A legendában említett párbeszéd a tengerentúli verziók szerint a Tonight Show-ban hangzott el, a hatvanas évek végén, és Jimi Hendrixen kívül ismert Eric Claptonnal és Eddie Van Halennel is.

Szakértők szerint az 1951-es születésű Phil Keaggy – ha nem is olyan ismert, mint a fent említett gitárosok – igen tehetséges keresztény zenész, akit kétszer is jelöltek Grammyre (amit egyébként rövid élete során Jimi Hendrixnek nem sikerült elérnie). Mindezt annak ellenére, hogy jobb keze középső ujját négyéves korában balesetben elveszítette.

A legendában, miszerint Jimi őt nevezte meg minden idők legjobb gitárosának, a Snopes szerint három szinten jelenik meg az irónia: egyrészt nemcsak hogy létezik jobb gitáros a mindenki által legnagyobbnak tartott Hendrixnél, hanem személyét maga Hendrix nevezi meg széles nyilvánosság előtt, másrészt ez a személy egy alig ismert zenész, aki – harmadrészt – keresztény témájú számokkal veszi fel a versenyt Jimi vad, pszichedelikus zenei világával.

A legendavadász oldal elemzése szerint az 1970-ben elhunyt Hendrix ugyan elvileg hallhatta játszani az akkor 19 éves Keaggyt, de a Tonight Showban csupán egyszer járt, 1969-ben, és akkor nem említette Keaggy nevét. Igen pozitívan szólt viszont egy másik műsorban – a Dick Cavett Showban – az akkor még alig ismert, későbbi ZZ Topos Billy Gibbonsról, ami a Snopes szerint akár a keaggys legenda alapja is lehet.

A Wikipédia szerint kettejük kapcsolatáról árulkodhat az az 1970-es koncertbeharangozó újsághirdetés is, amely azt ígérte: Keaggy akkori csapata, a Glass Harp Jimi Hendrix-szel lép fel – közös koncertet azonban állítólag soha nem rendeztek.

Egy évvel később Jane Scott zenekritikus idézte zeneipari szereplőkre hivatkozva az akkor már halott Hendrixet Phil Keaggy méltatójaként (Hendrix állítólag a középnyugat feltörekvő gitárosának nevezte Keagget), de ezen állítás hitelességéről sincs írásos bizonyíték. Az elkövetkező években az állítólagos állítás mégis rendre felbukkant a sajtóban, különböző magazininterjúkra, tévés fellépésekre hivatkozva.

Ami Keaggyt illeti: ő sem tartja magát Hendrix-szel egy kategóriájúnak, és úgy véli: igen kicsi az esélye, hogy Hendrix hallott volna az első lemezét csak két héttel a zenészóriás halála után rögzítő, 19 éves gitárosról – vagyis saját magáról.

Egy zenésztársa egy 2010-es interjúban arról beszélt, a mai napig megkeresik őt olyanok, akik állítják, megvan nekik a tévéfelvétel, ahol Hendrix olyan szépen nyilatkozott Keaggyről. A zenésztárs szerint nem ők állnak a legenda terjesztése mögött, de persze nem is nagyon bántja őket.

A Rolling Stone magazin felkérésére egyébként 2011 novemberében egy zenei szakértőkből és neves gitárosokból álló testület megnevezte minden idők tíz legjobb gitárosát, s a rangsor élére Jimi Hendrixet tették. A legendaverzióknak megfelelve a listán – Jimmy Page, Keith Richards, Jeff Beck, B. B. King, Chuck Berry, Duane Allman és Pete Townshend társaságában – Eric Clapton és Eddie Van Halen is szerepelt.

Update | Prince halála után 2016-ban a legenda másik verziója is újra életre kelt; eszerint a fentieket Eric Clapton mondta egyszer Prince-ről.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.