Egészség

2012. április 10. kedd | Szerző: marinov

17

A tartósítószerek miatt lassabban bomlanak a hullák?

Annyi tartósítószert eszünk, hogy észrevehetően később kezdenek bomlani a holttestek a hullaházban – futott be a minap egy népi bölcsesség. Lássuk, mi igaz belőle.


Közel egyidőben két ismerősömtől is hallottam a következő sztorit és rákeresve a neten, szinte szóról-szóra megtalálni több példányban. Mindegyik úgy kezdődik, hogy egy korboncnok ismerősöm szerint (sosem egy korboncnok mondja közvetlenül), annyi tartósítószert eszünk mostanában, hogy észrevehetően később kezdenek a hullák bomlani a hullaházban” – hívta fel a figyelmem egy népi bölcsességre a minap egy olvasó.

És valóban, az állításra rákeresve az alábbi hozzászólásokkal találkozhat az ember:

Nemrég egy cikkben olvastam, hogy 50 éve a hullák fél év alatt bomlottak el. Mostanában ugyanehhez már több, mint 5 év kell“.

Nekem is mondta egy korboncnok öreg bácsi, hogy amíg régen a hullát rögtön a fagyasztóba kellett rakni mielőtt elkezd rohadni, bomlani, ma már a sok tartósítószer miatt amit megevett, nyugodtan elvan napokig a melegben.”

Az állítás egy facebookos hozzászóló szerint elhangzott a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található Kegyeleti Múzeumban is. “Részt vettünk egy tárlatvezetésen … ott is szóba került ez a téma, elsősorban abból a szempontból, hogy milyen időközönként lehet újrahasznosítani a temetkezési területeket. Ekkor hangzott el, hogy az eltemetett holttestek a régi gyakorlattal ellentétben sokkal hosszabb idő alatt bomlanak le, a bennük található tartósítószerek miatt“.

A sztorit első hallásra a „népi továbbgondolás” kategóriába soroltam, de kíváncsi voltam egy szakértő véleményére is, ezért megkerestem – a Legendavadászat írása során már segédkező – dr. Dunay Györgyöt, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet tudományos munkatársát.

Dunay szerint intézetükben évente 2500-2600 különböző helyről származó és igen különböző ok miatt meghalt személy boncolását végzik, de a hivatkozott jelenséggel még nem találkoztak. A “jelenségnek” szerinte természettudományos magyarázata nincs: valóban rengeteg tartósítószer kerülhet a szervezetbe, de az anyagcsere során ezek részben lebomlanak, részben kémiailag átalakulnak, így tartósító hatásukat a továbbiakban nem tudják kifejteni.

Dunay úgy véli: az átalakulás során keletkező (esetleg felhalmozódó) kémiai anyagok ugyan valóban előnytelen hatásokat eredményezhetnek, de ami a mi történetünket illeti, szerinte városi legendáról van szó.

A bejegyzés angol verziója: PRESERVATIVES SLOW DOWN THE DECOMPOSITION OF BODIES?

Update | 2015 nyarán egy magyar online életmódmagazin oldalain megjelent egy cikk, amely német tudósokra hivatkozva állította: “az elmúlt 20-30 évben az eltemetett halottak nem bomlanak le többé”. Az erről készült bejegyzést itt olvashatjátok el:

Újabb cikk a tartósítószerek miatt lassabban bomló holttestekről

Nemrég Düsseldorfban tartottak egy konferenciát, ahol német bonctani szakértők arra jutottak, hogy az elmúlt 20-30 évben az eltemetett halottak nem bomlanak le többé – állítja egy cikk. Nézzük, miről van szó.


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat




17 hozzászólás ehhez: A tartósítószerek miatt lassabban bomlanak a hullák?

  1. Bambola says:

    Modern civilizációban már nem fordulhat elő élve temetés. Rengeteg egyértelmű jele van annak, ha valaki meghalt, például bizonyos idő után a hullafoltok. Akin azok megjelennek, az már nem tér magához….

    Ami a bomlást illeti, azt nagyon sok minden befolyásolja, például a halál beállta utáni fertőtlenítés, a boncolás, a holttest tárolása, a temetés előtti ravatalozáshoz alkalmazott kozmetikai anyagok, a környezeti hőmérséklet. Ezek a dolgok sokat változtak az utóbbi időben, és nyilván befolyásolják a bomlási folyamatot.

  2. birge says:

    Nem értek a dologhoz, de ebben a lassabb bomlás témakörben nem lehetnek ludasak a balzsamozáshoz használt anyagok? Gondolom a balzsamozási technika is folyamatosan fejlődik, nem?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom