Rendszerváltások, kulturális átalakulások környékén gyakori a bizonytalanság, és ez a köztes helyzet néha igen különleges tárgyakat, legendákat, mémeket szül. Ezeket eleveníti fel Szolnoki József Homeopatikus valóság című kiállítása.

Feltűnik például a már itt is említett sopronbánfalvai templom szekkórészletének eredeti nagyságú reprodukciója, amelyen Szent Mihály arkangyal legyőzi a Sztálin arcával megfestett ördögöt…

… vagy a sörrel koccintás legendája, amelynek ugyan nincs sok történelmi alapja, ennek ellenére él és virágzik – több mint másfél évszázaddal a feltételezett esemény után is. Ahogy a kiállítás mellé készült prospektus rámutat: “legendák, mítoszok és tévhitek minden közösség emlékezetében élnek. A személyes, vagy éppen történelmi, nemzeti identitás megkonstruálásában akkor is fontos szerepük lehet, ha tudjuk róluk, hogy fikciók. Előfordulhat, hogy hatásuk, dinamikájuk erősebb/fontosabb, mint tartalmuk.”

A címerváltások személyes aspektusait vizsgáló rövidfilm a két évtizeddel ezelőtti közintézményi címercserékről szól. Sok helyen ezt úgy oldották meg, hogy a régi címerre egyszerűen ráragasztották az új jelképeket.

címerváltás / wappenwechsel

http://www.neprajz.hu/bolt.php?menu=11&kiadvany_id=254 szolnoki józsef / MaDok Programm 2009, Ethnographisches Museum Budapest / Universität Pécs

Fotó: fortepan.hu

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.