Legenda no image

2012. február 09. csütörtök | Szerző: marinov

20

A pécsi szatyros hölgy legendája

Egy hónapja többen is megkerestetek Pécsről, hogy a szatyros hölgy igaz történetéről érdeklődjetek. Egy friss facebookos bejegyzés szerint a pénteki Dunántúli Napló közli egy rokon emlékezését Dr. Bánki Endrénéről – ebből közlök most egy rövid részletet


Sok legenda keringett körülötte. Többen tudni vélték, hogy családja nem menekülhetett a holokauszt elől, így ő is személyesen élte meg a 20. század legsötétebb éveit. Bár megmenekült, a tragédia nyomait mindvégig magában, magán hordozta. Azt mondják, az állandóan a kezében tartott táskákban mindig volt alapvető élelmiszer, meleg ruha, mert a megélt történelem azt tanította meg neki, hogy sohasem lehet tudni, melyik órában lesz rá szükség” – ez egyike annak a többszáz hozzászólásnak, ami a pécsi szatyros hölgy januári halála után a város egyik facebookos oldalára felkerült (a többiből egy válogatást a bejegyzés végére másolok) .

Mivel nem vagyok pécsi, munkám pedig jelentős mértékben Budapesthez köt, és többtagú háttércsapatom sincs, nem tudtam megbízható információkat szerezni a hölgyről. Megpróbálkoztam még a pécsi zsidó hitközséggel, amely egy korábbi cikk szerint többször megpróbált segíteni a néninek, leveleimre azonban választ nem kaptam.

Ma viszont kollégám megosztott egy bejegyzést a Facebookról, mely egy állítólagos rokon visszaemlékezését tartalmazza, és a pénteki Dunántúli Napló is lehozza.

A szatyros hölgy, Dr. Bánki Endréné 1930-ban jött világra Szekszárdon, édesapja zsidó származású orvos volt. 1944-ben szüleivel együtt egy szőlősgazda birtokán egy földbe ásott üregben húzta meg magát. Mindhárman megmenekültek, de mindhármukban súlyos nyomot hagyott ez az idő, a kamaszlány Györgyinek az elméje sérült. 1947-ben ismerkedett meg Bánki Endre rendőrszázadossal, 1948-ban összeházasodtak. Bánki Endrét korábban, 1944-ben Mauthausenbe hurcolták, Györgyi koncentrációs tábori történetei tehát tőle eredhettek. 1949-ben Pécsre kerültek, ahol Györgyi állapota hol jobb, hol rosszabb volt. Leérettségizett, sőt beiratkozott a Pécsi Egyetem Jogtudományi Karára is, egy tehetségkutató versenyen pedig felfedezték füttytudását. Másodéves joghallgató korában szívinfarktusban meghalt az édesanyja. Ez súlyosbította helyzetét, a halál tényét összekapcsolta az üldöztetéssel, s valóságként élte újra az 1944-es eseményeket. Beszállították a pécsi klinikára, orvos édesapja azonban saját felelősségére kihozta az elmeosztályról. Ettől a pillanattól kezdve egész élete a mérgezések elleni óvintézkedésekből, az őt ért vélt támadásokkal elleni beadványszerkesztésekből állt. 1959-ben végül befejezte a jogi tanulmányait, jogi doktor lett, állást azonban nem kapott. Semmilyen általa fogyasztott élelmiszert nem mert otthon hagyni, sőt személyes fehérneműjéből is egy meghatározott készletet magánál tartott, mivel úgy vélte, ezen az úton is megmérgezhetik. A férje halála ismét előhívta a koncentrációs tábor történeteket, arról mesélt, hogy „Bandit” Mauthausenben, Auschwitzban látták az elmúlt napokban, várta, hogy talán kiengedik, ez ügyben is beadványokat írt bíróságoknak, az ENSZ-nek, követségeknek.

