Egészség sxc.hu

2012. október 17. szerda | Szerző: marinov

15

Mire jók a grépfrútcseppek?

Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának egyetemi adjunktusa többek között a mostanában igen divatos grépfrútcseppekről beszél előadásában


Az elmúlt években az étrend-kiegészítők száma igencsak megnőtt. Noha e készítményeket elvileg nem szabadna gyógyhatással reklámozni, a hirdetésekben gyakran megteszik. Problémát jelent az is, hogy a hatósági kontroll hiánya visszaélésekre ad lehetőséget. Csuporék rendszeresen vizsgálják e kiegészítőket, leleplező eredményeiknek azonban egyelőre nem nagyon tudnak érvényt szerezni. Többek között ezekről az erőfeszítésekről is beszélt a gyógyszerész a Szkeptikus Klub október 16-ai rendezvényén.

Szóba jöttek a mostanában igen divatos, grépfrútmagból készült cseppek is, amelyeket általában az immunrendszer működésének fokozására, valamint baktériumok ellen ajánlanak. Csupor szerint – ahogyan arról korábban blogjában is írt – mértékadó szakkönyvekben még említés szintjén sem foglalkoznak a mag állítólagos gyógyító erejével. Baktériumellenes hatásával kapcsolatban egyetlen embereken végzett vizsgálat ismert: egy Nigériában végzett esettanulmányban húgyúti fertőzésekre alkalmaztak grépfrútmagot – egy tucatnál is kevesebb vizsgálati alanyon végzett kísérletben.

Csupor beszélt arról is, hogy nemcsak a mag hatása nem bizonyított, de esetenként még mag sincs a készítményekben. A szegedi Farmakognóziai Intézet hatból négy termékben egyáltalán nem talált magot, volt viszont az egyik természetesnek csúfolt termékben tartósítószer.

A teljes előadást meghallgathatjátok itt.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
15 hozzászólás ehhez: Mire jók a grépfrútcseppek?

 1. Máté András says:

  Kedves Iván,
  a Szkeptikus Társaság nevében köszönöm a reklámot.

 2. Tarkoi Andrea says:

  Nagyon tanulsagos a szamomra. Evek ota eredmenyesen hasznalom megfazas eseten a grapefruit magkivonatot, sot odaig vetemedtem, h grapefruit magkivonat zselet vasaroltam, es a gyulladt inyemet kenegettem vele estenkent. 3 nap utan rendbejott. Lehet, h a placebo hatas ervenyesult?
  Es ez hogy hogy csak most kerult nyilvanossagra? Honnan lehet tudni, h mi igaz, es mi nem? Hogy kerulhet a polcokra ilyen termek, ha nalunk a legkemenyebb a gyogyszerek es gyogytermekek ellenorzese egesz Europaban? Nem ertem…

 3. marinov says:

  Kedves Andrea,
  Kérdéseiddel a ködpiszkálóra (kodpiszkalo.blog.hu) irányítanálak, ott szakértő válaszokat kaphatsz olyantól, aki ezzel foglalkozik. Én itt csak idéztem, és nem tervezem, hogy nekiálljak okoskodni egy tőlem távol álló témában. Üdv!

 4. Veszely Gy. jr. says:

  “Evek ota eredmenyesen hasznalom megfazas eseten a grapefruit magkivonatot, …………… Lehet, h a placebo hatas ervenyesult?”

  Kedves Andrea, ennél azért lehetne a szkeptikusokkal szemben is szkeptikusabb. Már csak a régi vicc poénját írom ide végső erőmmel:

  “Na és, kinek hiszel? Nekem, vagy a szemednek?” :-)

 5. Yorgos says:

  Nekem is bevált a grapefruitmag-kivonat jellegű kivonatból készült csepp. Lehet, hogy a placebo-hatás miatt, ahogy Andrea írja. De lehet, hogy azért, mert a szkeptikusok azon állítása, mely szerint ami nincs tudományozva bizonyítva, az nincs, az nincs bizonyítva. :D

 6. Yorgos says:

  (tudományosan)

 7. Ditta says:

  Évek óta használom eredményesen a grapefruit mag cseppeket az inluenza és minden nemű megfázás, torokfájás ellen, 4 éve nem betegedtem le. Ehhez csak annyi kellett, hogy mihelyst éreztem a betegség kezdeti jeleit, rögtön használi kezdjem.
  A szkeptikusok ne használják, elemezgessék, nézegessék, szedjék be a gyógyszereket a mellékhatásaikkal együtt, és gyógyuljanak ki egy hét alatt abból, amit a grapefruit mag csepp egy nap alatt megold. :)

 8. Emerson says:

  Ditta: A tesztet is vállalod? Csak annyi lenne, hogy eltöltesz pár órát egy pár influenzás ember társaságában, akik köhögnek, tüsszögnek. Ha ennyire hiszel a grapefruit cseppekben, bizonyára nem lehet semmi bajod.

  Egyik haverom volt még ilyen. Mindig mondogatta, hogy tényleg jó a Béres csepp, mert mióta szedi, azóta soha nem volt beteg. Még mondta is, hogy nyugodtan ugorjak fel hozzá a lakására influenzásan (hiszen ő ellenáll), mikor kiment a szobából, én szigorúan kísérleti célzattal beleittam a poharába. Három nap múlva nyelni alig tudott.

  Fogjátok már fel végre, hogy influenza =/= megfázás. Utóbbi a gyengébb szervezetű, érzékenyebb embereket érinti (vagy aki olyan hülye, hogy pólóban rohangál -10 fokban, vagy nyáron fél perc alatt megeszik 3 gombóc fagyit), előbbire az oltást leszámítva nincs megelőzés. Az immunerősítés is egy marketingbullshit. Az jó immunrendszer egy egyensúlyi állapot, ha túl gyenge, akkor minden fertőzés elkap (például egy szimpla horzsolás is begennyesedhet), ha túl erős, azt pedig autoimmun betegségnek hívják, amikor a szervezet saját immunsejtjei fordulnak a szervezet ellen.

  A szervezetnek (amennyiben más forrásból, például a táplálékból, ami sok esetben junk food nem jut hozzá) 90-100 mg C vitaminra van szüksége naponta. A többit kihugyozza. A többi vitaminnal is ugyanez a helyzet. Még az újabban felkapott D vitaminnal is. Napi 15 perc intenzív napfény (fehér embernél, erősebb pigment esetében több kell), utána már bőrrákveszély. A szervezet pedig nem persely, amiben felhalmozod a vitaminokat. Bizonyos fokig felhalmozza magának, de nincs korlátlan “puffer”. A felesleg kiürül. A zsírban oldódó vitaminok még károkat is okozhatnak felhalmozódva.

  Az influenza pedig egy olyan elven működő betegség, ami megkerüli az immunsejteket (volt erről valahol részletesebb tanulmány, most nem keresem ki), ennél fogva ha már elkaptad, az erősebb immunrendszer maximum abban nyilvánul meg, hogy több nyákot termel (jobban eldugul az orrod és több sárga trutymót krákogsz fel a torkodból) és a hőemelkedés/láz is gyakoribb. Nem véletlenül van, hogy leginkább a gyerekeket és a fiatalokat érinti, az öregek ritkábban kapják el és ha el is kapják, náluk enyhébb lefolyású.

 9. Shaddark says:

  Az a baj, hogy a szakemberek istennek képzelik magukat. Az önteltségük miatt nincs bizalmuk az embereknek bennük.
  ha 100 emberből 100 azt mondja hogy használ akkor illene óvatosabban fogalmazni, nem azt mondani hogy ha én nem tudok rájönni hogy mitől akkor az nincs is és nem is létezhet, hanem hogy nem tudom hogy mitől használ – ha egyáltalán használ.
  Azért a tudomány még nagyon nem jár ott hogy amit nem tudnak az nem létezik – ha így lenne nem lennének gyógyíthatatlan betegségek, gyógyszeres allergia rohamok, félrekezelések, kamuból eladott méregdrága védőoltások…
  Plusz a pénz miatt (amire biztosan nagy szükségük van a kutatásokra) eladott szakmaiság sem tesz jót a gyógyszeriparnak, Magyarhonban a H1N1 óta senki nem bízik bennük – teljesen jogosan.

 10. Emerson says:

  Shaddark: 100 emberből nem mondja 100, hogy használ. És a többség különben is sokadik személyben “a sógorom anyósának az öccsénél is bevált” beszél róla.

  Vannak valóban öntelt emberek, de ez még nem változtat azon, hogy nincs egyetlen, független, randomizált, kontrollcsoportos, kettősvak teszt, ami bizonyítaná, hogy magasabb a gyógyulási arány, mint a placebo esetében. Meg ahogy már újabb kutatások is rájöttek, a törődés az, ami ugyancsak javítja a beteg kedélyállapotát, ezáltal növeli a gyógyulás esélyét.

  Ha pedig kamuból eladott dolgokat említesz, akkor a kuruzslóknak nincs párja. Ők azok, akik a leturmixolt lucernától kezdve a saját vizeletükön át a Duna parton szedett kavicsokig mindent megpróbálnak pénzzé tenni és a sok hiszékeny emberből meggazdagodni.

  Ezzel szemben egyetlen gyógyszer sem ígér többet, mint ami. Az, hogy reklámokban milyen marketinges trükkökkel élnek a népszerű, vény nélküli termékek gyártói az már más kérdés. De őket is jóval szigorúbban ellenőrzik, mint például a homeopátiás szerek gyártóit, így a betegtájékoztatóba már nem írhatnak akármit.

  Plusz pénz miatt meg majdnem mindenki eladja a szakmaiságát. Ha így állsz hozzá a kapitalizmusban senkiben sem lehet teljesen megbízni. De a gyógyszerek legalább plauzibilisek, a “haverom anyósa is meggyógyult tőle” csodaszerekkel ellentétben.

 11. Shaddark says:

  Ebben egyetértünk, a “másik oldal” se semmi ha szélhámoskodásról van szó.
  De amíg tőlük nem várok el semmit mert nem 3 phd.-s szakemberek akiket az orvosi/gyógyszerészi hűségesküjük a betegek érdekének mindenek felett tartására kötelez.
  Ott tiszta a képlet – kipróbálom, vagy működik vagy nem :) Esetleg akik használták azokat megkérdezem mik a tapasztalatok, és elfogadom hogy ha másnak bevált valamiért attól még nem biztos hogy nekem is be fog – ezzel tisztában vagyok és úgy döntök.
  Én sok módszert / dolgot el tudok képzelni ami segíthet az embereknek – pl. szerintem a “placebo hatás” is elég általános fogalom. Lelki hatása pl. a hormonháztartásra hatással lévő dolgoknak is van – – a szerelem is egy hormonális hatás és mennyire megváltoztatja az emberek közérzetét, egészségi szintjüket is akár.
  Ezért sok szernek amiről legendák keringenek a neten akár tényleges hatása is lehet szerény véleményem szerint – ha nem is direktben az adott betegségre de azzal áttételesen összefüggő dolgokra igen.
  De kb. azért értelmes ember úgy kezeli ezeket a “csodaszereket” mint pl. a “fogy le csodával határos módon a tv-t előtt ülve sportolás és mozgás nélkül” dolgokat :)

  Viszont ha ezt egy elismert szakember mondja aki megvett labortesztekkel igazolja ezt akkor elgondolkodom rajta hogy lehet hogy elért ide a tudomány?
  Ezért amikor a labor kamu tesztekkel bizonyítanak olyasmiket amik nincsenek a pénz miatt azt már nem ügyeskedésnek tartom hanem simán lecsuknám őket érte.
  Meg elvenném a praxisukat is.
  Pl. amit írtam is:
  http://index.hu/belfold/2010/06/10/a_vilagjarvany_elmaradt_a_botrany_nem/

 12. suadas says:

  A keserű greapfruit mag kívonatok igen is használnak C vitaminnal együtt, ugyanis segítik annak felszívódását. Használtak nekem terhesség alatt és szoptatáskor is. Ha kapar a torkom mindig használtam és elmúlt a torokfájásom! Csak ajánlani tudom. Ez csak egy lejárató kampány, hogy szedjük a sok paracetamol tartalmú mérget, ami tönkreteszi a szervezet immunrendszerét, meg az emésztőrendszert…..

 13. Tojás-hejjj says:

  Az évszázados népi megfigyeléseknek hatalmas erejük van, mert tapasztalatokra épülnek! Az egyik legősibb és leghitelesebbek közé tartozik a következő: “A megfázás, meghűlés és a felső légutaknak kisebb nyavalyáiból való gyógyulás – gyógyszerekkel egy hétig tart, gyógyszerek nélkül pedig hét napig” Ha ez igaz, akkor az se normális, aki Coldrex-et tol, de az se, aki grapefruit-marhaságokat.

 14. Zoli says:

  Sosem szedtem ilyen szarokat, mégis mindig meggyógyultam. Jajj de érdekes.

 15. Eff says:

  Evek ota nem hasznalok semmit es megis elkerul az influenza max egy ket nap be van dugulva az orrom.
  Evtizedek ota beteg fertozo betegek kozott mozgok es dolgozom szerintem ez a dolog titka es hogy
  eszem a zoldseget gyumolcsot joghurtot napi szinten es teljesorlesu termekeket napi 1 orat friss levegon vagyok ha esik ha fuj ez az immunerositas.
  Ezen kivul a lakast naponta szelloztetjuk es soha nincs 19 c melegebb ejjel 15c alszunk.
  Soha semmit nem szedek se vitaminokat se semmi csodaszert.
  es hiszek a nepi mondasban ,,influenza kezelve gyogyszerrel 7 nap nelkule egy het,,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom