Média kina_kulcstarto

2012. április 11. szerda | Szerző: marinov

26

Szerencsekulcstartó élő kisállatokból?

Élő állatokból készült szerencsekulcstartóval riogat egy online petíció szerzője. Az ismeretlen levélíró fogadkozik: nem hoax, “túl jól körüljárta a témát”. Ezúttal, úgy tűnik, igaza is van


Élő kulcstartó kisállatok!

Kínában újabb őrület van kibontakozóban: az élő szerencse-kulcstartó. Ennek lényege, hogy a pórul járt kisállatokat (vagy 1 brazil teknőst, vagy két királyhalat) műanyag tasakokba csomagolják egy speciális folyadékkal együtt, amely a gyártó szerint tápanyagokat tartalmaz, így azok akár hónapokig is elélhetnek. Sajnos az oxigén hamarabb elfogy, hiába használnak oxigén dús vizet.

A Global Times nevű pekingi online hírportál szerint az üzlet virágzik, az egyik metró állomás mellett értékesítő árustól 5 perc alatt 1 halas és 9 teknősös kulcstartót vásároltak. Egy videó arról, ahogy árulják a portékát: http://youtu.be/yTcGYpCtfDw

A tevékenység sajnos teljesen legális, Kínában ugyanis csak vadállatokra vonatkozik a törvény, ezek viszont nem tartoznak bele ebbe a körbe, így a civil szervezetek tiltakozása ellenére a hatóságok sem tudnak fellépni ez ellen. Aki mégis tiltakozni szeretne, az itt megteheti: http://www.change.org/petitions/stop-living-creatures-being-sold-as-keyrings.

Kérlek benneteket, hogy osszátok meg ezt a felhívást, túl jól körüljártam ezt a témát ahhoz, hogy biztosra vegyem, nem hoax-ról van szó! De ha még mindig kételkednél, íme a forrás: http://beijing.globaltimes.cn/society/2011-04/634155.html” – szól a legújabban a Facebookon terjedő felhívás.

A legendás bonsai macskás átverésre emlékeztető levéllel a közelmúltban a Hoax-Slayer és a Snopes is foglalkozott, és tartalmát mindkét forrás igaznak nyilvánította. Az idézett mítoszirtó oldalak nagyjából ugyanazon sajtóorgánumok cikkeit hozták bizonyítékként, a “leghitelesebb” forrásként a Sun egy 2008-as írása szerepel.

Idéztek egy KTAR.com cikket is, melyben a PETA egy állítólagos képviselője, Lyndsey Wright is megszólalt, rámutatva: kizárt dolog, hogy az állatok ilyen körülmények között pár óránál vagy napnál tovább életben maradjanak.

Mivel a legendavadász oldalak által idézett források nem győztek meg 100 százalékban, és Lyndsey Wright nevére sem kaptam találatot a PETA oldalán, tovább kutakodtam kicsit. Egy blogbejegyzés további képeket és videót közölt a témában, a YouTube is tele van kulcstartóba csomagolt teknősök, halak és szalamandrák felvételeivel, de végül csak a CNN egy 2011-es cikke után adtam meg magam. Ők ritkán tévednek, és ha igen, az egy év alatt kiderül, és hibájukat nem szégyellik javítani.

A fent idézett cikkek szerint tehát ezúttal nem átverésről van szó, sőt, olyan blogbejegyzéssel is találkoztam, mely szerint a jelenség még csak nem is elszigetelt: az élőállatos kulcstartó slágertermék Kína-szerte.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
26 hozzászólás ehhez: Szerencsekulcstartó élő kisállatokból?

 1. Illiad says:

  “bio: a vírus nem élőlény…”

  Ezt bekereteztetem és kiakasztom a falra, ha nem haragszol, kedves déjvid! :)))

  a cikkhez: Mikor jutunk el odáig, hogy végre az EMBEREKNEK is lesznek jogai, nem csak az állatoknak?

  Ne értsetek félre, nem vagyok sem állatkínzó, sem érzéketlen és én is elítélem, amikor céltalanul vagy értelmetlen célokért okoznak szenvedést bármilyen élőlénynek.

  Éppen ezért nem értem, hogy ezek az állatjogi harcosok miért nem a saját portájukon néznek körbe először? Hogy vajon az állatkái szeretik-e a házikedvenc létet. A kedvencem, amikor a vegetáriánus körül van véve kutyákkal, macskákkal. A növényevő tartja rabszolgaként, azaz kedvencként a saját szórakoztatására a ragadozó állatokat, amik generációról generációra egyre életképtelenebbek lesznek az ember nélkül.

  A főemlősök mintapéldányai… Darwin forog a sírjában…

  Animebj: A nyugati gyógymódszerek nekünk is milyen jót tettek, nem? Cukorbetegség, egyre több allergiás ember, megszüntethetetlen influenzajárvány évente sokszor, madárinfluenza, sertésinfluenza, AIDS, Hepatitis, nem beszélve a rákról, ami annak az eredménye, hogy már annyira elidegenedtünk a természettől, hogy a saját sejtjeink fordulnak ellenünk.

  Szintetikus világban élünk, lassan már a ma születő generáció is desztillált vizet fog inni az ásványi anyagokat pedig multivitaminokból pótolja. Nagyanyám kútvizétől lehet, meg is halna, de minimum megfájdulna a torka.

 2. Turion says:

  és csodálkoznak a kínaiak meg a japánok hogy olyan sokan utálják őket, büszkék lehetnek magukra, ennyi erővel megérdemelték volna azt is hogy ne csak az erőmű robbanjon fel, meg hogy ne csak 1 szökőár pusztítson, az ilyen népek ezért fognak kihalni.
  minden apró sz*ra van pénzük(ilyenekre is) de hogy tegyenek valamit az élővilágért(bálnavadászat ellen) az persze nem lehetséges fa*zopó g*ci népség!

 3. Emerson says:

  Gratulálok az utolsó hozzászólónak! Szóval szerinted azért hajlanak meg ártatlan emberek Japánban, mert egy MÁSIK, 1 milliárd főt számláló országban (Kína) pár kapitalista megpróbál pénzt csinálni ebből is?

  (1) A kapitalisták már csak ilyenek. Mindenből pénzt csinálnak. Teljesen mindegy, hogy kínai, japán, európai, amerikai vagy afrikai.

  (2) Ha nem lenne kereslet, kínálat se lenne. Ezen gondolkozz el.

 4. Animebj says:

  Illiad:

  Szerintem pedig nincs tökéletes gyógymódszer se Nyugaton, se Keleten, mindenhol csak kisérleteznek ilyen-olyan anyagokkal, terápiákkal és a többivel. Az általad felsorolt betegségek pedig a városi életből, és nem a mesterséges antibiotikumoktól alakultak ki, tudniillik mi még mindig a barlangi-tábortüzes életmódra vagyunk alkalmazkodva (bár az IPM-ben azt olvastam, hogy azért az evolúció már kezdi csiga lassan behozni hátrányát a civilizációval), és emiatt betegítenek meg olyan kórságok, amely természeti népeknél nagyon ritkák vagy elő se fordulnak. (Az meg további csavar, hogy egyesek szerint pedig pont az urbanizáció ment meg egyes betegségektől.)

  Turion:

  Gyógyulást kívánok Neked, akár távol-keleti, akár hazai módszerekkel. Ilyen rasszista szemlélettel csak magadat járatod le. Jobb lenne, ha először utánanéznél, hogy ezek a népek miért teszik azt, amit, és csak azután alkotnál szubjektív véleményt. (A japánok például nem azért vadásznak bálnákra, mert gyűlölik őket, hanem azért, mert szárazföldi területeik méretei és domborzati viszonyai miatt a tengerből kénytelenek beszerezni a húsfogyasztásuk tetemes mennyiségét. Szerencse, hogy már egyre kevésbé éri meg bálnahúsra vadászni, mivel az állatok száma csökken, emiatt pedig más húsforrást kell keresniük, például haltenyésztésbe fogniuk).

 5. déjvid says:

  Illiad: keretezd nyugodtan… :-)
  (remélem nem arra akartál utalni, hogy a vírus de, élőlény…)

  Amúgy keleti – nyugati orvostudomány: egyiket sem szabad lenézni. Az akupunktúrában vannak olyan lehetőségek, amik nyugaton csak sokkal bonyolultabban utánozhatók; vagy ott a jóga a maga légző és testtartás gyakorlataival, ízületi bántalmak – miegyebek ellen… De persze leszakadt végtagot nem tudnak visszavarrni. Ennyi.

  Hogy nekünk mennyire tett jót a nyugati orvostudomány és mennyire nem… Az átlagéletkor jóval magasabb, a csecsemőhalandóság meg jóval alacsonyabb, mint a korábbi korokban. Ez a nyugati orvostudomány eredménye. Vajon “több” rákos van-e, vagy csak a diagnosztikai módszerek jobbak? Vagy aki rákra hajlamos, azt 1700-ban elvitte egy évesen a torokgyík, ergo esélye sem volt rákossá fejlődni…?

  Ha állatokon kell kísérletezni, hogy emberek százezreinek jobb legyen, akkor történjék meg. De céltalanul, divatból szenvedést okozni nem szabad.

