Ennek a kijelentésnek azonban semmi köze az igazsághoz – olvasom a Híres rendezők titkos élete című könyvben.

Fellini valóban nagy rajongója volt Alex Raymond űrkalandorának, ám az a kijelentése, miszerint az ő fejéből pattant ki az a híres eseménysor, amikor Flash Gordont elkábítják a Phoebus bolygó főpapjai és elszállítják a sólyomemberek bolygójára, merő koholmány.

A szóban forgó részt teljes egészében Raymond találta ki.

Fellini valóban megpróbálta megrajzolni saját Flash Gordon képregényeit, de ezek sohasem jelentek meg. Amikor egy olasz újságíró szembesítette a rendezőt hazugságával, Fellini meghunyászkodott. „Meglehet, hogy így történt” – ismerte be. Az viszont igaz, hogy Dino De Laurentiis producer először Fellinit akarta felkérni az elképesztően nagy költségvetésű Flash Gordon film megrendezésére 1980-ban; végül azonban nem kötöttek megállapodást.

Fellini egyébként igen inspirálónak találta a képregény műfaját. Nagy rajongója volt a Marvel Comics-nak – különösen a kiadó két hősének, Pókembernek és Hulknak. Fellini akkor találkozott először a Marvel-füzetekkel, amikor 1965-ben New Yorkba látogatott, és egy vírus miatt szobafogságra kényszerült. Rövid idő alatt annyira lenyűgözték a szuperhősök, hogy azonnal időpontot kért a kiadó főszerkesztőjétől, Stan Lee-től.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.