Legenda Prometheus

2012. június 21. csütörtök | Szerző: marinov

29

Prometheus-mitológia: 8 titok és a válaszok. Akarod tudni?

Hetek óta próbálja a világ megfejteni az idei sikermozi mitológiáját. A rejtvényfejtők két úton haladnak: a dänikenisták a mi világunk keletkezésének bizonyítékait keresik a filmben, a másik tábor a film mitológiájának hiányzó részleteit próbálja foltozgatni. Utóbbiakhoz csatlakozva íme pár kérdés és válasz. SPOILER-hegyek.


A Prometheus az Alien-sorozat közvetlen előzménye?

Az egyik forgatókönyvíró, a Lostból is ismert Damon Lindelof szavaival élve: talán (ami az én értelmezésemben azt jelenti, igen, de azért nyitva hagynak minden kaput). Az eredeti, John Spaihts-féle forgatókönyv egyébként még inkább felhasználta volna az Alienben megismert képi elemeket, ötleteket, és Lindelof feladata éppen az volt, hogy egy kicsit eltávolítsa ettől a Prometheust.

Mit csinál a film elején látható alak?

A film nyitójelenetében egy emberszerű, fehérbőrű idegen áll egy vízesés partján. A háttérben felemelkedik egy űrhajó, az idegen kinyit egy dobozkát, iszik a benne található folyadékból, majd eltorzult arccal a vízbe esik és teste darabokra szakad.

Ami látunk, az az élet létrehozása, minden élet az adott bolygón ebből az áldozatból ered – írja a Time szerzője. A filmben előrehaladva megtudjuk, hogy a fehérbőrű idegen egyike a tervezőknek nevezett lényeknek. Ridley Scott rendező azt viszont már nem hajlandó elárulni, hogy a nyitójelenet a Földön vagy más bolygón játszódik-e.

A tervezők az isteneink?

Nem, és a kapcsolat sem egyértelmű közöttük. Lindelof elismeri ugyan, hogy ez a téma is szóba jött az ötletelések során, de válasz helyett csupán egy másik kérdést tol elénk: vajon a tervezők tudják-e, ki teremtette őket? Nem válaszol arra a kérdésre sem, hogy a tervezők akarták-e, hogy az emberek meglátogassák őket.

Miért akarják a tervezők elpusztítani az emberiséget?

A filmből nem derül ki, Ridley Scott rendező egy interjújából azonban megtudjuk, hogy a forgatókönyv egy korábbi verziója szerint az idegenek azért lettek ránk mérgesek, mert keresztre feszítettük jobbító szándékkal ledobott küldöttüket, Jézus Krisztust. E változat szerint Jézus tehát idegen volt, ezt azonban végül nem vállalták be direkt módon a készítők.

Meredith Vickers is robot?

A kérdésre – amely már a filmben is felvetődik a Charlize Theront stírölő kapitány részéről – Lindelof így válaszolt egy levélinterjúban: Meredith ugyan hasonlít Davidre, és ez nem is véletlen, de nem robot. Arra a kérdésre viszont már nem volt hajlandó válaszolni, túlélte-e a lány a gigantikus hajó becsapódását és láthatjuk-e Charlize Theront a folytatásban.

Miről beszélgetett David az idegennel?

A film végéhez közeledve a David nevű android beszélgetésbe elegyedik az utolsó életben maradt tervezővel. Egy különös nyelvet használnak, de fordítás nincs a szöveghez, csak azt látjuk, hogy a beszélgetés az idegent felbőszíti, és pusztító tombolásba kezd.

A fórumokon azonnal beindult a találgatás, mit mondhatott az android az idegennek; voltak olyan hangok is, melyek szerint David elárulta gazdáját. A The Bioscopist blog szerzője levadászta a filmben segédkező nyelvészt (aki egyébként maga is feltűnik a film egy jelenetében David virtuális nyelvtanáraként), és megtudta tőle, mit mondott az android az idegennek.

Pontosan azt, amire gazdája kérte: az “ida hmanəm aɪ kja namṛtuh zdɛ:taha /… / ghʷɪvah-pjorn-ɪttham sas da:tṛ kredah” jelentése ugyanis: “Ez az ember azért jött ide, mert nem szeretne meghalni. Abban bízik, hogy te meghosszabbíthatod az életét”. A beszélgetés egyébként az eredeti verzióban hosszabb volt, és Lindelof feliratozta is volna, Scott azonban végül egy rövidebb, fordítás nélküli, misztikusabb változatot választott.

Merre indul az űrhajó a film végén?

A film végére csupán másfél túlélő marad: David, a lefejezett android és a tetovált lány által alakított tudós, Elizabeth Shaw. Előbbi esküdözik, vissza tudja vezetni a Földre a hajót, utóbbi viszont nem akar hazamenni, inkább megkeresné a tervezőket, hogy megtudja, miért akarják elpusztítani az emberiséget. Lindelof szerint a tudósnő akarata érvényesül majd a folytatásban, programozója halála után a robot Shaw szolgálataiba helyezi magát.

A Prometheus jó film?

Ha engem kérdeztek, nem jelzővel válaszolok (jó vagy rossz), hanem főnévvel (élmény). Persze ehhez kell a 3D, sőt talán még az IMAX is hozzáad. Számomra azonban talán még ennél is fontosabb a film köré generált közösségi mítoszfejtés. A nézők kíváncsiak, fórumokra mennek és vitatkoznak, az újságírók pedig verziókat szállítanak nekik – talán valamelyik néző sztorijára épül majd a folytatás is.

A sztorizásban a készítők is partnerek – sőt egyesek szerint esetenként már mítosz- és folytatásromboló módon azok. Pedig – ahogy azt Lindelof is vallja – fontos, hogy bizonyos kérdéseket nyitva hagyjunk – többek között ezért is emlékeznek az emberek még 30 év elmúltával is Scott klasszikusára, a Szárnyas fejvadászra. Tényleg, szerintetek robot?


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
29 hozzászólás ehhez: Prometheus-mitológia: 8 titok és a válaszok. Akarod tudni?

 1. szcp says:

  Spoiler minden mennyiségben:
  Persze az se zavarjon senkit, hogy az Alienben körülbelül háromszor akkora a spacejockey feje, mint itt, amit simán bevisz a laborba a kis törékeny főhősünk. jelenet (alien), itt:
  http://www.youtube.com/watch?v=eDRLtgr2T9E
  Az a baj, hogy a válaszok, melyeket Scott ad, nyilatkozik, késő bánat. Bibliai vonatkozás? Be lehetett volna zsúfolni egy bibliai vonatkozású képet a barlangrajzok bemutatása közé, hogy legalább a néző érezzen valami kapcsolatot. Nem biztos, hogy mindenki Ridley Scott nyilatkozatokat akar majd olvasni (fordítani) miután megnézte, s elkönyvelte magában, na ez sem ért sokat. Mindezek mellett ellentmondásos még maga a magyarázat is. Hogy nem a Földet akarta elpusztítani a végén? Akkor miért jön a Jézus-témával, hogy keresztre feszítettük? Az talán nem a Föld nevű bolygón történt? Rendben, lehet rá válaszolni: több Jézust is küldtek, több bolygóra. Hurrá. Eljuthatunk így a szánalmas kategóriába is. A fikciót a vásznon szerettem volna látni, s nem fórumokban, esetleg DVD-extrákon. Az extra nyújtson az alapsztorinál többet, s ne a hiányosságokat magyarázza.

  Logikai hibák mindenütt. Az önabortusznál nem is az a kérdés, hogy utána, hogyan menti meg a “világot” a kedves főhősünk (hisz ez csak egy film), hanem az, hogy amikor félkábán leüti a rá felügyelő személyzetet (talán még a benga kapitányt is), körülbelül tíz méteren át üldözik (biztosan hatalmasat tudott csapni a nyugtatók hatása alatt), befekszik, megműti magát, majd semmi. Érdekes orvosi kabin az, amelyik az “öld meg” parancsot is teljesíti, de nem lepődtem meg már ezen sem. Inkább csak azon, hogy a műtét után, mikor találkozik Daviddel és a többiekkel, azok nagy ívben sz… pardon, nem foglalkoztak már azzal, hogy alig húsz perce még a nőt kellett volna elkapni és nem hagyni, hogy kiszedje magából a drága új teremtményt (amiről azt hitte Weyland, hogy megmenti az ő életét? What?). “Oké, spongyát rá, most már nincs mit tenni, de ugye haverok maradunk?” – Áh, kérem, ez abszurd, pláne azután, miután rájön, David mérgezte meg a szerelmét, élete értelmét.

  További hiba, hogy amikor a tervezők gépére felszálltak, s miután letépte David fejét a harmad akkorára zsugorodott hibernált figuránk (akik egyébként olyan frankón megvoltak 2000 évig az alien-szerű teremtményekkel egymás mellett – szintén what?), s miután lezuhant a gép, David feje egyszerűen el sem gurult. Kedves régészünk pontosan ott találta meg, ahová dobták – a talán – a Földet elpusztítani induló lények. Végül is, nem történt semmi, csak lepottyant az égből egy űrhajó, hová is gurult volna egy androidfej? Apropó gurulás. Elég vékonyka hajó lehet az, ami alól három fordulattal kipördül az ember. Persze, a túlképzett szőkeség inkább előre szaladt – mintha neki nem pontosan három pördülés lett volna az életben maradás. Ja igen, mínusz tizenkét fokban sikerült a klasszikus (akár AVP) hibát elkövetni: nem látszik az ember lehelete a “barlangban”. Miért is látszódna? Túl sokba került volna a CGI? Ennek a filmnek számtalan hibája van. Nem vagyok kíváncsi a folytatásra, ha fórumokról kell megtudnom, miért is lehetett volna jó, amit a moziban rossznak láttam. És egyáltalán… Miért kell “öregíteni” valakit? Nincs Hollywoodban olyan színész, aki idős korára alakíthatott volna egy tökéletesen jó karaktert? Erre mi szükség van? Milyen játékot kellett volna látnom az agyonmaszkírozott Guy Piercetől? Könyörgöm, erre mi szükség van?

 2. kuangeleven says:

  Az eredeti filmben tényleg sokkal nagyobb volt a Space Jockey. (Persze a Prometheus nem azon a bolygón játszódik, tehát lehet két alfaj is.)

  A Alienben a távoli jeleneteknél a készítők gyerekei láthatók szkafanderben, hogy még nagyobbnak hasson. Rengeteg gond volt a szkafanderekkel, rossz volt a szellőzés, közeliknél látszik is a pára.
  Talán ezért döntöttek úgy most, hogy ne legyen korrozív a légkör, és a barlangban még a szén-dioxid se legyen sok. Pedig igazán futotta volna a költségvetésből rendes kellékekre, de ugye a kényelem a hitelesség kárára ment.

 3. szcp says:

  kuangeleven – ugyan. hiszen láthatóan az epikus spacejockey jelenet volt az egész film központi mozzanata, ráadásul Ridley tudta jól, hogy 30 éve téma ezen teremtmények kiléte. azt a magyarázatot már nem akarom elfogadni, hogy a tervezők csak egy alfaj lenne. :)

 4. Janoss says:

  “Daniken nyilván marhaság, de egy fiktív történet keretében talán még működhetne is. Ne feledjük, hogy a 2001 is emberi evolúcióba beavatkozó idegenekről szól.”

  Szerintem nem működik, mert nincs benne dráma, azt külön hozzá kell tenni: igy születik a sci-fi-akció, ami a tényleges gondolati tartalom hiánya miatt már csak a látványról szól.
  A “2001” azért más kategória, mert kifejezi C. Clarknak azt a hitét, hogy az ember levetkőzheti gyarló vonásait, és a technikai fejlődés segítségével halhatatlan, térben korlátlan, erkölcsileg megtisztult lénnyé válhat. Az ilyen lénynek küldetése is van: Más lényeket segít elérni ezt az állapotot.

 5. gasparzola says:

  Érdekes gondolat, hogy Deckard replikáns lenne, de mi szükség rá? Így nem poén, hogy beleszeret egy replikánsba. Ráadásul amikor replikánsokkal akad össze, szinte mindig olyan béna, hogy csak a szerencse, vagy más külső körülmény menti meg. Egy replikánsokra vadászó replikánstól nem ezt várná az ember. Sokkal izgalmasabb az (igazi) ember, akinek az volt a dolga, hogy replikánsokat öljön, de elindult azon az úton, hogy embernek tekintse őket. Persze nem olvastam az eredeti Dick-et.
  Bocs az off-ért.

 6. kuangeleven says:

  “Persze nem olvastam az eredeti Dick-et.”

  Az eredetiben Deckard egyértelműen ember, bár egy ponton az androidok ennek az ellenkezőjét akarják elhitetni vele.
  Dick jóval konzervatívabb az ember kontra android(!) kérdésben, az ő robotjai sokkal kevésbé szimpatikus figurák, mint a filmben szereplők.
  De végtelenségig lehetne sorolni az eltéréseket a regény és a film között. De kár, mert mindkettő jó, szerintem.

  Csak azért írtam róla, mert a Prometheus körüli hírverésben egy kicsit elsikkadt: Lesz a Szárnyas fejvadász 2. Legalábbis a régi csapat (élén Ridley Scott rendezővel) nekilátott az előkészítő munkálatoknak.
  A Prometheus után tényleg nem tudni mit reméljünk, főleg, hogy Dick nem írt folytatást (valamelyik másik regényét kellene feldolgozni talán) és a hírek szerint nem is K. W Jeter regényein fog alapulni, Harrison Ford nem is szerepel benne (az Indy 4 alapján talán nem is rossz ötlet).

 7. Kanta Zsolt says:

  Egy szó erejéig,kérem,filmről van szó,szórakozásunkat szolgálja,kell,hogy hiteles legyen?Szerintem nem

 8. Levi says:

  Nem értek egyet lámával, bár a film tetszett volna, de szar.
  1. a csaj a műtét után nem ugrál métereseket :D
  2. A robot megfertőzte a pasit, mert az öreg azt kérte tőle, hogy rájöjjenek mi fog történni, majd a robot az alient se akarta kivágni, hiszen megakarták tudni mi lesz belőle. ( az öreggel )
  Most jönnek az általam ítélt negatívumok.
  1. A teremtők teremtették az embereket, de megakarják őket ölni és az alien vírust is földre akarják szállítani KÖZBEN a hologrammokon látszik, hogy a teremtők futnak és megdöglenek. Persze, hisz a saját alien vírusuk írtja ki őket. Eszembe jutott talál, mint predátoroknál ez egy tenyészet lenne, de végén ők halnak meg. + Mint cikkben olvasni lehet az alien, azért ölhette meg az embereket, mert a robot azt mondta, hogy örökké akar élni az öreg. Ami márpedig az aliennek nem tetszett, hiszen, így az jött le belőle neki, hogy ezek kapzsi szemetek akik örökké akarnak élni, de nem is érdemlik meg. Ez oké, de a többieket mért öli meg és mért akarják a földet is megfertőzni? Nem, hogy kiírtanák az alieneket azzal a nagy technológiával, amikor az alienek okozták vesztüket a katonai bázisukon. Aztán, ha ugyanaz a dns mért nagyobbak 3x? :D De hát igen érdekes hiszen a teremtők meg teremtették az embereket. Eddig oké. Az emberek a rajzok szerint tisztelték őket stb… és egy bázison lévő fegyvert az alien vírust ráakarták szabadítani a földre, de meghíúsult a dolog, mert ezek az alienek szépen leszabdalták őket. A végén is szépen elkapja a teremtőt az alien. Tehát az alienek nem hűségesek a teremtőkhöz. A teremtők meg teremtettek 2 fajt. Az embert, aki nem jelent veszélyt rájuk és az alieneket, hogy végezzék el piszkos munkát, de ők mivel semlegesek, így a teremtőket is kiírtják. Itt megkellet volna állni és az alieneket írtani nem az embereket. Nem mennyünk az embereket kiírtani haggyuk, hogy az alien megöljön minket LOL
  2. Ezt én az alien filmnek az előzetesének nézem, de az alien film nem is tudom, hogy később van e? :D És az üzenetet se kapták meg xDD És a maradék teremtővel már nincs is találkozás. Mellesleg alien vs predatorral van átfedése a sima aliennek és tegyük fel, hogy mind a kettő egy világban történik? Akkor a teremtők mellet, hogy foglalják át a helyet a predatorok, mint vírus tenyésztők és vadászai az alieneknek? Mellesleg alien vs predator még ezek az űrhajók előtt vannak és azok az események nem is rémlenek ennek a kutató csoportnak? És a többi kutatás félbehagyta azt a kutató csoportot? Vagy mi?
  3. A csaj mi a fasznak akar visszamenni. (Tudom elmondja) Minek keresk választ, hiszen, ahogy odaér megölik, mivel nem tud kommunikálni velük. Oké ott a robot, de, ha figyelmen kívül haggyuk az önző örök élet kérést, akkor is a földre készültek kiírtani az embereket az alien vírussal, majd ott, ha nem is lennének ellenségesek kiderül, hogy lehet nem tudnak róla, hogy a bázisuk elbukott és, azért nincsen kommunikáció az anyabolygóval, tehát kiderül, hogy ott lehet, hogy van alien, ami rájuk is elszabadulhat és az is, hogy a föld még épségben van. Tulajdonképpen az egész film értelmetlen, amikor normálisan megcsinálva összefonhatták volna jobban az alien filmekkel és akár a predatorosokkal is. Pl.: A teremtők megteremtették az embert, amit aztán kiakartak írtani, majd megcsinálták az alieneket, viszont ez visszafelé sült, ezért kapcsolatot létesítettek / megteremtették a predatorokat, mint alien vadászok és elhatározták, hogy ők visszavonulnak és mostantól a predatoroké az alienek és emberek sorsa és itt kezdődött el a tenyészet. Na, de nem semmi ilyesmi.

  A másik, hogy utálom az olyan filmeket, amelyek szabad nyílást hagynak és miért? Mert szar. A filmnek az a lényege, hogy nem kell fantáziádat használnod ahhoz, hogy egy szórakoztató, de ha nem is szórakoztató, de egy olyan világot előhozzon, amely gondolatán te érdeklődni kezdesz és élvezni fogod ezt. Tehát ezt az agyad használata nélkül kéne, mert nem te teremted meg a világot és ez a lényeg, de, ezt elcseszik azzal, hogy a már megteremtett világot nyitva haggyák nekünk, DE egy filmben, aminek megteremtése nem az én dolgom, hanem a rendezőé utálom, ha döntéseket kell hoznom, mert ez a rendező feladata. Tudnék mondani alternatívákat, hogy mik vannak, DE MINEK? Hisz ezt csak én találom ki és más máshogy találhatja ki. Azaz NEM FIX. Ha pedig nem FIX lehet, hogy tévedés útján haladok, de ilyen nincs, ha nincs folytatás és ki nem derül, hogy hülyeséget gondoltam és csalódok magamban. Értitek? Egy filmben FIX pontot kell kapnunk, hogy mindenkinek ugyanolyan legyen, mert utálom, ha vkinek egy film mást ad, mivel nem fix, így azt gondol, amit akar.

  Tehát a film “jó” meg minden, de SZAR. Élveztem volna, ha normálisan megcsinálják, de elcseszték, pedig jó film lehetett volna .S

 9. Levi says:

  Szcp teljesen egyetértek. Egy hiba, viszont, van. Nem voltak meg a teremtők az alienekkel. Hanem meghaltak és 1 életben maradt, amit az alienek nem vettek észre, melyek szépen elporladtak. Azért lettek utána alienek a bázison, mert david az android hozzányúlt egy olyan alien tározó berendezéshez és, mint mondják megváltoztatták a légkört. Arra, hogy a bázis újra élett lett az alienek felébredtek. Vágesz?
  De amm egyet értek veled rémes a film :S

 10. error says:

  Azon senki sem gondolkodott még el, hogy ez egy film amiben megjelent néhány alien motívum de teljesen másról szól?

 11. Fishmachine says:

  Hát ja.Újfent megnéztem és újfent szar.
  Bolleywood ezt a filmet is összeokádta, egyre jobban pépesedik az agyunk, mindent a látványért semmit a történetért.

 12. ZsoltCsizi says:

  Rettentő nagy butaságokat írkáltok itt…

 13. 47 says:

  Amúgy a végén a Space Jockey hogy ment át szkafander nélkül a mentőkabinba? Elvileg ők sem bírják anélkül a kinti légkört. Vagy igen? :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom