Hoax facebook-front

2012. május 10. csütörtök | Szerző: marinov

0

Nem, Lincoln nem találta fel a Facebookot

Megosztom a Facebookon

Futótűzszerűen terjedt el tegnap a közösségi oldalakon a hír, miszerint az egykori amerikai elnök találta fel és szabadalmaztatta az első közösségi médiumot. Estére kiderült, jól megkomponált átverésről van szó


Bombahírrel jelentkezett egy blogger tegnapelőtt. Azt állította: egy olyan dokumentumra bukkant, ami azt bizonyítja, hogy Abraham Lincoln jó 150 évvel a Facebook előtt kitalálta a közösségi oldalak print ősét – írja az Index. A lap tördelése is Facebook-szerű lett volna, profilképpel, személyes adatokkal és cikkekkel.

A szerző – miután többen is hangot adtak kétkedésüknek – végül maga is leleplezte projektjét, elismerve, hogy az 100%-ban kitaláció, a bizonyítékként csatolt fotó pedig gyenge minőségű Photoshop-manipuláció. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szövegben több helyen nyomot hagyott, ami alapján könnyen leleplezhető lett volna a történet.

Célja a szokásos volt: önmaga és az ilyesmire fogékony olvasók szórakoztatása, valamint figyelemfelhívás az online hírgyártás sebezhetőségére, blabla. A médiahack kidolgozásának története bő lére eresztve elolvasható itt.


Megosztom a Facebookon | Megosztom a Twitteren

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat
Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Olvasd el ezt is:

Van-e Banksy a British Museum gyűjteményében?

A bristoli street art művész egy múzeumi gerillaakciója után elterjedt a neten, hogy fricskaműve bekerült a világhíres és magát igen...

Close