Az I’ve Got a Secret tévés játékban – amely hasonló műsor volt az itt is bemutatott What’s My Line-hoz – a celebekből álló résztvevőknek az volt a feladatuk, hogy kérdésekkel kitalálják egy adott ember titkát. Egy 1956-os műsor vendége az a Samuel J. Seymour volt, aki akkoriban az 1865-ös (!) Lincoln-gyilkosság utolsó élő szemtanúja volt.

Seymour saját bevallása szerint ötéves volt, amikor keresztanyja elvitte arra az előadásra, amin az Egyesült Államok 16. elnökét meggyilkolták. Szintén saját bevallása szerint magát a gyilkosságot nem látta, azt viszont már igen, ahogy tette után a gyilkos leugrott a balkonról. Sőt, ahogy arról egy 1954-es lapban vallott, még meg is sajnálta kicsit a leeső embert.

Egy ötéves kisfiú emlékeit közel 100 év távlatából, további fél évszázad elteltével persze nehéz ellenőrizni, ettől függetlenül érdemes megnézni az I’ve Got a Secret ominózus műsorát. A Wikipedia szerint egyébként Seymour 63 nappal az adást követően hunyt el, miután egészségi állapota folyamatosan romlott azt követően, hogy a műsorba készülés közben elesett New York-i szállodájában. Vagyis ahogy ez egy bulvárlapban megjelenne: életét adta, hogy összeköthesse az ötvenes évek nézőközönségét – majd e tévéfelvételt előbányászó ismeretlen segítségével minket is – a nagyon régmúlt egy szimbolikus eseményével.

Lincoln Assassination Eyewitness (Feb 9, 1956)

No tobacco-related comments approved. Lincoln Assassination Witness appears on “I’ve Got a Secret”. The panelists on this show were, left to right (in order of appearance): Bill Cullen, Jayne Meadows, Henry Morgan, and Lucille Ball. The host was Garry Moore.

Ti ismertek egyébként személyesen olyanokat, akik a régmúlt egy-egy hasonlóan kiemelkedő eseményénél jelen voltak? Kíváncsi vagyok, milyen messzire tudunk visszamenni a történelemben. (via)

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.