Netbiztonság sxc.hu

2012. november 09. péntek | Szerző: marinov

56

Netezőket zsarol a Magyar Rendőrség vírus

Újratelepítéssel szabadulhatunk meg attól a kártevő programtól, amely a rendőrség nevében lezárja gépünket és büntetés megfizetését követeli – áll egy mostanában terjedő facebookos üzenetben. A magyar nyelven zsaroló kártevő valós veszély, gépünk újratelepítése előtt viszont érdemes tájékozódni


Nem kamu! Kérlek osszátok!

Ma reggel mikor bekapcsoltam a gépet ez a kép fogadott a monitoron.
A szöveget olvasva, a második sor után tisztában voltam vele, hogy átverés és valaki le akar húzni pénzzel.
A rengeteg nyelvhelyességi hiba szemet szúró.
A szöveg arról tájékoztat, hogy ha befizetsz 25 000 Ft-ot, vagy 100 Eurót, akkor vissza kapod a rendszert.
Természetesen eszembe se volt fizetni,bevittem a gépet (laptop) a rendőrségre, ahol elmondták, hogy sajnos tudnak a dologról, de tehetetlenek.Telepítsem újra a gépet.
Ezért arra gondoltam megosztom, és ha ennek köszönhetően kevesebb embert tudnak becsapni, már megérte.
Kérlek benneteket osszátok!!!!!!” – olvasható a Facebookon terjedő üzenetben, amelyhez az alábbi képet csatolták:

A fenti lehúzási mód valóban nem kamu (október közepén a rendőrség honlapján is beszámoltak róla), hasonló zsarolós módszerekkel pedig már több éve próbálkoznak csalók világszerte.

A police.hu októberi közleménye szerint “a sértett gépének képernyőjére egy üzenet töltődik be, amely szerint a ‘Magyar Rendőrség Osztály Elleni Kiberbűnözés’ zárolta a komputert, mivel azon illegális tartalmak találhatóak. Az üzenet szerint a gép feloldásához meghatározott összeget szükséges Ukash vagy paysafe utalással befizetni. Az így kicsalt összegek feltehetően internetes szervezett bűnözőkhöz jutnak el”.

A rendőrség – saját közleménye szerint – nem blokkol számítógépeket, és azt ajánlja, csak emiatt senki ne vásároljon Ukash vagy egyéb utalványt. A vírus csak aktív kapcsolat esetén indul el, ezért ilyenkor az internetes kapcsolatot meg kell szakítani, és újraindítani a gépet. Ezután javasolt a fertőzött számítógép vírusirtását vagy az adatmentést és a számítógép újratelepítését elvégezni – olvasható a police.hu-n.

Az átverés svéd változatáról szeptemberben itt is szó esett; a skandináv országban 1500 és 3000 között lehetett azok száma, akik fizettek is. Hogy idehaza hányan voltak ilyenek, egyelőre ismeretlen, legalábbis a Hír24 októberi megkeresésére ezt a rendőrség nem tudta megmondani.

Májusban az Origo számolt be a fenti csalás Scotland Yardos változatáról. Az F-Secure akkori adatai szerint tizenhárom ország több ezer számítógépét fertőzte meg a zsarolós kártevő, mely a legtöbb esetben a böngésző kiegészítők (például Java, Flash) hibáin keresztül jutott be a gépre. Az F-Secure szakértője akkor azt tanácsolta a felhasználóknak: gépükről készítsenek gyakran biztonsági másolatot.

Fő tanácsként elmondható: a legjobb, ha a kártevő meg sem fertőzi gépünket. Fordítsunk nagy figyelmet a megelőzésre: tájékozódjunk a veszélyekről, legyen tűzfalunk, vírusirtónk, frissítsük rendszeresen ezeket, akárcsak operációs rendszerünket, böngészőnket, stb.

Ha a baj mégis megtörténik, pánikszerű újratelepítés helyett érdemes tájékozódni. Már a magyar verzió kezelését illetően is tucatnyi találatot dob ki a Google, de itt sem érdemes bármire kattintani – figyeljük a megoldást kínáló oldalak url-jét. Ha a neves vírusirtók tanácsait követjük, komoly meglepetés nem érhet minket, a pár hete, hónapja nyitott, névtelen blogok esetében azonban legyünk elővigyázatosak.

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.56 Responses to Netezőket zsarol a Magyar Rendőrség vírus

 1. netezőske mondja:

  Megkaptam a cuccot, alig tudtam bezárni a Mozillát, aztán ismét megnyitottam , megint beugrott.Kilép, Ccleaner (24 órás pipa kivesz) tisztítás, aztán minden helyrejött. Bemászik a böngészőbe. Ennyit erről.

 2. tgnet mondja:

  üdv. Én is megkaptam. Nagyon megijedtem. Sóval egy vírus. Remélem utólag nem derül ki hogy mégis fizetnem kell vagy börtön mikor nem csináltam semmit. Nem igaz hogy mik vannak.

 3. Farkas Vivien mondja:

  Én is kaptam ilyet,de nekem máshogy nézett ki a link. Viszont a szöveg hasonló volt. Ja és plusz vissza is számolt, hogy már csak 24 órám és nm tudom hány percem van hátra. Egyszerűen kihúztam a gépet és újraindítottam. Remélem ez is ugyanilyen ostoba pénz kihúzós link volt, mint ez, mert eléggé meg vagyok ilyedve ettől a sz….tól.

 4. Varga Mihály mondja:

  Tényleg hihetetlen egy szemétség nekem is megjött kb. 10 perce. Újraindítottam a gépet most ok de frissítem a vírusirtót…

 5. Krisz mondja:

  Én is youtube-ozok és egyszer csak feljön ez a police cucc de ki sem tudtam X-elni ezért leállítottam a feladatkezelővel…kikészítenek ezek a hülyeségek…mi lesz még? “megöl valaki ha nem fizetek” linkek?

 6. hamond mondja:

  A Rendőrség, nem nézi, és nem foglalkozik az illegális szoftverek használatával, arra ott van a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatósága, ők foglalkoznak az illegális szoftverekkel.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé)

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?
sxc.hu

Személyes adataink a Facebook-hirdetésekben

Egy kép formájában terjedő üzenet arra hívja fel a figyelmet, hogy péntektől változások jönnek a Facebookon, s ez érinti személyes...

Close