A teljes emlékezést elolvashatjátok a lapban, én pedig idemásolok még pár történetet – verziókat, ahogy a szatyros hölgy legendája a pécsiek emlékezetében megmaradt:

“Én csak úgy hallottam nem tudom mennyi a valóságalapja, hogy egy többdiplomás nagyon tanult, intelligens volt akinek elméje megzavarodott, talán benne volt egy családi tragédia is, férje elvesztése, persze az is lehet egy szó sem igaz csak kitalálták az emberek.”

“Csodálatosan fütyült egyszer sikerült hallanom a lépcsőházban… tényleg fütty művész volt egy “Legenda”!”

“… mindenki ismeri az ő szerelmi történetét Pécsett, mikoris annak idején férjével a háborúban kéz a kézben menekültek folyamatosan… ebbe őrült bele szegény, miután élete nagy szerelmét elvesztette… azóta hurcolja a legfontosabb dolgait a szatyraiban… állandóan menekül…”

“Én emlékszem rá “virágkorából”. Nem szatyrokat cipelt régen! A férjével sugárzó szerelemmel lehetett mindig látni.”

“Édesanyám azt mondta még régen, hogy a néni gyermeke volt a holokauszt áldozata és szegény néni végignézte… Ha ez igaz, akkor teljesen érthető a további élete. :(“

“Ismereteim szerint füttyművész volt, és a sok szatyor azért volt nála, hogy mindig útra készen legyen, ha el akarják vinni újra a koncentrációs táborba.”

“A nagymamámék azt mesélték, hogy a háborúban elvesztette férjét, de ezt nem tudta feldolgozni. Azért ment ki mindennap kifestve, mert várta, hogy a férje hazajöjjön.”

“Az én legendám szerint híres füttyművésznő volt és a koncentrációs táborból egyedül tért vissza … azóta cipelte minden mozdítható emlékét magával…”

“Én is azt hallottam, h füttyművész volt és valami tételeket cipelt magával az emlékeivel!”

“Én úgy tudom, hogy azért sminkelte magát ennyire erősen, hogy megpróbálja elrejteni a származását… az utolsó percig is rettegett”

“Ha jól tudom, munkatáborból szökött meg vagy élt túl még annak idején, akkor zavarodott meg, és a “Dr.” jogász végzettséget takar. Lehet keverek dolgokat de én sokszor találkoztam vele, sőt hallgattam is amit mondd, mindig járta a közintézményeket és a portásoknak elmondta mi nyomja épp a szívét.”

“Az életét érdemes lett volna feldolgozni tanulságos. Igen rendör alez. volt a férje és őt is nagyon becsültem a kitartásáért a szeretetéért amivel Gyöngyi felé fordult. Sajnos a háborús események nem mende mondák aki meghallgatta még régen amikor még szeretett mesélni amikor betértek a FEK-ben.”

“Az Ibli Miklós u. lakott a Mecsek Áruháznál a teljbolt felett. Annyi mindent meséltek róla. Koncentrációs táborban volt, hogy fütty müvész, és állitólag a fia amikor meghalt akkor lett ilyen bolyongós. Nagyon Aranyos bácsi volt a férje. Mindig battyogott utána. Valamikor a rendőrségnél dolgozott nem is olyan kicsi beosztásban.”

“Ismertem a nénit… Háborús áldozat, mindig két nagy szatyorral a kezében vándorolt, állítólag a háborúban éheztek… az éhezés okozta trauma áldozata volt szegény, élelmiszerekkel tele szatyorral ment mindenhova, nehogy megismétlődhessen a trauma…”

“Aki vette a fáradtságot és odament hozzá szívesen beszélt az életéről. Tényleg jogi végzettsége volt, megjárta Auswitzot és a szatyraiban hordta a számára legfontosabb dolgokat, valamint élelmiszert amivel 2-3 napot kibír…”

„Dr. Bánki Endréné Györgyi a neve! Fütty Művésznő volt, a pécsi rádióba sok előadása volt. Jogi egyetemet végzet, és a férje is jogász volt. A férje rendőr alezredesként ment nyugdíjba. Auschwitzba volt a szüleivel és a testvéreivel, a családja meghalt csak neki sikerült megmenekülni. Üldözési mániába szenvedett és az idő előrehaladtával ez egyre jobban fokozódott nála és jutott el arra a szintre, amit mi mindannyian ismerünk és ez által lett “Pécs arca”!”

“En ugy tudom, hogy a haboruban szerelmes lett egy katonaba es el akart vele szokni, a megbeszelt talalkozora nem ment el a katona, pedig o ott vart ra a szechenyi teren 2 szatyorba osszepakolva a dolgait, es azota is a szerelmet varta, hogy eljojjon erte..”

“Az idő, s az emberi természet legendát szőtt alakja köré. Nekünk pedig a mindennapjaink része lett. Ha végigfut a bejegyzéseken, láthatja mennyi utalás írója saját életére. S arra, valaki/valami, ami közös volt, mindannyiunké akik itt élünk/éltünk. Egy közös fonal, ami ismeretlenül is összeköti a pécsieket, akár régtől, akár csak átmenetileg, de itt éltek,élnek. Ha hazajöttem, s találkoztam vele, tudtam, itthon vagyok. Itt, Pécsett. Pont úgy, ahogy felnézek a hegyre, s látom a Kálvária kápolnáját, a Havi hegyet, a Kis-Tubes -nem épp szép- kilátójának sziluettjét…”

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.20 Responses to A pécsi szatyros hölgy legendája

 1. szf mondja:

  köszi:)))) régi szép emlékek:)

 2. némber1 mondja:

  Voltam egyszer Párizsban. 3 napot. Ott láttam ilyen kinézetú /értsd: tekintet, smink, színes cipo és rendezett kézfej/ koros noket. Legnagyobb élményem az emberi másság volt, nem a tárgyak. Szóval, Pécsre kéne menni lakni? Mert ott így lehet megoregedni? :-)

 3. HeX mondja:

  Pecsiek figyelem!
  Lenne masik 2 ikon akiket megismertem a varosban toltott eveim alatt.
  aki par napnal tobbet eltoltott Pecsen biztos ismeri oket.

  A Pereces Bacsi
  es
  A Magyarazos(karomkodos) Bacsi

  Roluk tud esetleg barki barmit? A tortenetuket?

 4. thingol mondja:

  a pereces bacsival azt nem tusom, hogy mi van, de annak idejen a jo oreg toller rendszerint lekuldte a titkarnojet parszaz forinttal, hogy elhallgasson az oreg, mert falra masztak tole egy iso utan :)

  ha jol emlekszem meghalt, azert nincs most mar regota :(

 5. laci mondja:

  A zsinagagógánál láttam sokszor. Ami a szeméből áradt félelmetes volt.Sokmindent hallottam róla, de semmit nem hittem el. Kicsi gyereknek leolvastam az arcáról, hogy utazik, nem menekül. Akárhányszor megláttam mindíg az hutott az eszembe, hogy de jó, hogy béke van, és hogy engem nem üldöz senki.Bárcsak tudtam volna rajta segíteni.

 6. HeX mondja:

  @eeen
  koszi az infot. Bakker sajnalom hogy meg egy varosi ikon tortenete latszik rosszul vegzodni.
  Ordibalos bacsi megvan valakinek?

 7. Pulykakakast kéne venni mondja:

  Érdekes cikk, sajnálom szegény nénit.

  Azt nem tudja valaki véletlenül, hogy mi az igazi története annak a nőnek, aki Debrecenben villamosozik télen-nyáron koromfekete ruhában? Sokszor kiabál, máskor csak motyog, és gyakran idézget szerződésbe illő szövegeket. (Egyébként teljesen ártatlan, és nagyon-nagyon szomorú az arca.)

  Milyen különös, hogy minden városnak vannak ilyen “arcai”, akiket mindenki ismer és ezerféle legenda kering róluk.

 8. HeX mondja:

  @Pulykakakast kéne venni:
  “Milyen különös, hogy minden városnak vannak ilyen “arcai”, akiket mindenki ismer és ezerféle legenda kering róluk”

  Welcome to the world of the mysterious UrbanLegends… :D

 9. Csili mondja:

  Azon gondolkodtam, Nyíregyházán kik is lennének ilyen arcok, de csak bolondok és fogyatékosok jutottak eszembe. Van a rádiós roma pasas (folyton a fülénél hord egy bömbölő rádiót) meg van egy furcsa biciklis, ortopéd cipős pasas vagy van egy káromkodós, beszólós “srác” is.
  De a szatyros néniről én sokat olvastam a tumbl-ön :-)

 10. tengerecki mondja:

  kőbányán van egy néni, bemegy vásárolni a helyi boltba, addig tök átlagos, majd fizetés után mindig előadja, hogy ő x.y. ügyvédnő, mittomén milyen baja van, aztán fogja magát és elmegy…a pénztárosok már hülyét kapnak amikor meglátják bejönni a boltba… :P meg a zalkán volt egy általunk csak “hülyenéni”-nek nevezett asszony, az mindig a forgalmat meg a gyalogosokat irányította. egyszer leesett egy darab fa egy teherautó platójáról és felkapta, azzal integetett :)))

  félve kérdezem, esetleg nem emlékszik itt valaki a zamárdi kukoricaárusra? jött a kis tolható(vagy bringás, már nem emlékszem) kocsijával és kiabálta, hogy: weiszmüller kukurucz! :DDD jó kis főtt kukorica a balcsi partján…

 11. tüke mondja:

  HeX: “Ordibálós bácsi” alias Próféta (még szakállas korában kapta a nevet): azt hiszem, a felesége megcsalta, majd a válás során ki is forgatta szinte mindenből. Ha hallgatod, akkor bíróságról is szokott beszélni (ordítozni), meg “bezzeg a mérnökúr” is előfordul…
  …aztán persze ki tudja… :-)

 12. Tirpák mondja:

  Nyíregyházán az új generációs Angi, a gengszterreppernigger az igazi látnivaló.

 13. Budaházy mondja:

  Ha 1930-ban született, akkor 1949-ben (19 évesen) hogy iratkozott be a jogi karra? Zseni volt és kihagyott egy csomó évet, vagy valami mégse stimmel a holokauszt körül?

 14. gerirpk mondja:

  Én szegedi vagyok, és itt is van pár ember, akiket elég sokan ismernek.
  Legtöbbjük mondjuk hajléktalan, de óriási nagy karakterek

  Zoli bácsi, őt már egy éve nem láttam, szerintem meghalt. Ha lehet ilyet mondani, ő volt a ‘kedvencem’. Pénzt sose kért, csak az üres borosüvegeket, esetleg cigit, vagy zsömlét. Volt egy Picúr nevű kutyája. Na itt lehetett érezni szegénykémen, hogy megkattant. Amikor nem volt vele a kiskutya, akkor vagy a börtönbe volt, vagy az elnökkel vacsorázott (??)
  Miután Picúr eltűnt, lett egy Liza nevű kutyája, de őt elvitték telepre. Utána tűnt el Zoli bácsi is.
  Mindig, mikor rendezvények voltak a városban, koncertek, Zoli biztosan ott volt, és sörös dobozokon -teljesen ritmustalanul- dobolt, és kiabált oda azoknak akiket ismert: “Hé Töki! Van nálad üres üveg?”
  tavaly lett. 55 éves. Én úgy tudom róla, hogy sofőr volt, csak valami baleset miatt szétmentek a térdei, és nem engedték vezetni, utána nem talált munkát. Tavaly előtt töltötte a 25. évét az utcán.

  Egy másik hatalmas karakter a Cyber Csöves névre hallgat.
  Szerintem Szegeden ő a legnagyobb rasszista. Ha találkozol vele, és adsz neki 10 forint, elmond egy viccet. Az tény, hogy csak roma, néger és zsidó ellenes vicceket mesél, de nagyon nagy előszeretettel.

  Rajtuk kívül van még két zenész, akiket szerintem mindenki ismer.
  Egyik a szájharmonikás. Róla annyit lehet, tudni, hogy cirkuszi mutatványos volt, csak alkoholista lett, így kirúgták, és azóta az utcán zenél.
  A másik egy hegedűs. Róla nem tudok semmit, de az arcán mindig a szomorúság látszik… Hihetetlen nagy tehetség amúgy… Akármit kérhetsz, mindent eljátszik -persze azért bizonyos határokon belül…-

 15. Budaházy mondja:

  A rasszista csövest hogyhogy még nem ölték meg a cigányok?

 16. alphanumericus mondja:

  OFF: Budaházy, vazz, neked mindenről csak AZ jut az eszedbe? Valszeg soha nem jártál Pécsett.

  ON: köszi a posztot. gyerekkoromban egyszer kiabált velem a néni, hogy megmérgezem a galambokat a kenyérrel… ez a cikk sok mindent megmagyaráz.

 17. Pingback: Pécsi legendák pécsiek előadásában | Urban Legends

 18. DIANA mondja:

  En nemcsak hallottam, de lattam is ot, es utolag bevallom kislanykent
  rengeteget nevettem rajta, mikor a pecsi Nador kavehazban vasarnaponket
  (delelott 11 korul, mise utan)
  ult a FERJEVEL, mert LATTAM (NEM a ferje halt meg Auschwitzban hanem a gyereke!!!) aki olvasta az ujsagot, eggyik kezevel tartotta az ujsagtartot, masik rarja a kis marvanyasztalon volt, mire a neni (Margit / Gyorgyi)
  a kiruzsozott szajjaval megallas nelkul csucsoritett, mosolygott,
  korulnezett, es nekiallt simogatni a ferje karjat.
  Aki nem vette a lapot, hanem elhuzta a karjat, beszelni egymasal nem lattam oket, de mindigy egyutt voltak, es ott laktak Uranvarosban a kisbolt folott, es mikor a ferje meghalt (aki valoban magas rangu rendor volt) akkor vagy 5-6 napig orizgette a ferje holttestet a lakasaban,
  es a szomszedok jelentettek hogy valami buzlkik, es senki nem jon ki a lakasbol.
  Leonardo bacsit is ismerem, valaha sokat beszelgettunk, es o meselete
  hogy mi tortent a Margittal / Gyorgyivel) mert miutan a ferje meghalt,
  minden nap bejott a rendorsegre (a Megyeire) a ferjet kereste, aki regebben ott dolgozott es onnet is ment nyugdijba!!!
  es ott lent a kapunal uldogelt fel-1 orat, majd elment.
  Amiket leirtam, azt nem ugy hallottam mastol, hanem en magam lattam.

 19. FS Éva mondja:

  Válasz HeX-nek
  A perecesnek 2014 március 11-én meghalt az édesanyja. Jelenleg 29 090.- Ft rehabilitációs járadékból kell léteznie havonta. Évek óta nincs munkája.
  Ha valaki tudna segíteni, szívesen vállana olyan munkát, amit a beteg kezével – mely az egyik viharban a pereces bicikli üvege törése által sérült maradandóan – el tud végezni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?
london

Rejtélyes házak a világból

A Múlt-kor Facebook-oldalán találtam még tavaly egy érdekes ajánlót, amely egy kamuházba rejtett, titkos metrólejárót mutat be. Ebből kiindulva most...

Close