 6. xezs says:

  Én csak azt nem értem, hogy az ilyen leveleket, még ha igazak is, minek továbbítják ész nélkül az emberek? Gondolják hogy tényleg elérhetnek valamit a fotel mögül a billentyűzetet verve? Ugyan már, ne áltassátok már magatokat.

  Mellesleg naponta kb. 20 millió ilyen levelet lehetne továbbítani kezdve onnan hogy az afrikaiak éheznek, hogy az egész világon nőket kényszerítenek prostitúcióra, hogy Afganisztánban épp leszakadt valaki lába egy pokolgéptől, stb.

  Na ezek ellen tegyél fotelpetícióval, hülyegyerek.

 7. Máté says:

  Vírus, Wiki

  Élő és élettelen anyagra egyaránt jellemző sajátosságokkal rendelkeznek. Paraziták, önmagukban nem mutatnak életjelenségeket, nincs anyagcseréjük, önálló mozgásra képtelenek. Élő anyagként csak gazdaszervezetben, annak folyamatait felhasználva viselkednek. Így tehát nem egyértelmű, hogy élőlénynek tekinthetjük-e őket. Viszont semmiképp nem tekinthetők élettelennek, mivel bizonyos körülmények között – gazdatestben – életjelenségeket mutatnak. Ez, valamint az anyagcseréjük hiánya inkább magyarázható a nagyon speciális felépítésükkel, és inkább tekinthetjük őket az alkalmazkodás szép példájának, mint hogy megkérdőjelezzük élő mivoltukat.

  Kiegészítés: én anno az oskolában úgy tanultam, hogy lényegében nem élőlény… mert nem felel meg azoknak a szempontoknak amiket egy élő szervezetnek produkálnia kell.

 8. Egy újabb megmondóember says:

  Nagyon felháborító, hogy lehet élőlényekkel így bánni? Szörnyű, hogy még én érzem rosszul magam az ilyen emberek miatt.

 9. kalap says:

  Xezs:

  láthatóan nem nagyon értesz a társadalmak fejlődéséhez és úgy egyáltalán az élethez. Gondolom nagyon fiatal vagy még…

  A világot az ilyen peticiók mozgatják!!! Rengeteg állatfaj vadászatát, halászatát iyleneken keresztül tiltják be! Japánban és Kínában ezért változott meg drasztikusan pl a cápavadászat és a cápauszonyleveshez való viszony! Jelenleg már döntő többségben a Japán társadalom elítéli a bálnák vadászatát és a húsuk nagyrészt már a fagyasztóházakban gyűlik!
  De millió és egy példa van aminek igenis van véleményformáló hatása hosszú távon!

  Ha nem 1 napban és azonnali abszolút sikerben gondolkozol akkor az ilyen VALÓS(!!) felhívásoknak van jelentősége! Viszont a kamu körlevelek meg kárt okozhatnak, még ha nem is sokat…

 10. Shaddark says:

  Máté: A wiki nem hiteles forrás, onnan ha rám hallgatsz nem idézgetsz sehová sem mert bárki bármilyen hülyeséget írhat bele. Attól persze még lehet igaz is ami ott van de én, te vagy bárki szerkesztheti. És ahová pl. egy esztergályos beírhatja a nukleonsavak képletét teljesen hibásan az azért nem túl hiteles forrásnak számít.
  Mellesleg a magyar oldalon legalábbis sok hülyeséget olvastam már több témában is.
  Van hogy adott csoport (pl. vallási, vagy valamilyen érdek) lefoglal témákat ott és nyomják az idióta elméleteiket, tények és adatok helyett fikciókkal és féligazságokat tartalmazó elméletekkel operálva.
  Én mindenkinek azt ajánlom adott témában az adott szakértői csoportok (jelen esetben pl. biológiai) oldalairól vagy műveiből bizonyítson.
  A vírus szócikknél a wikin vatalapon jelezve van hogy nem igazán helyes amit ott írtak – sajna ha valaki butaságokat írkál oda utána egy szakember is sak ennyit tud tenni hogy megjelöli így ahogyan most is van.
  Mellesleg amit körül írtál az igaz, pontosabban: A mai élőlény definició szerint a földi élet alapvető kritériuma a sejt megléte. A vírus nem sejtes, tehát nem él, ugyanakkor a virológusok hajlamosak már-már élőlényként tekinteni rájuk. De attól még nem azok – a tudomány jelenlegi állása szerint.
  Bár a tankönyvek csak a “nem biztos hogy élőlények” óvatosan megfogalmazott mondattal tanítják őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom