A bejegyzés nyomokban spoilereket is tartalmazhat, és inkább azoknak lehet érdekes, akik látták a filmet. Éppen ezért nem is vesztegetném az időt a történet elmesélésére, azt megtaláljátok itt és az alábbi trailerben.

Amit a Brad Pitt alakította főszereplőről tudni kell: Billy Beane valóban az Oakland Athletics csapatfőnöke 1998-tól a mai napig. A valóságban így néz ki, és nagyjából azt tudja, amit a filmben láthattunk róla. Persze nem látogatott el minden kiválasztottjához, de volt, akivel személyesen beszélt telefonon – emlékezik egy interjúban például Hatteberg.

Filmbeli segítője, Peter Brand viszont már részben kitalált figura. A valódi asszisztens, Paul DePodesta ugyanis nem egyezett bele filmes megjelenítésébe, így lett belőle a moziban Peter Brand. Az igazi “Brandet” egyébként nem a 2001-es és 2002-es szezon között csábította el Beane a Clevelandtől, ahogy a filmben láttuk, hanem már 1999-től Oaklandben dolgozott.

Az Oakland a 2002-es szezon előtt valóban elveszítette három kulcsjátékosát – Jason Giambit, Johnny Damont és Jason Isringhausent -, de kezdőcsapata még így is a jobbak közé tartozott. És nem is indult olyan rémesen számukra a szezon, mint azt a filmben láthattuk – az első 36 meccsig például pozitív volt a mérlegük (a 2002-es mérkőzések listáját itt megnézhetitek).

A 2002 augusztusa és szeptembere között felállított, 20-as győzelmi rekord viszont valóságos, és – ugyan nagyon hollywoodi szagú – e sorozat utolsó meccse a valóságban is olyan fordulatosan alakult, és Hatteberg győztes ütésével végződött, mint a filmben.

A filmben Hatteberg mellőzése miatt Detroitba küldött Carlos Pena azonban a 2002-es szezonban egyáltalán nem volt nagy formában, így eladása sem számított olyan őrültségnek, mint azt a filmbéli edző, Art Howe ellenkezése sugallta. Utóbbi pedig nem volt olyan mogorva és harcias a csapatvezetéssel szemben, mint azt a moziban Philip Seymour Hoffman megjelenítette.

És egy kis illúziórombolás a végére, már ami a csapatukhoz hűséges hősöket illeti: a valóságban Beane nemcsak flörtölt a Red Sox csapatával, hanem szóban el is fogadta a bostoniak ajánlatát; helyére az Oaklandben asszisztense, DePodesta került. A végén aztán Beane meggondolta magát, maradt Oaklandben, míg a filmben őt marasztaló asszisztens két évvel később odébbállt (előbb a Los Angeles Dodgers csapatfőnöke lett, 2010 óta pedig a New York Mets-nél dolgozik).

6 Real-Life Things You Might Not Have Known About ‘Moneyball’

The Art Of Winning An (even More) Unfair Game

Moneyball: separating fact from Hollywood fiction

Real Life ‘Moneyball’ Major Leaguer Scott Hatteberg on the Facts and Fiction of the New Film

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.