A náci koncentrációs táborok és a megszállt területek fociéletét elemző cikk feldolgozza azt a kijevi bajnokságot is, amelyet a lakosság hangulatát javítandó engedélyeztek 1942 nyarán. Ebben német, magyar, román katonaválogatottak mellett két hazai csapat vett részt, utóbbiak közül a – jórészt a Dinamo Kijev tagjaiból felálló – Sztart magabiztosan vert mindenkit.

Az egyik legenda szerint a németek egy vereségük után kivégezték az egész csapatot, ez azonban nem igaz – mutat rá a cikk szerzője, mivel bizonyítható, hogy egy héttel később a Sztart újra játszott, méghozzá a másik helyi csapat, a Ruh ellen.

A németek felett aratott szovjet focigyőzelmek a háború után még sokáig nem számítottak hőstettnek, a kollaboráció gyanúját csak egy 1958-as újságcikk tüntette el – ekkor nemesedett dicsőséggé a szovjet sportsiker.

Terezin Football (Soccer) August 1944

A film made by the Natzis, to show what are the “real life” in Ghetto Terezin (Czhec Republic, today). Before filming, thousands of jews were sent to Auschwitz, to get an impact of less people on the streets. The film was shot between Aug 16th till September 11th 1944.

Aztán 2007-ben újra fordult a kocka: egy orosz újságíró cikksorozatot közölt az egykori mérkőzésekről. Írásában azt állította, szemtanúk arról számoltak be neki, egyáltalán nem volt halálos fenyegetés a németek részéről.

Egy angol történész-újságíró 2001-es könyvében nem találta sem bizonyíthatónak, sem cáfolhatónak, hogy a sportolókat egy “halálmeccs” után kivégezték volna. A Sztart játékosai közül négyet öltek meg a németek: hárman egy feltételezett szabotázsakció megbosszulásának voltak ártatlan áldozatai, a negyediket pedig halálra kínozták.

Ez pedig egy mesébe illő focimeccs története az első világháborúból

(Az illusztrációként szolgáló videó egy theresienstadti erődben rendezett focimecset elevenít fel.)

Tetszett a cikk? Támogasd az oldalt havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.