Személyes intró: pár hónappal ezelőttig, amíg szembe nem jött valahol a fotó története, eszembe sem jutott volna, hogy ez egy fénykép. Minden egyes felbukkanásakor számítógépes grafikának gondoltam, és tervbe vettem valami élettelibb képre cserélését; ezt a projektet azonban igénytelen háttérképkezelőként napról napra elbuktam.

Az 1941-es születésű Charles O’Rear 25 évet dolgozott a National Geographic magazin fotósaként, több, nagy borvidékeket bemutató könyve megjelent már, legismertebb képe mégis egy üres mezőt ábrázol – ezt a fotót vásárolta meg tőle ugyanis a Microsoft a Windows XP alapháttérképének.

A kép nem a szoftveróriás rendelésére készült, O’Rear egy kaliforniai borvidéken történő utazása során lőtte még 1996 januárjában, egy országúti pihenés közben. Állítása szerint a kép nem digitális manipuláció műve, azon a téli napon, amikor készült, utómunkálatok nélkül is ilyen idilli volt a táj a 12/121-es út mentén. Arra, hogy nem mindig az, a tíz évvel később készült, After Microsoft nevet viselő kép és a Street View frissebb képe a bizonyíték:


Nagyobb térképre váltás

Fotójáért O’Rear bevallása szerint hatalmas pénzt kapott a Microsofttól; a pontos összeg titkos, de valószínűleg toplistás az aktív fotósoknak egy képért fizetett summák rangsorában.

Ami a szimbolikus egymilliárdot illeti: a számítógépek számából és az operációs rendszerek százalékos arányából ugyan körülbelül megmondható, hogy egy adott időben a felhasználók hány százaléka használt XP-t, a képet látók köre azonban ennél szélesebb – de akár szűkebb – is lehet, és nincs ember, aki erre pontos számot mond.

O’Rear a Mashable-nek a minap úgy nyilatkozott: az egymilliárdos szám egy régóta ismert becslés (bár ő maga 2010-ben még milliárdokról beszélt), a lényeg viszont szerinte nem ez, hanem hogy valószínűleg nincs olyan ország világon, ahol ne ismernék fel a fotóját.

Charles O’Rear képei a Corbis-nál
Charles O’Rear boros könyvei

Update | Az XP támogatásának leállítása után a fotóst újra megkérdezték képe készítésének körülményeiről:

The story behind the wallpaper we’ll never forget

From today on Microsoft will no longer support Windows XP. The one thing everybody will always remember of Windows XP is desktop image ‘Bliss’, with it’s green rolling hills and bluer than blue sky. Doesn’t the most viewed picture of all times asks for a worthy goodbye? We certainly think so!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!