Konspiráció vilagvege

2011. december 29. csütörtök | Szerző: marinov

7

19 megúszott világvége a 20. és 21. századból

Közeledik a 2012-es év, amelynek végére újabb fontos világvégét várunk. Ennek apropóján összegyűjtöttem pár modern kori Armageddont


1. 1910. május 18.

Mint arról korábban itt írtam, már az 1880-as évektől létezett egy olyan tudósi vélekedés, mely szerint a Föld közelében elhaladó Halley üstökös farkát körülvevő mérges gázfelhő veszélyt jelenthet a földlakók számára. A világ végét hozó üstökös képe ettől kezdve rendre feltűnt a sajtóban. Budapesten a Gellérthegy volt a megfigyelők székhelye, de amikor a Föld május 18-án áthaladt az üstökös csóváján, mindössze néhány, az északi fényhez hasonló villanást lehetett látni. (Egy-két kapcsolódó bejegyzés a témához.)

2. Az 1914-es esztendő

Erre az évre jósolták a Jehova Tanúi egyik világvégéjüket, de csak egy világégést kaptak. Miután a Föld megmaradt, a jehovák módosítottak a jövendöléseiken, de az esőnapok – 1925-ben és 1975-ben – sem jöttek be.

3. 1925. február 13.

1925-ben tucatnyi reformadventista – az MTI korabeli tudósítása szerint – “a világ végére, Long Island szigetére” menekült, hogy ott várja be a világvégét. Vezetőjük “Reidt Róbert” német származású parasztember volt, aki azt ígérte, “a világot hét napig tartó tűz, pestis és árvíz fogja elpusztítani”, de a hívőket felveszi magához az “Isteni Fényesség”. A helyi Ku-Klux-Klan bedühödött Reidtre próféciái miatt, a hatóságok pedig egy nyomozót állítottak rá, mert azt gyanították, meg akar lépni felesége és gyerekei elől Kaliforniába. A világvége végül elmaradt, Reidt pedig valahogy csak eltűnt az őt figyelő detektív elől.

4. 1943. május 31.

Aalborg városában egy 21 éves kereskedősegéd hirdetett világvégét május végére. Négyszáz követőt toborzott, akik mindenüket eladták és elkeseredett dorbézolásba kezdtek – derül ki egy 1943-as MTI-híradásból. A világvége végül elmaradt, a prófétának menekülnie kellett a feldühödött hívek elől.

5. 1962. febuár 4.

1962-ben bolygók együttállását figyelték meg a Bak csillagképben. A jelenség alkalmából Jean Meeus neves belga csillagász hiába próbálta megnyugtatni az aggódókat, az emberek inkább hittek az asztrológusok és a bulvárlapok világvége-riogatásainak.

6. 1982. március 10.

Még ma is kapható az a hetvenes évekbeli könyv, amely naprendszerbeli bolygók együttállásából következtetve természeti katasztrófák sorozatát jósolta a Földre. A Jupiter-effektus évre keresztelt jelenségből semmi nem lett, a szerzők azonban, hogy védjék a mundér becsületét, azért megpróbálták elméletüket igazolni néhány, az évben tapasztalt különleges földmozgással. Magyarországon ekkoriban a Gellérthegy Dunába omlásával riogatták az embereket.

7. 1992. október 28.

Október 28-án késő este Szöulban különböző szekták mintegy tízezres tagsága kétszáz templomban kezdett imádkozni, várva az éjfélre megjósolt világvégét. Úgy vélték, éjfélkor angyalok viszik őket a mennybe, majd megkezdődik a világ megsemmisülésének hétéves folyamata, amely előkészíti Jézus második eljövetelét. Néhány erőszakos cselekedettől eltekintve a szekták tagjai békésen vették tudomásul a világvége elmaradását. Az egyik szekta vezetője egy év börtönt és pénzbüntetést kapott, amiért korábban 1,3 millió dollárt gyűjtött össze a hívektől.

8. 1993. november 14.

1993-ban a kijevi hatóságoknak gyűlt meg a bajuk a “Fehér Testvériség” nevű, fiatalokat tömörítő vallási szektával. Vezetőnőjük, Maria Devi Christos azt hirdette: a világvégét csak 144 ezer “Igaz” élheti túl. Az időpont közeledtével egyre szaporodtak a hívek akciói – egyesek csoportos öngyilkossággal fenyegetőztek, mások megtámadták az emberiség másik részét képező “Bűnösöket”, sőt egy alkalommal még egy kijevi katedrálisba is betörtek. A látnoknő hiába állította magáról, hogy benne született újjá Krisztus és Szűz Mária, ez sem óvta meg a rendőrségtől, amely még időben letartóztatta. A tömeges öngyilkosság napján így csak alig néhány száz “fehér testvér” gyűlt össze, és a nagy esemény is elmaradt.

9. 1997

A hírhedt Aum Sinrikjo (Legfelsőbb Igazság) nevű vallási szekta 1997-re ígérte a világvégét, és ők mindent meg is tettek annak érdekében, hogy ez mielőbb eljöjjön. A szektatagok öt metrókocsiban helyeztek el szarin ideggázt 1995-ben, tucatnyi embert megölve, ezreket megbetegítve. Mint a terrortámadás után kiderült: a szekta a metrótámadás előtt több gyilkosságot hajtott végre, vegyi fegyvereket és robbanószerkezeteket állított elő. A szekta vezetőjét, Aszahara Sokót és 12 további szektatagot halálra ítéltek a támadás miatt, többségük siralomházban várja a folytatást. A börtönben lévő szektavezér 1999-ben újabb világvége időpontot talált: 1999 szeptemberét.

10. 1998. január 8.

1998 januárjában csoportos öngyilkosságot hiúsítottak meg Tenerifén. A rendőrök a Naptemplom Rendje elnevezésű szekta után nyomozva jutottak az öngyilkosságot tervező csoport nyomára. A harminc ember azért készült véget vetni életének, mert abban a hitben éltek, hogy január 8-án este nyolckor bekövetkezik a világvége. A hívőket azonban nem fenyegette veszély: őértük egy ufó érkezett volna Spanyolország legmagasabb hegyére, a Teide csúcsára, hogy megmentse és kozmikus utazásra vigye őket.

11. 1999. május 8.

1998-ban 35 ezer indiai napszámos menekült el a világ egyik legnagyobb hajóroncstelepéről, Alangról, miután egy csillagjóstól úgy értesültek, május 8-án vége lesz a világnak.

12. 1999 “hetedik hónapja”

Nostradamus egyik négysorosában azt jósolta, hogy az 1999-es esztendő hetedik hónapjában félelmetes király ereszkedik le az égből…. előtte és utána Mars boldogan uralkodik. A kódfejtők egy része ebből arra következtetett, hogy 1999 júliusában bekövetkezik a világvége, más részük szerint csupán a teljes napfogyatkozást jósolta meg előre csillagászként.

Egy rossdorfi tudós azonban igen elegánsan cáfolt, amikor rámutatott: mivel Nostradamus jóslatai a 3797-ig szólnak, az 1999-es világvégére így felesleges is lett volna számítani.

13. 1999. szeptember 9.

Egyes értelmezések szerint a 99 9. hó 9-ike megfelel a “9999” jelnek, amelyet bizonyos informatikai programok befejezésére használnak, és azt jósolták, ez a véletlen egybeesés irányíthatatlan zűrzavart okoz, amely előidézheti a világ végét.

14. 1999. szeptember 11.

Egy befolyásos Los Angeles-i rabbi, Philip Berg azt állította, hogy egy tűzgolyónak kell ezen a napon a Földnek ütköznie.

15. 1999 decembere

1999 októberében az izraeli hatóságok őrizetbe vettek 21 külföldi keresztényt, akik az Olajfák hegyének közelében várták Krisztus második eljövetelét, egy másik ezredvégváró csoportnak pedig megtiltották a partraszállást. És nem ez volt az első önvédelmi kitelepítés abban ez évben: januárban az amerikai Aggódó Keresztények követőit utasították ki az országból, a messianisztikus csoport tömeges öngyilkosságaitól tartva.

16. 2000

A kétezredik évhez közeledve a jövendőmondók szinte megőrültek: sorra jöttek vadabbnál vadabb elméleteikkel. Volt, aki azt jósolta, hogy Japán elsüllyed a tengerben, egy kasseli jövendőmondó pedig több millió halottal járó atomháborút jósolt. Persze egyik jóslatból sem lett semmi, és a számítógépek is megmenekültek, de így sem maradt áldozatok nélküli a riogatás. Az ugandai Joseph Kibwetere, aki szintén a 2000-es év beköszöntére jósolta a világvégét, amikor látta, hogy prognózisa nem jön be, lemészároltatta az Isteni tízparancsolat visszaállítása elnevezésű szektája többszáz hívét.

17. 2000. május 5.

Ebben az évben újra bolygók együttállása okozott földi izgalmat, pedig ezúttal a jelenséget – a nappali fény miatt – szabad szemmel nem is lehetett megfigyelni. Május első napjaiban a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz közelítette meg egymást, aminek következtében önjelölt tudósok viharokat, földrengéseket, vulkánkitöréseket jósoltak. Az együttállás azonban nem okozott katasztrófát, gravitációs hatása elenyésző volt.

18. 2008 májusa

Barlangba bújva várta a világvégét 2007 őszétől hónapokon át egy közel háromtucat fős szekta az oroszországi Penza közelében, miközben prófétájukat elmegyógyintézetbe zárták. Pjotr atya állítólag az Újtestamentumból olvasta ki a világvége időpontját, de az újságírókkal már nem sikerült megértetnie az elméletét. A barlang fala a tavaszi olvadáskor omlani kezdett, így a hatóságok megpróbáltak behatolni, amiből egy kis lövöldözés támadt. Végül a tagok több csoportban előbújtak. A szekta alapítóját ugyan beszámíthatatlannak találták, később mégis elengedték. Nem sokkal később súlyos fejsérülésekkel kórházba vitték, állítólag öngyilkosságot kísérelt meg; e rejtélyes sérülésből aztán mindenféle összeesküvés-elméletek születtek.

19. 2011. május 21. és október 21.

Harold Camping erre az évre több világvégét is hirdetett, egyik sem jött be. A vallási vezér júniusban stroke-ot, szeptemberben pedig – több hamis jóstársával egyetemben – matematikai Ig Nobel díjat kapott számításai pontatlansága miatt.

***

Ennyit a 20. és 21. századból, jövőre újabb fontos világvégéket várhatunk, ebből egy kis ízelítőt itt találhattok.

(forrás: MTI archívum, Wired 2009/5, Wikipedia, New Scientist, UL archívum)


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
7 hozzászólás ehhez: 19 megúszott világvége a 20. és 21. századból

 1. tamas46 says:

  A világvége(?)bármikor bekövetkezhet.Sem matematikai,sem fizikai,sem filozófiai alapja nem lehet az időre szóló jóslásoknak.Ezek mind olyan tényeket próbálnak felsorakoztatni,amelyek valószínűsítik az időpontokat.
  Mivel nem nukleáris világvégét jósolnak(talán ez már nem valószínű)így egy akkora katasztrófa bekövetkezése,mint 65 millió évvel ezelőtt,amikor az élővilág 2/3-a elpusztult,esetén is van némi remény egyes fajok túlélésére.
  Ez azonban az ember nem lehet,hiszen csak-a 65 millió évvel ezelőtti feltevések szerint- a 10 kg tömeg alatti élőlények megmaradására van minimális esély. Ez csak azért fontos,mert hiába élné túl a 7 milliárd ember a katasztrófát nem maradna olyan fogyasztható élelmiszer,ami megakadályozná a további pusztulást.Mi lenne a 7 milliárd ember immunrendszerével,hogy leküzdhesse a szennyezéseket,és elsősorban a leggyorsabban mutálódó és alkalmazkodó vírusokat,és baktériumokat.
  Az emberiség 4(?)millió éves fejlődésének utolso néhány száz évében akkora változások történtek,ami genetikailag lehetetlenné tette az alkalmazkodását a minimális viszonyokhoz.(kérdezzenek meg ma valakit New Yorkban,hogyan kell tüzet rakni)
  Még egy rövid: a maja naptár 2012 végére egy korszak befejezését jelzi,de nem katasztrófát.Ha az emberiség addigra felnő a feladatához(meg akar maradni)akkor az új(?)korszakhoz is mást kell tennie.Valószínűleg a hátralevő néhány száz nap erre kevés.Készülhetünk arra, hogy a természet megelégeli a kihasználását, és véget vet az eddig általa engedélyezett emberi tevékenységnek.

 2. xezs says:

  Ja, az emberiség megújul. Mindenki lecseréli az ócska telefonját okostelefonra. Aki nem teszi, az a katasztrófa előidézője.

  Hagyjuk már ezt a megújulást meg mindenféle ilyen sejtelmes ám semmitmondó baromságot. Teszi mindenki a dolgát aztán kész, nem kell itt a belemagyarázás.

 3. Nagy Gábor says:

  Érdekes hogy a leírt eseményeket mindig egy vagy két ember állította!
  Viszont a jelenlegi dolgot 21 különböző történelmi irat,legenda ,tudományos állítások mondják!
  Mik ezek?Utánnanézhettek mert mindenki csak a Mayákkal jön,pedig rajtuk kívül még 20 állítás létezik,ezért félelmetes és ilyesztő!
  Lássuk:
  Maya
  Azték
  Inka
  Hoppi indián és még 3 indián törzs de a nevükre már nem emlékszem!
  Ausztrál benszülöttek történetei
  Afrikai benszülött törzsek történetei
  Védikus írások,mint tudjuk a föld legrégebbi írásos emlékei
  Sumérok
  Kelta
  Biblia
  Nostredamus
  Da vinci
  Newton
  Időhullám elmélet(Terenc Mckena)
  Webbot ,mely megjósolta a cunamit,a szeptember 11.terrortámadást(ha az terrortámadás volt)
  Spirituális jóslatok
  Photon öv
  Tudomány(Napkitörés,napaktivitás)
  Pólusváltás
  Gazdasági válság
  Közelkeleti konfliktus(mely mint látható egyre valószínűbb(amerika csapatokat küld a közelkeletre))

  Szóval szerintem van mitől tartani!

 4. Matrixa says:

  “12. 1999 “hetedik hónapja”” ahogyan már egyszer rámutattam Nostredamus 1566-ban halt meg a Gergely naptárat pedig csak 1582-óta használjuk. Így a 1999 hetedik hava nálunk már 2001.09.11-re esett! Amikor eljött az égből a rettegés fejedelme. Vagyis a két torony leomlott az égből érkező támadás által. Majd a mars uralkodik. A mars a harcos bolygó.

  A mayák nem foglalkoztak ilyen baromságokkal. AZt is írtam már egyszer, hogy 3 naptárat használtak melyek közös pontja az 52 évenkénti évforduló. Nálunk 12 hónap után jön évforduló náluk 36 havi hónap és 52 év után jött egy amikor a naptár újraindult. Vagy 52 évente világvégében meghaltak? Azt meg nem tudom honnan veszed az Aztékokat mikor nem is maradt utánuk írott feljegyzés. A sumérok ékírásait már megfejtettük és soha nem írtak jövendőbeli dolgokról.

  Newton szintén nem jósolt, a kelták után nem maradt írásos feljegyzés a biblia meg úgy ahogy van mesék gyűjteménye.

 5. Matrixa says:

  tamas46 szerint:
  “Sem matematikai,sem fizikai,sem filozófiai alapja nem lehet az időre szóló jóslásoknak”

  Ez így baromság mivel napra pontosan meg tudjuk mondani a nap mikor lép a következő fázisába és mikor adja meg magát a föld a változó tömegvonzásoknak. És ez szimpla matematika és fizika. Persze még sokára, de előre kiszámolható.

  “így egy akkora katasztrófa bekövetkezése,mint 65 millió évvel ezelőtt,amikor az élővilág 2/3-a elpusztult,esetén is van némi remény egyes fajok túlélésére.
  Ez azonban az ember nem lehet,hiszen csak-a 65 millió évvel ezelőtti feltevések szerint- a 10 kg tömeg alatti élőlények megmaradására van minimális esély. Ez csak azért fontos,mert hiába élné túl a 7 milliárd ember a katasztrófát nem maradna olyan fogyasztható élelmiszer,ami megakadályozná a további pusztulást”

  Ez is bődületes baromság hiszen a krokodil is több mint 10 kiló és bizony ő már a kezdetek óta mit sem változott. Azt is tudjuk, hogy túlélte az állítólagos katasztrófát. Ami egyébként a legfrissebb kutatások szerint meg sem történt mivel akkor nem lennénk mi sem itt ;)
  Az élelmiszerre vonatkozó állításokat megint cáfolnám mivel te a kukorica alapú ételgyárakra gondolsz és azok nem valódi élelmiszerek.

  “Az emberiség 4(?)millió éves fejlődésének utolso néhány száz évében akkora változások történtek,ami genetikailag lehetetlenné tette az alkalmazkodását a minimális viszonyokhoz.”

  Ha 4 millió éves lenne az emberiség akkor igencsak szomorú lennék. De megbocsájtom hiányos tudásod, hiszen a kezdetednél fiatal korodból eredően nem lehettél ott. Javaslom, hogy olvass utána a legújabb elfogadott teóriáknak ami a föld keletkezését és az ember kialakulását illeti mert egy 20 éves azóta megcáfolt elméletet hangoztatsz.

 6. Janoss says:

  “Ami egyébként a legfrissebb kutatások szerint meg sem történt mivel akkor nem lennénk mi sem itt ;)”

  Azért ez is elég durva egyszerűsítés. A kréta végén azért csak volt egy kihalási esemény, meg egy jó nagy becsapódás is. A kérdés ezek összefüggése, illetve az események pontos menete. Az élőlények tömeghatárát meg szerintem csak szemléltetésképp mondták a kutatók (már akik mondták), egy népszerűsítő filmben vagy írásban elhangzottakat nem kell véresen komolyan venni.

  “néhány száz évében akkora változások történtek,ami genetikailag lehetetlenné tette az alkalmazkodását a minimális viszonyokhoz” – Na ez az, ami tényleg butaság. Egy katasztrófahelyzetben az ember (meg minden más élőlény is), a viselkedésével alkalmazkodik. Néhány száz év alatt egy faj genetikailag pedig szinte egyáltalán nem módosul. Genetikailag ugyanolyanok vagyunk, mint mondjuk 10.000 éve.
  Továbbá elmondanám azt is, hogy a “genetikai alkalmazkodás” valójában nem létezik, ez is csak egy egyszerűsítő megfogalmazás. A “faj” úgy alkalmazkodik, ahogy például a kő eltörik, ha ráütnek.

 7. Joe says:

  “14. 1999. szeptember 11.

  Egy befolyásos Los Angeles-i rabbi, Philip Berg azt állította, hogy egy tűzgolyónak kell ezen a napon a Földnek ütköznie.”
  Majdnem, ez is késett, 2001 szeptember 11 ikén következett be :D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom