Legenda no image

2012. április 23. hétfő | Szerző: marinov

18

Tilos meghalni a parlamentben – erre is van törvényük?

Idióta törvények vagy csupán városi legendák? A BBC utánajárt, mely állítólagos törvényektől nem kell tartaniuk a briteknek


Tilos meghalni a parlament területén

A legenda szerint létezik egy brit törvény, miszerint ha valaki meghal a parlamentben, büntetésképpen le is tartóztathatják. A jogszabály olyan közismert és népszerű, hogy egy szavazáson néhány éve a legnevetségesebb brit törvénynek választották.

A szóbeszéd valószínűleg abból a másik mítoszból eredeztethető, miszerint ha valaki meghal a Westminster területén, állami temetés jár neki. Mivel azonban ilyen temetésre csak királyok és királynők jogosultak – idézi a történet további részét a BBC -, a parlamentben tilos meghalni.

A BBC szerint azonban ebből semmi nem igaz, ilyen törvény nincs. A nem létező jogszabályt egyébként legalább hárman “megsértették”: Guy Fawkes, Sir Walter Raleigh és Spencer Perceval; egyikőjük sem kapott állami temetést.

Hazaárulás az uralkodót ábrázoló bélyeget fejjel lefelé ragasztani a borítékra

Ez is csak egy mítosz: a hazaárulással foglalkozó, 1848-as törvényben nem említik a bélyeges törvényszegést, és a brit posta is elismerte, nincs erre vonatkozó szankció. A BBC-nél megkeresték a Buckingham Palota szóvivőjét is, de ott – mint az várható volt – nem kommentálták a kérdést.

Karácsony napján tilos a húsos pite

Bár Oliver Cromwell Angliájában – a falánkság elleni küzdelem jegyében – állítólag valóban tiltott volt az ünnepi dőzsölés, a szabályozás II. Károly angol király trónra lépését nem élte túl.

Ha Skóciában valaki bekopog egy házba, a házigazda köteles őt beengedni elvégezni a dolgát / Terhes nők bárhol könnyíthetnek magukon, akár egy rendőrsisakba is

A vendéglátós törvény a BBC által megkérdezett szakértők szerint inkább szokás vagy maximum valamiféle helyi szabályozás lehetett. A terhes nős történet pedig igazi angol abszurd: a rendőr ugyan valóban kivételt tehet egy várandós asszonnyal, de nem valószínű, hogy a sisakját mint segédeszközt törvénybe foglalták volna.

További elképesztő esetek a BBC honlapján.

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.18 Responses to Tilos meghalni a parlamentben – erre is van törvényük?

 1. Adani mondja:

  Ezek csak legendák valóban, de idióta brit törvények vannak, sok törvény amúgy mikor hozták nagyon is logikus volt csak eljárt felette az idő. A parlamentben meghalás tiltása amúgy is abszurd, elvégre ha valaki megszegi hogyan büntetik meg?

  Mikor a vasúti közlekedés megindult akkor törvény volt rá, hogy a vonat előtt egy lovasnak kell mennie, hogy figyelmeztessen mindenkit ,hogy jön a vonat. Ez ma már mosolyogtató, de erre hivatkozva 100 évvel később is követeltek kártérítést.

  Vagy pl. az a középkori törvény, hogy a magaddal hozott ételt bármelyik fogadóban megsütheted. Egy leleményes egyetemista meg is csinálta, hogy szakadt ruhában bement egy elegáns hotel konyhájába egy nagy cupákkal, hogy ő ezt itt most szeretné megsütni. Miután kihajították meg beperelte őket erre a törvényre hivatkozva, amit nem érvénytelenítettek. Az a legenda meg ha jól tudom itt is volt, mikor az egyetemen követelt a diák sört és kalácsot vizsga közben, mivel erre is joga volt egy régi törvény szerint. A következő vizsgáján meg megbüntették, mert nem viselt kardot.

 2. Emerson mondja:

  Adani: Abszurd vagy nem, az öngyilkosság is bűncselekmény a BTK szerint. És aki sikeresen végrehajtotta azt sem tudják már megbüntetni.

  Az angol rendőrsisakról akaratlanul is erre a videóra asszociáltam: http://www.youtube.com/watch?v=I9_hWoGrxWg

 3. Adani mondja:

  Sőt anno azt tanultuk társadalomismeretből (nem vicc), hogy többek között az öngyilkosság is deviáns magatartás. Az igaz, hogy tényleg nem normális és életképes dolog, de hát a magatartás szerintem olyasmi ,ami rendszeresen előforduló dolog öngyilkos meg csak egyszer lehet valaki.

 4. déjvid mondja:

  Emerson: már hogy lenne a (magyar) Btk. szerint bűncselekmény…?!

 5. Adani mondja:

  Azt is olvastam valahol ,de valszeg ez sem igaz, hogy ameddig volt halálbüntetés a hóhért is mindig megvádolták automatice gyilkossággal. Később hoztak egy iratot ,amiben felmentették.

 6. Bozonth mondja:

  A jelenlegi Btk 168. paragrufus az “öngyilkosságban közreműködést” – ha valaki mást öngyilkosságra rábír, vagy segítséget nyújt – díjazza 1-5 évvel.
  Arról én is hallottam, hogy az öngyilkosság büntetendő lenne, de hogy valóban volt-e ilyen valamikor a Btk-ban, vagy csak legenda…? Viszont a büntetőügy megszűnik a vádlott halálával, tehát akkor megint csak nem büntethető.

 7. Bozonth mondja:

  OFF
  A 2012-es Btk tervezet indoklása külön kiemeli, hogy az öngyilkosság nem büntetendő, viszont ha valaki 14 év alatti vagy beszámíthatatlan, korlátozott cselekvőképességű embert bír rá ilyenre, azt emberölésnek kell minősíteni.

 8. Emerson mondja:

  És a “rábír” kifejezést mennyire lehet szabadon értelmezni? Az adóemelés, szakítás vagy az elbocsátás annak minősül? Vagy szavakkal is kell utalni rá? Ha igen, akkor csak a “Ugorj le a tizedikről!” felszólítás minősül annak, vagy egy egyszerű “Dögölj meg!” szleng is?

  Illetőleg a jog miképp tesz különbséget a Darwin díjas esetek és a valódi öngyilkosság között?
  És egy halott embert hogyan diagnosztizálnak utólag, hogy mentálisan épp volt-e, vagy nem? És ha nem, akkor 18 éves kor fölött is korlátozott cselekvő képességű.

 9. Alc mondja:

  Ezek szerint az öngyilkossági kísérlet is büntetendő. Persze csak akkor, ha az illető ítélőképességének teljes birtokában próbálja meg átsegíteni magát a túlvilágra. :)

 10. Hartmy mondja:

  Arról én is olvastam valahol, hogy mikor fegyver általi halálra ítéltek valakit, akkor azért volt egy egész kivégző osztag a végre hajtásnál, mert mikor megölték az elítéltet, akkor az osztag összes tagját gyilkossági per alá vonták. Mivel sokan voltak és nem lehetett megállapítani, hogy kinek a lövése okozta pontosan az egyén halálát, ezért mindegyiküket felmentették.

 11. Shaddark mondja:

  “Mivel sokan voltak és nem lehetett megállapítani, hogy kinek a lövése okozta pontosan az egyén halálát, ezért mindegyiküket felmentették.”
  Akkor ha felmegyek 10 haverrel pestre mert pl. unom már Viktorka hülyeségeit és egyszerre 11-en szitát csinálunk belőle akkor minket is felmentenek? Mert azt bizti hogy nem mondják meg melyik volt halálos a 300 lyukból…

 12. Budaházy mondja:

  Nem, mert ma már bonyolultabb lett a jogrendszer. Van olyan is, hogy emberölési kísérlet, bűntársiasság, bűnpártolás, halált okozó súlyos testi sértés, 8 napon túl gyógyuló testi sértés, úgyhogy ezeknek köszönhetően attól függően ítélnek el mindenféle rendbeli vádpontban, hogy mennyi pénzed van sztárügyvédre és éppen akkor mennyire akarnak veled példát statuálni.

  Ahogy a politikai rendszer is bonyolultabb lett. Ha Viktort lelövöd lesz helyette más. Ahogy Schmitt Pali helyett is lett Áder Janó, akinek majd Eszter segít, ha nem megy az angol. Ha a sokszáz parlamenti képviselőt irtanád ki gépfegyverrel akkor is lenne utánpótlás, de akkor talán rádöbbennének – már ha sikerülne kivitelezni, – hogy ők sem sérthetetlenek és a népet sem sanyargathatják kényükre-kedvükre!

 13. Shaddark mondja:

  Irónia volt amúgy, én sem gondoltam komolyan. És hát nem az a megoldás hogy gyilkolásszak hanem az embereknek kell megtanulniuk kiállni magukért. Ahogy írod is – amíg ezt nem tanulják meg helyette egymást piszkálják addig mindig jön újabb aki ezt kihasználva megoszt és uralkodik.
  Mondjuk szerintem diktatúrára hajazó rendszerben a diktátor személye azért eléggé kulcskérdés. A Fidesznek valószínűleg bealkunyulna egy ilyen eseménnyel, de ami jönne helyette se lenne jobb – mert megteheti.
  Abban is igazad van hogy ha nem én hanem mondjuk a nép 1-2 millió ember csinálná ezt meg a következő már “Álom” kormány lenne utánuk mert ha a munkáért FELELŐSSÉGET is vállalni kell akkor az valódi demokratikus vezetés lenne.

 14. puttonyos vietkong mondja:

  Hartmy:
  szóval ha csoportos emberölés során nem lehet megállapítani azt, hogy ki ölt
  akkor mindenkit szabadon engednek?:)

 15. Fly mondja:

  A golyóáltali halálról én olyan legendát hallottam, hogy a kirendelt katonák előre elkészített fegyvereket vettek el véletlenszerűen, melyekből az egyikben vaklőszer volt. A magyarázat szerint így nem okozott később lelkiismereti válságot, mivel mindenkinek egyforma esélye volt arra, hogy a vaklőszer miatt nem volt része az áldozat halálában.
  És elég komolyan bizonygatták…

 16. Laci mondja:

  Engem egy sikertelen kísérlet után csúnyán elővettek, pedig nem veszélyeztettem mást, csak eret vágtam. Először kaptam egy ajánlott levelet, hogy nyomozás indult a rendkívüli halálesetem ügyében, amit nekem címeztek! Anyám meglátta, sokkot kapott. Bementem a yardra, szóltam, hogy élek. Aztán erre megbírságoltak…

 17. Emerson mondja:

  Laci: De mivel életben maradtál, pazaroltad az állam pénzét, mert el kellett látni a sebedet, ki kellett szállnia a mentőnek, esetleg államilag kirendelt pszhichológus is időt pazarolt rád és még sok más költséggel jártál. Ugyanis te nem meghalni akartál (azt már nem tudják büntetni), csak a környezeted figyelmét felkelteni. Máskülönben biztosabb (és fájdalommentesebb) módját választottad volna a halálnak. Vagy a másik lehetőség, ha annyira zakkant vagy, hogy egyből gumiszobába zárnak. Olyankor sem vagy büntethető nemhogy öngyilkosságért, de még tömeggyilkosságért sem, amennyiben vagy tényleg zakkant vagy, vagy nagyon jól játszod a szerepedet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?
sxc.hu

Ezért utálta meg Fidel Amerikát?

A legenda szerint Fidel Castro fiatalkorában részt vett egy amerikai baseballjátékos-válogatáson, de nem kellett egyik profi csapatnak sem. Frusztrációjából történelem...

Close