Hoax no image

2012. április 25. szerda | Szerző: marinov

55

Az ORFK szerint internetes rémhír az elsősegélydoboz-razzia

A rendőrség cáfolja, hogy átfogó rendőrségi akció indult volna az autós elsősegélydobozok ellenőrzésére – adja hírül a hvg.hu. A körlevélről tegnap posztoló Jogiq.com blog szerzője bizonyítékokra vadászik


Autósok.ha nem akartok büntetést, nézzétek meg a kocsiban lévő egészségügyi csomag, doboz, láda lejárati dátumát! A rendőrök kirajzottak az utcára és csak ezt nézik, semmi más nem érdekli őket! Ha a rajta lévő dátum szerint lejárt, akkor a helyszínen 50.000,- Ft bírságot szabnak ki – kötelezően. Ha nem fizeted ki a helyszínen, akkor kötelessége feljelenteni és közúti szabálysértés miatt a fizetendő összeg ennek duplája, tehát 100.000,- Ft is lehet. Ápr. 15-én lépett hatályba ez az új szabálysértési törvény…” – jelent meg pár napja a körlevél.

Makula György ORFK-szóvivő szerint az információ  “internetes rémhír”, de azt elismerte, hogy kollégáinak lehetősége van az elsősegélydobozok ellenőrzésére. Mint mondta, a doboz hiánya miatt a gépkocsi tulajdonosa 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

A hírek nyomán az ORFK “kutatást” végzett arról, hány, a doboz meglétét vizsgáló rendőri intézkedés történt; eszerint országosan az elmúlt hétben “néhány tíz” esetben szabtak ki helyszíni bírságot, akkor is jellemzően a legalacsonyabb összegben – írja a hvg.hu.

Ha hiszünk is a rendőrségnek, a “néhány tíz” és “jellemzően legalacsonyabb” fogalmazás elvileg nem zár ki egy-két magasabb bírságot, a Jogiq ezekre vadászik kételkedő olvasói körében.

Update (04. 26.): ideiglenesen felfüggesztette az egészségügyi dobozok ellenőrzését a rendőrség: a rendőrök tekintettel lesznek arra, hogy jelenleg nem kapható kötszer és fertőtlenítő lap. Ennek értelmében büntetést sem szabhatnak ki szabálysértés esetén, de figyelmeztethetik az autósokat – írja a hvg.hu az InfoRádióra hivatkozva.

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.55 Responses to Az ORFK szerint internetes rémhír az elsősegélydoboz-razzia

 1. déjvid mondja:

  jól van Emerson, én lassan befejeztem… :-)

  “Az egyén dönti el, hogy használ-e biztonsági övet. Opcionális. Az egyén dönti el, hogy rak-e az autóba EÜ dobozt. Opcionális.”

  Igaz. Csak éppen megbüntetnek, ha lebuksz. Utána (éljen a szabad akarat!) Te döntöd el, hogy fizetsz-e bírságot. Opcionális.

  “A PIAC dönti el, hogy van-e nemdohányzó kocsma. NEM opcionális.”

  Ma hazánkban legálisan nincs dohányzó kocsma, piac ide vagy oda. Egyébként viszont legalább annyira opcionális, mint az eü-doboz – tulajdonképpen dohányozhatsz ma is a kocsmában, csak megbüntetnek, ha lebuksz. Opcionális…?

  Kábítószert fogyasztani opcionális, ha nem ülsz utána volán mögé, nem? Az opiátokon kívül szinte egyik sem egészségtelenebb az alkoholnál. Az opiát meg kb. a hígító szintjén van, ami megint csak legális.

  “Egyszerűbben fogalmazok: Amíg nem kap ELFOGADHATÓ választ a “Miért?” kérdésre.”
  Az eü-doboz kapcsán mi nem volt elfogadható abban a válaszban, amit én írtam…?

  “Ismered-e az “egy bolond százat csinál” közmondást? Bármilyen embercsoportot is veszünk, elég néhány bomlasztó egyed, akik megtalálják a leggyengébb láncszemeket, akik követik őket, majd végül óriási méreteket ölt a dolog.”

  Ideális esetben az egy bolond kap egy tockost, és aztán kussol, nem csinál egyet sem. Magyarországon szép hagyománya van, hogy a bolondnak szurkol szinte mindenki, aztán amikor a saját kényelme kerül már veszélybe a többi száztól, akkor sopánkodik.

 2. xezs mondja:

  Emerson: “agyba-főbe veretném a csendőrrel” hahaha, még a végén kiderül hogy nem is vagyunk annyira különbözőek :)

 3. xezs mondja:

  déjvid: Egyébként a notórius szabályszegőknek talán úgy tudod megmagyarázni a büntit, hogy annak a “szolgáltatásnak” amit ő igénybe vesz, van egy díja. A fodrásznál, a műkörmösnél meg az összes többi szolgáltatónál is fizetsz a szolgáltatásért. Hát a gyorshajtásnak, szemetelésnek, tilosban dohányzásnak is van egy díja. Lehet csinálni, de csak az csinálja, aki ki is tudja fizetni a szolgáltatás díját.

  Ez persze egy kicsavart és hülye logika, csak azért írtam hogy kicsit oldjam a hangulatot :)

 4. Hat mondja:

  “Lehet csinálni, de csak az csinálja, aki ki is tudja fizetni a szolgáltatás díját.” — ez igaz, de csak addig amig màsokat ezzel nem veszélyeztet. Ugy is fel lehet fogni a dolgot, mint egy szerencsejàtékot: aki jàtszik, az sokkal tobbet is veszithet…

 5. holden mondja:

  látom nem sikerült kijönnöd a write-only módból xezs, hiába javasoltam korábban. pedig akár rá is jöhettél volna, hogy nem, nem kötekedni jöttem. ha meg írsz valamit, kaphatsz rá választ (pláne ha hülyeséget) ez ne legyen már annyira meglepő neked.. deal with it, this is internet..

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?

Hogyan spóroljunk a fűtési költségeken?

E kérdésre is választ kínál a Fake Science blog szerzője, bár megoldása kicsit komplikáltabb, mint a hasonló tematikájú cikkek tippjei

Close