Legenda bika1

2012. április 15. vasárnap | Szerző: marinov

15

A torreádor, aki a bikák oldalára állt

Egy fotó terjed a neten, amely a hozzá kapcsolt szöveg szerint egy torreádor összeomlását ábrázolja. De biztos, hogy nem a leírásban említett Alvaro Múneráét.


“És akkor hirtelen a bikára néztem. Azt az ártatlanságot láttam a szemében amivel minden állat rendelkezik, és ezekkel a könyörgő szemekkel nézett rám. Mélyen magamban úgy éreztem, hogy sír az igazság. Olyan volt mintha imádkoznék, ha az egyik vall, a másik megbocsát. A világ legnagyobb szemetének éreztem magamat.” “A fotó Torrero Alvaro Munera összeomlását mutatja, amikor minderre ráébredt az utolsó viadala közepén… az állat elleni igazságtalanságra. Attól a naptól kezdve a bikaviadalok ellenzője lett” – szól a szöveg.

Alvaro Múnera egykori torreádor (jobbra egy pár évvel ezelőtti fotón látható) valóban átállt az egyik oldalról a másikra, de nem egy viadal közben, hanem egy súlyos sérülés után. A Terciopelo nevű bika 1984-ben úgy megsebesítette az akkor 18 éves kolumbiait, hogy élete hátralévő részére tolószékbe kényszerült. Legjobb barátja, az “El Yiyo” művésznévre hallgató torreádor még rosszabbul járt, néhány hónappal később halálra sebesítette egy bika. A két viador menedzsere három évvel a kettős tragédia után öngyilkos lett. Múnera – aki ezt követően harcos állatvédő és bikaviadal-ellenző lett – néhány éve egy interjúban vallott életéről és érzéseiről.

Ebben elmesélte, hogy egy bikaviadal-őrült családból származott: négyéves korától kezdve rendszeres látogatója volt a helyi arénának. Tizenkét éves korában lett torreádor, tizenhét évesen pedig menedzsere javaslatára Spanyolországba ment. Itt huszonkétszer lépett fel, aztán jött a balesete, ami tolószékbe kényszerítette. Néhány hónappal később az Egyesült Államokba utazott, ahol – egy teljesen más kultúrájú világba érve – átgondolta addigi életét.

Bevallása szerint már balesete előtt is többször megfordult a fejében a visszavonulás, de menedzsere és a spanyolországi lehetőség visszatartotta. Az interjúból az is kiderül, hogy a bikák sírásáról egy másik visszavonult torreádor, a korábban ötszáz állatot legyilkoló Chiquilín is beszélt.

A szöveghez csatolt kép azonban nem Múnera összeomlását ábrázolja: ahhoz túl friss (színvilágának körülbelül olyannak kéne lennie, mint a fenti fotó, amin valóban Múnera látható) és a kolumbiai nem is ilyen körülmények között hagyta el utolsó viadalának színhelyét. Egy blogger szerint pedig még csak az sem igaz, hogy a fotón egy összeomlást látnánk: a leülés szerinte csupán torreádori póz.

Megint csak arról van szó tehát, amihez hasonlót már többször láthattunk ezen az oldalon: adott egy érdekes sztori, egy érdekes kép, valamint két-három szirupos és kicsit félrevezető mondat; valaki egybegyúrja őket, és learatja a lájkokat.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
15 hozzászólás ehhez: A torreádor, aki a bikák oldalára állt

 1. szilvi4 says:

  hogy rokkanna meg az összes torreádor!
  és a WWF miért nem bír el “velük”?

 2. Pitju says:

  Eleve állatkínzás ami elvileg Eu-ban nem támogatott.
  Szerintem nem kimondottan a matador a hibás, hanem az őt (őket) ebbe bele nevelő társadalom, aki elmegy, jegyet vált és megnézi így támogatva eme BETEG dolgot. Mintha ott maradtak volna a sötét középkorban vagy az őskorban. Mekkora hős, legyőzte azt a nagy esős állatot.

 3. xezs says:

  Javaslom mielőtt ráöntenénk 6 vödör szart a spanyolokra, kicsit nézzünk szét saját hazánkban.

  Az ugye nem állatkínzás, hogy panelbe zárunk egy kutyát ami naponta 2-3-szor lemehet szarni (kutyaszart szigorúan otthagyni, nem felszedni!)?

 4. qvik says:

  Biaviadal gáz, de: ahogy xezs emlegette a kutyákat, tessék körbe nézni falvainkban, tanyáinkon és látni a sok rövid láncra élethossziglan kötött kutyát. Na, az állatkínzás, a bikaviadal ehhez képes csak vadászat (bár én a magam részéről elítélem azt is). A spanyol meg ettől nem lesz kultúrálatlan nép, Mo-on is divat volt sok helyütt a kakasütés, az se romantikusabb cukiság.

 5. mezesandor1 says:

  Egy perc türelmet,kedves barátaim.Nálunk szokás ,a vakond túrásból is,hegy-
  et építeni.Érző lélek az ember,aszt hiszem ezzel egyet kell értenünk.De már
  mikor eme sok botcsinálta állatvédő,korrupció gyanús tevékenységet folytat,
  (folytatott),és egy nemzetet kereskedelmi hátrányba taszítja,bizony kedv-
  eseim nézzünk magunkba.Minden nemzetnek van,kultúrája szokása.Hogy jön ah-
  hoz bárki is hogy kritizálja,vagy megszabja szokásaik megváltoztatásába.
  Ez csak nálunk felvett szokás.S bizony ezzel sok kárt okoznak,úgy a terme-
  lőknek,de az állami háztartásnak is.

 6. MrKova says:

  Nem tudom, hogy vert hanyo megszurkalt es megkinzott bikak nezese mitol izgalmas

 7. Pingback: 2012 átverései: mi történt az év első felében? | Urban Legends

 8. BadGuy says:

  xezs: Sok kutya boldog életet él panelban mert a gazdik elviszik őket 2-3 órára sétálni, futtatni nap mint nap. Hivatásos állattartás, tudod.

  Egyébként ez nem lakhelytől függ.

  Qvik leírta hogy tanyán / kertesházban kikötött majd tárgyként kezelt kutya sem boldogabb.

  Abban igazad van hogy ez egy fikarcnyit sem jobb mint a bikák agyonszúrkálása. Állatok szenvednek majd halnak keserves kínhalált. Max. az időtartam nem ugyanakkora.

  A bikaviadal viszont látványos és rendkívüli médiavisszhangja van, emiatt támadja a sok (ál)zöld. :)

 9. kalap says:

  Az EU sokakkal és sok kompromisszumot kötött. Sajnos…

  Másfelől meg mezesandor1-nek nagyon nincs igaza! A világon mindenhol szokás “megmondani a tutit”! Általában az nem szereti ezt aki éppen rosszat csinál! Aztán a helyiek majd eldöntik hogy mit akarnak és elfogadják-e más véleményét!

  Portugálok spec ha jól tudom nem ölik meg a bikát és köszönik szépen, így is jó nekik a hagyomány! Japánban Dél-Koreában a bálnavadászat veszteséges üzletág és csak állami támogatáson tud ellenni! A raktárakban rohad az áru!!! Dél-Koreában beszüntették a támogatást és valoszínű fel is hagynak vele mert az emberek nem értenek egyet vele!
  Spanyolokra se kényszerít senki semmit de had mondjuk már meg a véleményünket!!! És mondom ezt liberális elvűként! Nem mellesleg Spanyoloknál is egyre kevesebben járnak már bikaviadalokra! Hamarosan ott is kihal ez a tradició és valoszínű maradnak a portugál módszernél!

  A mi kutyatartóink egy részét valóban el lehet ítélni amiért egy kis lyukban tart akár egy nagytestű kutyát aztán alig viszi le sétálni! A törvényi szigorítás nálunk is halad de nem elég gyorsan…

  Az meg hogy van nyerészkedő vagy lepénzelt állatvédő szervezet… nah hát mit nem talál meg a pénz világa… de ettől még nem az összes rossz!

  Az meg hogy mondjuk nagyobb ketrecet szab meg az EU?
  Talán ha olvasnál akár csak sima cikkeket az állattenyésztésről akkor tudnád hogy ez nem az állatok jogairól hanem a sz.rrá hízlalt tyúkokról szól amit azért tartanak kicsi ketrecben hogy ne mozogjanak és így még jobban hízzanak és ne égessék el, ne izom hanem zsír legyen rajtuk minél több!
  vagyis a nagyobb ketreccel egy kicsit(!!) jobb minőségű hust kapsz és kevesebb zsírt! Ennyi!

 10. Matrixa says:

  A wwf évente kemény támogatást zsebel be a húsipartól…. Sajnos az összes állatvédő, természetvédő szervezetet az adott részleg fekete bárányai pénzelik. Pl: Obama kampányát 1 millió dollárral támogatta az a befektetői csoport akik ellen egyébként a kampányában felszólalt. Cserébe a megválasztása után nem teljesítette az ígéreteket. Vagy ott a zöldbéke amely a támogatásért cserébe körözött egy tankhajó körül a média figyelmét arra irányítva míg egy másik hajó sérült tankjait javították. Így az sem került be a hírekbe hogy úszott az olajban…. Fel kellene végre ébredni a hülyeségből. A torreádor gyilkos és kész. Nem lesz lelkiismeretes soha.

 11. Stefan Gina says:

  Minden mediterrán országban jól érzem magam, de Spanyolországban nem. A bikaviadalok egy része ennek, nem szeretem a spanyolok “lelkét”. Nem olyan régen jöttem rá, hogy ha egy nemzet a nyilvános öldöklést szórakoztatónak tartja, akkor nekem ott semmi keresnivalóm nincs. Annak örülök, hogy talán abbahagyják már ezt a szadista tradíciót.

 12. Hat says:

  Gina, nem minden spanyol szereti a bikaviadalt, sokan pedig kifejezetten utálják. Aki pedig szereti, annak ez sport. Van aki a focit szereti, van aki a teniszt, mások pedig a bikaviadalt. De ettől még nem ez határozza meg a spanyol lelket.

 13. Ramo verde says:

  Szerintem viszont azért szeretik mostanában fikázni a spanyolokat, mert megy le a sp. gazdaság, így már nem olyan cool a spanyol téma. Hirtelen a sok rajongó “rájött” hogy ez tulajdonképpen ez egy büdöslábú népség, aki csak a felvett hitelek miatt élt jól, különben is olyan de olyan csúnya szokásaik vannak, jaj, jaj….

 14. Balassa says:

  Hetedik éve élek Spanyolországban…..nálunk Katalóniában már betiltották a bikaviadalokat….jómagam is aláírtam a petíciót. De hogy egy egész népet fikázni egy hagyomány miatt na ez az amit egy Spanyol sosem csinálna….nem emlegetne sötét középkort, meg lelkeket….max azt mondaná hogy neki ez nem tetszik….

 15. Vallaxx says:

  Nem értem, hogy mi bajotok van a bikaviadalokkal… A ragadozók (pl. farkasfalka) rögtön átharapják a prédaállat torkát, és szenvedés nélkül, két másodperc alatt meghal? Kisebb testű állatoknál lehetséges, de egy bikánál biztosan nem. A végén itt is megeszik a bikát, tehát nem csupán szórakozásból ölnek. Azt se felejtsük el, hogy egy 500 kilós állat áll szemben egy 80 kilós emberrel. Rengeteg energiát és pénzt ölnek ebbe a “zöldek”, de szerintem a tényleges természetrombolásra kéne fektetni a hangsúlyt, és egyes népek emberellenes, ennél sokkal brutálisabb tetteire. Pl.:

  http://harcunk.info/index.php/bulvar/122-a-liberiai-neger-vezer-bevallotta-magikus-erejet-gyerekszivek-elfogyasztasabol-nyerte

  Ezek után mondja valaki, hogy a bikaviadal kegyetlen…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom