az emberek egy betlehemet akarnak, az ugyanúgy rendben van számomra, mint a Menorah néhány száz yardnyira arrébb. Nem szeretem, ha piszkálnak amiatt, hogy zsidó vagyok és ugyanúgy nem gondolom, hogy a keresztények kedvelik, ha piszkálják őket azért, mert keresztények. Az istenhívők belefáradtak és belebetegedtek a piszkálások időszakaiba. Fogalmam sincs, honnan származott ez az “Ünnepi Fa” ötlet. Vagy kifejezhetem másképp is: honnan jött az ötlet, miszerint imádnunk kell a hírességeket, de tilos Istent imádnunk?

Viszont sokan vagyunk akik elgondolkodnak azon, honnan jönnek ezek a hírességek, s hová lett az az Amerika, amit mi ismertünk. Billy Graham, a prédikátor lányát interjúvolták az Early Shown és Jane Clayson, a riporter ezt kérdezte: “Hogyan lehetséges, hogy Isten engedte, hogy ilyesmi (Katrina hurrikán) megtörténjék?” Anne Graham egy rendkívül mélységes és éleselméjű választ adott. Azt mondta: “Úgy hiszem, Isten mélyen elszomorodott emiatt – ahogy mi is sokan -, de évek óta mondogatjuk Istennek, hogy takarodjon ki az iskoláinkból, takarodjon ki a kormányzatunkból, és takarodjon ki az életünkből. S mivel Ő egy igazi Gentleman, végül csendben kihátrált az életünkből. Ezek után milyen alapon várjuk el Istentől, hogy áldását adja ránk, vagy védelmezzen, ha mi azt követeltük Tőle, hogy hagyjon minket békén?! A legutóbbi események fényében (terrorista támadások, iskolai lövöldözések) úgy gondolom, hogy ez akkor kezdődött, amikor Madelaine Murray O’Hare (megölték, tetemét csak néhány éve találták meg) arról panaszkodott, hogy nem akar imádkozást az iskoláinkban; és mi azt mondtuk rá, rendben van. Aztán valaki azt javasolta, ne olvassuk a Bibliát az iskolákban. Pedig a Biblia azt tanítja: ne ölj; ne lopj; és úgy szeresd barátodat, mint önmagadat. És mi erre is azt mondtuk, rendben van. Aztán Dr. Benjamin Spock azt mondta, testileg ne fenyítsük gyermekeinket amikor rosszalkodnak, mert kicsiny személyiségük eltorzul, és meglehet, hogy elrontjuk önbecsülésüket (Spock fia később öngyilkos lett). És mi erre is azt válaszoltuk, rendben van. Most meg azt kérdezzük magunktól, miért van az, hogy:
– a gyerekeknek nincs lelkiismeretük,
– nem tudják, mi a jó, és mi a rossz,
– nem zavarja őket, ha idegeneket megölnek, vagy akár osztálytársaikat.”
Valószínű, hogy ha elég mélyen elgondolkodnánk ezeken, lehet, hogy végül is rájönnénk a probléma kulcsára. Úgy vélem, nagy része van ebben, annak, hogy ‘AZT ARATJUK MOST LE, AMIT ELVETETTÜNK’. Milyen egyszerű az embereknek megvetniük Istent, aztán azon csodálkozni, hogy miért halad a világ a pokolba. Vicces, mennyire elhisszük, amit az újságok mondanak, de megkérdőjelezzük, amit a Szentírás állít. Elgondolkodtató, hogy ha vicceket küldünk egymásnak, azok futótűzként terjednek, de ha üzeneteket kezdünk küldeni, amelyek Istenre vonatkoznak, az emberek kétszer is meggondolják, mielőtt megosztják azokat. Elgondolkodtató az is, hogy fajtalan, durva, vulgáris és obszcén cikkek ‘közlekednek’ szabadon a világhálón, de a nyilvános vita Istenről tilos az iskolákban és a munkahelyeken. Tetszenek már nevetni? Vicces, ha ezt az üzenetet nem küldöd el sokaknak a címlistádon, mert nem vagy biztos, miben hisznek, vagy éppenséggel mit gondolnak rólad, hogy ilyesmit küldesz. Ugyancsak vicces, hogy jobban aggódunk amiatt, amit mások gondolnak rólunk, mint amiatt, hogy maga Isten mit gondol rólunk. Ha kidobod ezt a kis elmefuttatást, ne dőlj hátra a székedben és panaszkodj arról, milyen rosszul alakul a világ sorsa!

Őszinte megbecsüléssel és tisztelettel: Ben Stein”

@@@

Bár a levél teljes egészét Ben Steinnek tulajdonítják, annak csupán az eleje – a bordó színnel jelölt szöveg – köthető Steinhez. A szimpla dőlttel kiemelt részt 2006-ban csapták a levélhez, és Billy Graham evangelista tiszteletes lánya interjújának felturbózott változata. Ráadásul legalább egy, könnyen ellenőrizhető tévhitet is tartalmaz: Benjamin Spock fia nem lett öngyilkos.

Az elmúlt hetek különböző bejegyzéseihez érkezett kommentekből látom (de persze ugyanígy a régieknél is), hogy többeknek tökéletesen mindegy az eléjük tett szöveg forrása, eredeti kontextusa, de még az is, hogy hemzsegnek-e bennük tárgyi tévedések vagy sem. Én – miközben továbbra is azt gondolom: mindenki hihet abban, amiben akar – csendben azért reménykedem, hogy legalább e felületen többségben vannak azok, akik nem vesznek be mindent.

(Illusztráció: Nancy Reagan a télapó Mr. T-vel karácsonyozik 1983-ban)


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
13 hozzászólás ehhez: Ben Stein válasza a karácsonyfa-átnevezésre?

 1. drvalaki says:

  az a rész, hogy kizavartuk istent az iskolákból, stb bőven 2006. előtt is terjedt már itthon is.
  én vicc formájában találkoztam vele, és nem interneten.

 2. marinov says:

  drvalaki,

  Igen, jó eséllyel 2006 előtti, a Snopes szerint 2001 környékén bukkant fel a neten először az Anne Graham Lotz verzió. 2006-ban csak hozzácsapták a Stein mondataihoz.

 3. csak így tovább, szerintem fontos amit csinálsz – bár tényleg sokakat nem érdekel a valóság
  ,-(((

 4. alex22 says:

  A cik ropsszakaratú viviszekció, a levél viszont íródhatott bárki által bármikor, akkor is aktuális és pozitív.

 5. passz says:

  Hm. Vajon mennyire “mélységes és éleselméjű” azt mondani, Isten azért “engedte WTC-t”, mert “mélyen elszomorodott, mert évek óta mondogatjuk Istennek, hogy takarodjon ki az életünkből”?

  2001 előtt, mielőtt mondogatni kezdtük, nem voltak terrorakciók, háborúk és szerencsétlenségek?

 6. kuangeleven says:

  Ben Stein követtet el interjúkban cifrábakat is, szóval akár ő is írhattott volna ilyet.
  http://www.youtube.com/watch?v=lJNtIk_uWzo

  De nem ő írta. Egy szöveg pontos forrásolása pedig igenis nem elhanyagolható szempont, a részletekbe menő tényszerűségen túl.

  Vajon a szentnek tartott szövegek hány százaléka köszönheti annak a létét, hogy eleink azt mondogatták:
  “Jó lehet nem pont ezt mondta, meg itt-ott téved, de lényegéban igaza van.”

 7. hozzászólok says:

  Köszi az összefoglalót. Amikor másodszor találkoztam ezzel a szöveggel FB-on akkor elkezdtem utánajárni, mi lett Dr. Spock fiával. Tényleg nemm lett öngyilkos egyik fia sem. Egy unokája igen, ő skizofréniában szenvedett. Hogyan fogadhatják el és terjeszthetik tanult, intelligens emberek minden kritika nélkül amit egy közösségi oldalon az orruk alá dugnak? Phil Plait-nek igaza van: Keep an open mind, but not so open your brain falls out.
  (utolsó mondat: http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2012/10/09/vaccines-opinions-are-not-facts/#.ULxoEoOzLTo)

 8. xezs says:

  menorah = menóra

  amatőr fordítás

 9. Matrixa says:

  Lényegtelen mennyire valós. Az eléggé valóság, hogy számtalan helyen arra hivatkozva hogy az sérti mások vallását a karácsonyt téli ünnepnek nevezik át. Eredendően egy pogány ünnep volt. Számtalan helyen a világban olyanok is megünneplik, akik nem keresztények. Az ordító ostobaság sajnos a közéletben is felütötte a fejét és nem képes szabadulni a saját árnyékaitól.

 10. marinov says:

  Matrixa,
  ha lényegtelen, akkor miért fontos, hogy ott szerepeljen a neve? Miért nem keringetik a neve nélkül?

 11. Alex says:

  Hosszú ideig éltem arab területen, egészen pontosan az Egyesült Arab Emírségekben. És emlékszem, hogy az arab barátaim hogy nevettek, hogy “a hülye nyugaton” olyat meg lehet csinálni, hogy vki érdeke miatt nem karácsonyfa lesz, hanem ünnepi fa. Azt mondták – amivel egyet tudok érteni -, hogy a karácsony már rég nem a kereszténységről szól. Ők is állítanak karácsonyfát, ott is van minden mallban Betlehem Kisjézussal, Máriával stb. Mert szerintük szép gondolat, hogy az emberek szeretik egymást, és megajándékozzák (no meg, van mikor elköltsék dirham ezreiket).

  Őket ez nem zavarja. És csak röhögnek azon, hogy nyugaton egy tök ártatlan ünnepen vitatkoznak, aminek pont, hogy a szeretetről kéne szólnia.

 12. déjvid says:

  Figyelem, feltalálom a spanyolviaszt…

  Egy üzenet értéke és az üzenetet tartalmazó cikk hitelessége két külön dolog, amit lehet külön is vizsgálni!

  A minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyet érdemel, lehet igaz akkor is, ha nem Széchenyi mondta. A rekesszük ki a galíciai (zsidó) söpredéket lehet állatság, még ha valóban egy református lelkész mondotta volt…

  Ez az összes ilyen írásra vonatkozik. Marinov nem válik “istentelenné” vagy épp McDonald’s-bérenccé, csak mert kimutatja egy állításról, hogy úgy abban a formában nem igaz – sőt azt valószínűleg valaki a saját vágyaiból merítve költötte…

 13. rianas says:

  Vehetjük a neten keletkező és terjedő népköltészetnek, ahogy a Mátyás király mondák sem feltétlenül akkor, úgy és annyira történtek, de a közvélemény jellemzőnek és igaznak tartotta, különösen Mátyás halála után (“Meghalt Mátyás király, oda az igazság!”)
  Az igazság szegénylegény, és szegénységében ott vándorol, ahol épp kenyere akad: a szegényebbek között. Akiknek azért épp van internetjük. :) (ezt meg én mondtam!)
  Én a magam részéről kedvelem az efféle IGAZAT MONDÓ “urbanlegends”-eket, – és kedvelem ezt az oldalt is, amelyik rávilágít eredetükre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom