Legenda reichstag

2011. június 20. hétfő | Szerző: marinov

19

Ki tűzte ki elsőként a szovjet zászlót a Reichstagra?

Dzsudzsák Balázs múlt heti kaukázusi igazolása kapcsán újra eljött annak a tavaly elhunyt dagesztáni katonának a története, aki 1945-ben állítólag először tűzte ki a szovjet zászlót a Reichstagra. Arról a férfiról van szó, aki azon a híres fotón zászlóval a kezében látható. Vagy mégsem?


Ami biztos: a fotós Jevgenyij Haldej zászlót kitűző katonájának képe számos orosznak a fasizmus felett aratott győzelmet jelképezi a mai napig.

Szintén biztos: a dagesztáni kormány tavaly februárban kiadott egy közleményt, melyben hírül adták, hogy 94 éves korában elhunyt Abdelhakim Iszmajlov, aki a második világháború utolsó napjaiban elsőként tűzte ki a szovjet zászlót a Reichstagra. A közlemény szerint Iszmajlov 1945 tavaszán, a harcok utolsó napjainak egyikén két katonatársával, a kijevi Alekszej Kovaljovval és a minszki Leonyid Goricsevvel tűzte ki a lobogót, s ezt az ünnepélyes pillanatot rögzítette Jevgenyij Haldej, a TASZSZ fotósa.

A történet azonban tele van kérdőjelekkel. Nem bizonyított, hogy a képen látható zászlókitűzés valóban éles szituációban történt-e, sőt, minden bizonnyal ennek ellenkezője igaz. Azt még a dagesztáni közlemény is elismeri, hogy a szovjet katonák azokban a napokban többször is kitették zászlajukat a Reichstag épületére, miután azt a németek többször lelőtték. Egy friss elmélet szerint a fotózkodásra napokkal a szovjet bevonulás után került sor, amikor Haldej három katonával felmászott a romos Reichstagra. Egyiknek a kezébe egy óriási zászlót nyomott, majd utasította, hogy merre nézzen, merre forduljon, milyen pózt vegyen fel. A fényképész barátja, Kalman Kaszpijev szerint az óriás lobogót Haldej maga készítette vörös asztalterítőből.

A The Times verziója szerint Iszmajlov ugyan rajta van az ott készült képek egyikén (lásd lent), de nem ő a zászlót tartó férfi. Sőt, segítő szerepére is csupán fél évszázaddal az ostrom után derült fény, amikor a zászlótartó Kovaljov azonosította őt egy 1995-ös dokumentumfilmben.

Az első katona, aki állítólag 1945. április 30-án valójában kitűzte a szovjet zászlót (pontosabban egy vörös rongyot) a Reichstagra, az orosz származású Mihail Minyin volt. Tőle azonban politikai okokból pár évtizedre elorozta e címet Sztálin egy földije, a grúz Meliton Kantarija, akit az orosz Jegorov tizedes segített; a kommunizmus éveiben legtöbbet mesélt verzió szerint ők láthatók Jevgenyij Haldej fényképén.

Az ügy érdekessége, hogy későbbiekben elterjedt, hogy a szovjet katona karjáról ki kellett retusálni a több karórát (a második képen látszanak is a császik). Ezt a Times szerint később maga Haldej is elismerte, szakértők mégis úgy tartják, hogy az ismert képről nem csupán a plusz órát tüntették el, hanem valószínűleg több beállított felvételből retusálták össze.

Szóval: félek, ebben az ex-szovjet mi-kutyánk-kölke-rivalizásban nem én fogok rendet tenni. Minden nemzet ünnepli a maga hősét, és ez így van jól. Egy valami azonban ebben a nagy katyvaszban is világosan látszik: a dagesztáni zászlótűző története a leggyengébb teória mind közül, igazából ezt a dagesztáni kormány is csak okos csúsztatásokkal és fenntartásokkal közölte e formában.

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:A cikk szerzője:

Végzettségét tekintve szociológus-közgazdász. Korábban dolgozott az Internettónál és a hvg.hu-nál, jelenleg a HVG Business és HVG Jövő lapok szerkesztője. Kedveli a történelmi és a városi legendákat. Szabadidejében könyveket fal, kosárlabdázik és vörös-fehér focicsapatok fanatikus rajongója.19 Responses to Ki tűzte ki elsőként a szovjet zászlót a Reichstagra?

 1. kolerikus kalorikus mondja:

  Már a nyolcvanas években is olvasható volt – magyar újságban – a többször megismételt fényképfelvétel története.
  Persze most izgalmasabb úgy eladni a sztorit mint frissen napvilágra került titkot.

 2. marinov mondja:

  nincs itt semmi frissen napvilágra került titokként eladva, egy újra aktualizálódott homályos sztoriról van csupán szó.

 3. bio mondja:

  Én sem látom, hogy ez friss történetként lenne tálalva… Cserébe üzenem viszont kolerikus kalorikusnak, hogy persze most izgalmasabb lopottként fikázni egy cikket :P

  bio

 4. Butcher Josef mondja:

  Meliton Kantaria őrmester tűzte ki a zászlót először, a fotók csak a kapituláció után készültek. Nem tudom ezen mi olyan titokzatos, fel kell lapozni a Reichstag ostromáról szóló fejezetet a berlini csatáról szóló könyvekben.

 5. marinov mondja:

  Kedves Butcher József, ha figyelmesen elolvasod a szöveget, kiderül, hogy épp hogy nem Meliton Kantarija tűzte ki, hanem Mihail Minyin. :)

 6. Wintergreen exőrv. mondja:

  T. S. Eliot.

 7. vércickány mondja:

  Ezeknek mind kettő kezükre jutott karóra, nekem meg egy sincs!

 8. SzentEltvíz mondja:

  ….kérdés: miért a Reichstag hátsó fertályára tűzték ki a lobogót, tudniillik a főoldal nem ilyen, hanem ilyen:
  http://www.simbolon.de/berlindoku.de/content/berlindoku/18_reichstag/1950-postkarte-reichstag_gross.jpg

  Mint látható előtte tágas tér van, míg a zászlókitűzős képen hátsó oldal látható.

 9. xezs mondja:

  SzentEltvíz: BIztos minden oldalra raktak, ne köss már bele mindenbe :)

 10. Pintér Tibor mondja:

  Erről a karóra retusálásról hallottam, évekkel ezelőtt, mikor a (z állítólagos) fotóssal csináltak egy riportot a rádióban.

 11. guzuke mondja:

  Nem mindegy,ez már történelem.

 12. class mondja:

  Akkor nem tudom, hogy láttátok-e a híres amerikai zászló kitűzésről készült filmet, Ivo Jimánál. Na, valami hasonló történt ott is.

 13. Névtelen mondja:

  “Class”-nak igaza van. Az egesz fost nem er szerintem.

 14. simon józsef mondja:

  Állítólag az első kitűzés éjszaka történt, mint ahogy a Reichstag elfoglalása is. A képen (az alsón) jól látható pl egy bicikliző alak, aki valószínűleg nem harcoló német alakulat. Szimpatikus és ismerős a villamos, amihez hasonló Bp-en a mai napig közlekedik.

 15. winnetou mondja:

  Én az első képen is látom a karórákat ;) Bár a jobb kézen eléggé elmosódott, de én azt karórának nézném.

 16. Matt Eversmann mondja:

  Természetesen Dimitri Petrenko tűzte ki a zászlót, mind ott voltunk :D

 17. murzsa mondja:

  Nem is a szovjetek tűzik ki a zászlót a Reichstag-ra, hanem álruhás németek a Kremlre. Ezt bizonyítja a karóra-hisz olyan eleve nem lehet szovjet katonának-meg a magyar KGST import? villamos is.

 18. várvédő mondja:

  Irigylem a szovjeteket, (oroszokat?) nekik legalább van fényképük erről a nevezetes történelmi eseményről. Dugovics Titusz hőstettéről, amikor a törököt zászlóval együtt magával rántotta a mélybe, csak a legenda maradt…:/

 19. Byzon mondja:

  Khmm. Várvédő: Dugovics Titusz, amennyire ismereteim valósak, tulajdonképpen egy történelmi legendánk. Igen sok korábbi várostromból maradtak fenn ilyen hőstettek (zászlótartóval birkózás után mélybe ugrás) Konstantinápolytól Nándorfehérvárig. Ezzel együtt elképzelhető ilyen hőstett (sőt valószínű) de a későbbi szándékos legendakreálásig a korabeli krónikákban nincs megnevezve a vitéz, esélyesen nem Dugovics Titusznak hívták (egészen addig, míg századévekkel később a Dugovics családnak nem kellett bizonyítania nemesi címét és nem hamisítottak pár okiratot :D )
  Ellenben igen, az oroszoknak legalább fényképeik vannak :(

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Ezt olvastad már?
tank1991

Prágába visszatért a rózsaszínű tank

Ma visszatért Prágába a legendás "rózsaszínű tank", jelképezve, hogy két évtizede hagyta el a szovjet hadsereg Csehszlovákiát - adja hírül...

Close