Az infografika szerzői megnézték négy nagy amerikai város lapjainak híreit, majd ezt összevetették a bűnözési statisztikákkal. A nagy meglepetéseket nem hozó összehasonlításból kiderül, hogy Oaklandban például gyakori a betörés és az autólopás, mégsem írtak róla a lapok a megfigyelt időszakban, míg a gyilkosságok aránya elenyésző a bűnesetek között, mégis nyomasztóan magas az erről szóló beszámolók aránya a sajtóban (70 százalék körüli).

Egy másik kiemelt szám szerint a gyerekek az általános iskola végeztéig 8 ezer gyilkosságot látnak a tévében, és 200 ezret 18 éves korukig. Nem csoda, hogy az erős médiafogyasztók sokkal szürkébben látják a világot, amiben – és ezt szánják a készítők jó hírnek – az amerikaiak 99,5 százaléka sosem lesz erőszakos bűncselekmény áldozata.

A pánikkeltő bűnügyi hírek persze nem csak az Egyesült Államokra jellemzőek. A Nagy-Britannia és Írország lakói is rendszeresen azt olvashatják, hogy országukban minden héten meggyilkolnak és minden nap megerőszakolnak valakit – mutatnak rá a Pánikológia című könyv szerzői. Pedig annak esélye, hogy Nagy-Britanniában valaki fegyverrel elkövetett bűntény részese legyen, valójában igencsak csekély, mivel ezek az esetek javarészt a nagyvárosok belső kerületeire korlátozódnak – a lövöldözések kétharmada a főváros harmincvalahány legszegényebb kerülete közül csak körülbelül hatban történik.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.