Tévhit Fotó: Stiller Ákos

2012. június 27. szerda | Szerző: marinov

21

Tévhitek a Jobbik szavazótáboráról

Egy friss hírbe linkelve találtam rá a Political Radical blog áprilisi cikksorozatára: górcső alatt a Jobbik szavazótáborára ragasztott tévhitek.


A Political Capital szakértőinek és vendégszerzőinek tematikus blogja négyrészes sorozatban tett kísérletet arra, hogy eloszlasson néhány Jobbikkal kapcsolatos tévhitet; megfogalmazásuk szerint ugyanis a párt támogatottságának hibás felmérése téves szélsőjobbellenes politikai stratégiák kidolgozásához vezethet.

1. tévhit: A Jobbik regionális párt

A politikai közbeszédben évek óta tartja magát a nézet, miszerint a Jobbik – kiemelkedő északkelet-magyarországi támogatottsága miatt – regionális párt. Ez egyrészt tudatos politika (a szélsőjobb támogatottságának a valóságosnál kisebbnek beállítása), másrészt tájékozatlanság, az adatok félreértése – vélik a Political Radical blog szerzői. A Jobbik szerintük nem regionális: programja országos szintű, politikája nem képviseli elkülönítetten a bázisrégiót, és a párt szavazóinak koncentráltsága sem indokolja a regionális pártként való meghatározást. A mítosz valóságtartalma annyi, mintha a Közép-Magyarországon és a Dunántúlon elért eredményei miatt az MSZP-t tekintenénk regionális pártnak.

Fotó: Stiller Ákos

2. tévhit: A Jobbik támogatói a szegények közül kerülnek ki

A Tárki 2011-es felmérése szerint a jövedelem nagyságát tekintve a Jobbik-szavazókat csak az LMP választói előzik meg, továbbá a jobbikosokra kevéssé jellemző az is, hogy rosszul felszerelt háztartásban élnének. A párt szavazói elsősorban nem az anyagilag deprivált rétegekből kerülnek ki, hanem éppen ellenkezőleg: többségükben az átlagnál jobban kereső és jobb környezetben élő választókról van szó. A szélsőjobboldali, populista politikai üzenetekre való fogékonyságuk pedig éppen abból adódhat, hogy van mit félteniük. Helyzetük törékenysége okán a tőlük feljebb lévő elittel, illetve a lejjebb elhelyezkedő szegényekkel egyaránt ellenségesek.

3. tévhit: A Jobbik szavazótábora aluliskolázott

Bár Nyugat-Európában a választók alacsonyabban iskolázott része hajlamos inkább a radikális jobboldali pártokra szavazni, Magyarországon e vonatkozásban más a helyzet. Felmérések szerint a Jobbik szavazók többségére a relatíve magas iskolai végzettség, a pesszimizmus, a negatív gazdasági kilátások, a politikai kiábrándultság, az autoriter nézetrendszer és xenofóbia voltak jellemzőek. A párt szavazói más pártok táborával összevetve viszonylag képzettnek mondhatók: az érettségizettek aránya esetükben a legnagyobb, a felsőfokú végzettségűek arányát tekintve pedig szinte azonos szinten vannak a Fidesz támogatóival. Mindezek alapján nem meglepő az sem, hogy a Jobbik egyik választójogi javaslata műveltségi cenzust írna elő a szavazás előfeltételeként.

4. tévhit: A Jobbik szavazói erősen vallásosak

A Jobbik-szavazók vallásos mivoltáról elterjedt tévhit elsősorban azzal függ össze, hogy maga a párt a megalapítása óta harsányan hirdeti keresztény jellegét – írják a blog szerzői. A párt választóinak döntő többsége azonban nem vallásos, vagy ha igen, akkor sem gyakorolja a vallását. Ha például a szocialista MSZP szavazóival hasonlítjuk össze őket, akkor a Jobbik támogatói 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek vallástalanok, míg a MSZP-szavazók másfélszer nagyobb valószínűséggel vallásosak a radikális párt szavazóinál.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
21 hozzászólás ehhez: Tévhitek a Jobbik szavazótáboráról

 1. Shaddark says:

  Értem és igazad van onnan nézve ahol vagyunk.
  De az eq mérhető fogalom, amit te megjátszottnak hívsz az kisebb számot jelent nem a hiányát. Mert mindenki 3 részből tevődik össze, a test, lélek (szív, ki hogy hívja de eq a mértékegysége) és ész (értelem, agy, iq a mértékegysége).
  És a mai világban a félelmeink és a környezetnek való megfelelési kényszer miatt az egó ami rárakódik ezekre és átveszi a vezérlést sokszor.
  Legtöbbször.
  Szociopatákat még nem láttam érvényesülni sehol, max. háborúban a katonaságnál lehet esélyük…
  A gengszterek és bűnözők akik rabolnak, gyilkolnak, is sokszor családszeretők és bármikor bevállalnak nehézségeket, verést… a barátaikért. Csak ők kiskoruktól megtanultak szelektálni, ahogy a te számodra a szúnyognak nem számít az élete úgy vannak ők az áldozataikkal.
  Ami persze nem jó, nagyon nem de nem szociopata a legtöbbje csak a környezetét máshogy szelektálja mert rossz nevelést kapott.
  Ahogy a milliárdosok és csicskásaik akik haszonért emberi életek tömkelegét teszik tönkre. A saját környezetükben kedvességgel, szeretettel és alkalmazkodással érvényesülnek ők is.
  Abban igazad van hogy a szakmaiság kellene hogy nagyobb érték legyen, de amíg emberek és nem gépek döntik el ki mennyit ér az eq mindig mindenhol (külföldön is nem csak Magyarban) többet fog érni mint az iq.
  Mondom ezt 145-el… Tapasztaltam sokszor hogy hiába a tudás ha nem tudom eladni (néha előadni) magam, rájöttem hogy nem a világ gonosz és rossz, csupán nekem kell fejlődnöm ebben is.
  Amin régen vitatkoztam ezerrel és hiába volt igazam, a kétely a nem szakemberekben megmaradt. A vezetők a szakmai érvekre bizonytalanok maradtak mert nem értettek hozzá annyira mint én (nem is kell nekik), látták hogy gond van mert másképpen gondolom mint ők.
  Most simán elviccelek akár szakmai kérdéseket is a vezetőséggel, és annyi a hatása hogy látják nem idegeskedem, nyugodt maradok mert még humorra is tellik és ezért megbíznak bennem, nem szekálnak hagynak dolgozni ahogy akarom.
  Szóval sokat számít szakmaiságban is, a magáméletről meg nem is beszélve.
  A Dr. House-ban is igazad lenne, ha az élet úgy működne mint a filmek. De a valódi életben ő soha nem válhatott volna tekintéllyé, mert egyrészt a való életben ebben a bonyolult világban a csapatmunka már ezerszer fontosabb mint az egyéni szaktudás és aki erre nem képes azt lapátra teszik mindenhol. Másrészt akivel nem lehet kijönni azt kerülik, inkább beáldoznak akár egy-egy beteget mint vele dolgozzanak. A megengedett hiba százalékba belefér :( A magas eq amúgy pont nem a bulizásról szól, aki fejlett már az a VALÓDI értékeket ezerszer többre becsüli mint a sekélyes élvezeteket. A család, a gyermeked mosolya lessz fontos, az őszinte és boldog élet záloga, hogy örömteli és vidám, mosolygós élete legyen valakinek ne fancsali pofával mászkáljon azon gondolkodva milyen gonosz, rossz és romlott ez a világ.

 2. Budaházy says:

  “Szociopatákat még nem láttam érvényesülni sehol”

  Kapcsold be a tévét, nézd meg a választási plakátokon vigyorgó arcokat vagy menj el egy marketingügynökséghez.

  “Ami persze nem jó, nagyon nem de nem szociopata a legtöbbje csak a környezetét máshogy szelektálja mert rossz nevelést kapott.”

  Mi alapján dönti el bárki, hogy mi számít jó és mi számít rossz nevelésnek? Ez még adott koron belül is a szubkultúra része. Nagymamámnak nem okozott problémát elvágni egy csirke nyakát és húslevest főzni belőle, ahogy nagyapámnak se leölni egy disznót. Ma viszont egy átlagos önkormányzati dolgozóval szemben lehet, hogy testi fenyítést kéne alkalmazni, hogy levágjon egy csirkét, miközben egy pecséttel szemrebbenés nélkül embereket küld az utcára.

  Jócskán megváltoztak az értékrendek még az én fiatalkorom óta is. A bűnözők sem esnek egy kalap alá. Lehet, hogy valójában ő kapott “jó” nevelést, csak az már idejétmúlt lett abban a korban, amelybe belecsöppent és mint bárki más, megpróbál túlélni.

  Gyilkosnak kötél jár, de a bankrablók az én szememben nem bűnözők. Tolvajtól lopni ugyanis nem bűn. És amint látod, én is elég vitatható álláspontot képviselek. Akkor most én is rossz nevelést kaptam?

  Egyébként egy régi vágású olasz maffiózóról előbb hiszem el, hogy tiszta szívvel szereti a családját, mint például a Rothschild családról. A szociopaták nem a szeretetre nem képesek, hanem a MÉLY érzelmekre. Ugyanúgy szeretik a családtagjaikat, ahogy más ember az autóját vagy a tévéjét, magyarán szólva a használati tárgyait. Emiatt gyakran sokkal hatékonyabban képesek manipulálni a környezetüket.

  Az az őszinte és boldog élet záloga a VALÓDI érzelem. Akkor most tisztázzuk, hogy mi az EQ? Mert ha VALÓDI érzelmek, akkor karrier szempontjából legalább ugyanannyira hátrány, mint előny, a fent felsoroltak (hullámzó kedélyállapot, szókimondás) miatt és mert egy érzelmesebb ember kevésbé tudja elrejteni a szimpátiáját vagy antipátiáját. Az meg ugyancsak belülről fakad, nem az alapján döntöd el, hogy kinek kellENE szimpatikusnak lenNIE a karriered szempontjából és kivel nem kellENE bratyiznod szintén a karriered szempontjából. Érdekházasságra ugyanúgy nehezebben vehető rá, mint fordított esetre, a szerelmét kidobni, megcsalni azért, mert a karrierje, előmenetele ezt kívánná meg.

  Az EQ a szociopata teszt burkolt változata. A kérdéseket át lehetne fogalmazni feltételes módba. A korábbi teszt, ami az fn.hu-n volt, eltűnt.

  Az élet egy színház. És ki a legjobb színész? Az, aki mindig az alkalomnak megfelelő szerepbe bújik és hitelesen tudja alakítani azt.

  A racionális azért nem képes erre, mert a szociális képességei még a saját érzelmeinek HITELES kifejezésére is sokszor alkalmatlanok, nem még más, tőle idegen szerepek alakítására. Az érzelmes ember pedig azért, mert a számára antipatikus emberekkel szemben csak ideig-óráig képes látszat-szimpátiát tükrözni (ezt hívják toleranciának), a számára szimpatikus embereket pedig nagy lelki traumák árán képes elidegeníteni magától, ha egyáltalán képes. Félreértések elkerülése végett: egy érzelmes ember is tud szerepet játszani, ha érzelmileg nincs belevonva. Ha viszont az élete a tét, akkor már minden más. Marad a szociopata, aki a kockázatkedvelés és gátlástalanság miatt mindig képes magabiztos lenni, a rejtett öngyilkossági vágy miatt még olyan krízishelyzetben is, amikor egy bombát kell hatástalanítani.

  Az egészséges ember sajnos az életét érintő dolgokban aggódik, stresszel. A maximum, amit elérhet, hogy olyanokon nem stresszel, amin nem tud változtatni. De ma már mindenen lehet változtatni, beleértve az emberi testet, csak pénz kérdése az egész. És máris visszakanyarodtunk a stresszhez. Tehát itt sem veheti fel a versenyt egy szociopatával.

 3. Béci says:

  Egy tényfeltáró,őszinte beszélgetés Zagyva Gyulával,ami jócskán árnyalja a róla kialakult képet és a valódi személyiségét és céljait mutatja be,ha tényleg kíváncsi vagy a Jobbik legtökösebb “politikusára”.
  http://szentkoronaradio.com/letoltes/2012_02_22_mimagunk

 4. bati says:

  Ha nem lenne a válság, a szélsőségek marginálisak maradnának.

 5. kalap says:

  Az egész fenti eszmefuttatás legnagyobb hibája a saját tapasztalatom és a felmérések értékelése!
  1. Felmérések szerint magyarok férfiasságmérete a legnagyobb egész Europában. Önbevallás alapján!
  Ha viszont a tényadatokon alapuló vásárolt kondomok mérete alapján nézzük akkor az utolsó harmadban vagyunk. Magyarán kijött hogy Europa leghazudósabb népe mi vagyunk.
  2. Baráti társaságban jól beszeszeltünk és a jobbikos haverom beszélt arról hogy mindig egyetemet végzettnek és magas jövedelműnek vallja magát ha felmérés van mert az akkora poén.
  3. Ha a magyar embereknek meg kell határoznia hogy melyik kisebbségből mennyi van Magyarországon akkor az emberek véleményét összeadva kijönne hogy a zsidók, cigányok, arabok adják a magyarság vagy 70-80%-át :)
  Na most aki ezekből arra a következtetésre jut hogy az ilyen felmérések valósak, az gondolkodjon el a valós adatokon amik nem vélt és bevallott adatokon alapulnak…

 6. A Jobbik Magyarországért Mozgalom , még soha sem volt ennyire egységes. A mozgalomból csak azok távoztak akik csak valahová akartak csatlakozni .Sok marhaságot beszélnek a jobbik vallásos tagjairól.
  Én csak magamról beszélhetek,nos én Hiszek Istenben de nem igazán a vallásban . Ne akarjon senki elmagyarázni azt ,hogy ki vallásos és ki Istenfélő. EZ MAGÁNÜGY.
  Nem kell a Jobbikot vagy sem, itt megint ingoványos talajra tévedett valaki.
  Nem szeretnék személyeskedni DE a Fidesznek nem az Orbán Viktor arany tartaléka a szavazói jó része, vagyis a cigányok.
  Szóval joggal tart a Fidesz 2018 tól.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom