Legenda reichstag

2011. június 20. hétfő | Szerző: marinov

19

Ki tűzte ki elsőként a szovjet zászlót a Reichstagra?

Megosztom a Facebookon

Dzsudzsák Balázs múlt heti kaukázusi igazolása kapcsán újra eljött annak a tavaly elhunyt dagesztáni katonának a története, aki 1945-ben állítólag először tűzte ki a szovjet zászlót a Reichstagra. Arról a férfiról van szó, aki azon a híres fotón zászlóval a kezében látható. Vagy mégsem?


Ami biztos: a fotós Jevgenyij Haldej zászlót kitűző katonájának képe számos orosznak a fasizmus felett aratott győzelmet jelképezi a mai napig.

Szintén biztos: a dagesztáni kormány tavaly februárban kiadott egy közleményt, melyben hírül adták, hogy 94 éves korában elhunyt Abdelhakim Iszmajlov, aki a második világháború utolsó napjaiban elsőként tűzte ki a szovjet zászlót a Reichstagra. A közlemény szerint Iszmajlov 1945 tavaszán, a harcok utolsó napjainak egyikén két katonatársával, a kijevi Alekszej Kovaljovval és a minszki Leonyid Goricsevvel tűzte ki a lobogót, s ezt az ünnepélyes pillanatot rögzítette Jevgenyij Haldej, a TASZSZ fotósa.

A történet azonban tele van kérdőjelekkel. Nem bizonyított, hogy a képen látható zászlókitűzés valóban éles szituációban történt-e, sőt, minden bizonnyal ennek ellenkezője igaz. Azt még a dagesztáni közlemény is elismeri, hogy a szovjet katonák azokban a napokban többször is kitették zászlajukat a Reichstag épületére, miután azt a németek többször lelőtték. Egy friss elmélet szerint a fotózkodásra napokkal a szovjet bevonulás után került sor, amikor Haldej három katonával felmászott a romos Reichstagra. Egyiknek a kezébe egy óriási zászlót nyomott, majd utasította, hogy merre nézzen, merre forduljon, milyen pózt vegyen fel. A fényképész barátja, Kalman Kaszpijev szerint az óriás lobogót Haldej maga készítette vörös asztalterítőből.

A The Times verziója szerint Iszmajlov ugyan rajta van az ott készült képek egyikén (lásd lent), de nem ő a zászlót tartó férfi. Sőt, segítő szerepére is csupán fél évszázaddal az ostrom után derült fény, amikor a zászlótartó Kovaljov azonosította őt egy 1995-ös dokumentumfilmben.

Az első katona, aki állítólag 1945. április 30-án valójában kitűzte a szovjet zászlót (pontosabban egy vörös rongyot) a Reichstagra, az orosz származású Mihail Minyin volt. Tőle azonban politikai okokból pár évtizedre elorozta e címet Sztálin egy földije, a grúz Meliton Kantarija, akit az orosz Jegorov tizedes segített; a kommunizmus éveiben legtöbbet mesélt verzió szerint ők láthatók Jevgenyij Haldej fényképén.

Az ügy érdekessége, hogy későbbiekben elterjedt, hogy a szovjet katona karjáról ki kellett retusálni a több karórát (a második képen látszanak is a császik). Ezt a Times szerint később maga Haldej is elismerte, szakértők mégis úgy tartják, hogy az ismert képről nem csupán a plusz órát tüntették el, hanem valószínűleg több beállított felvételből retusálták össze.

Szóval: félek, ebben az ex-szovjet mi-kutyánk-kölke-rivalizásban nem én fogok rendet tenni. Minden nemzet ünnepli a maga hősét, és ez így van jól. Egy valami azonban ebben a nagy katyvaszban is világosan látszik: a dagesztáni zászlótűző története a leggyengébb teória mind közül, igazából ezt a dagesztáni kormány is csak okos csúsztatásokkal és fenntartásokkal közölte e formában.

Megosztom a Facebookon | Megosztom a Twitteren


Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat:


19 hozzászólás ehhez: Ki tűzte ki elsőként a szovjet zászlót a Reichstagra?

 1. kolerikus kalorikus mondja:

  Már a nyolcvanas években is olvasható volt – magyar újságban – a többször megismételt fényképfelvétel története.
  Persze most izgalmasabb úgy eladni a sztorit mint frissen napvilágra került titkot.

 2. marinov mondja:

  nincs itt semmi frissen napvilágra került titokként eladva, egy újra aktualizálódott homályos sztoriról van csupán szó.

 3. bio mondja:

  Én sem látom, hogy ez friss történetként lenne tálalva… Cserébe üzenem viszont kolerikus kalorikusnak, hogy persze most izgalmasabb lopottként fikázni egy cikket :P

  bio

 4. Butcher Josef mondja:

  Meliton Kantaria őrmester tűzte ki a zászlót először, a fotók csak a kapituláció után készültek. Nem tudom ezen mi olyan titokzatos, fel kell lapozni a Reichstag ostromáról szóló fejezetet a berlini csatáról szóló könyvekben.

 5. marinov mondja:

  Kedves Butcher József, ha figyelmesen elolvasod a szöveget, kiderül, hogy épp hogy nem Meliton Kantarija tűzte ki, hanem Mihail Minyin. :)

 6. Wintergreen exőrv. mondja:

  T. S. Eliot.

 7. vércickány mondja:

  Ezeknek mind kettő kezükre jutott karóra, nekem meg egy sincs!

 8. SzentEltvíz mondja:

  ….kérdés: miért a Reichstag hátsó fertályára tűzték ki a lobogót, tudniillik a főoldal nem ilyen, hanem ilyen:
  http://www.simbolon.de/berlindoku.de/content/berlindoku/18_reichstag/1950-postkarte-reichstag_gross.jpg

  Mint látható előtte tágas tér van, míg a zászlókitűzős képen hátsó oldal látható.

 9. xezs mondja:

  SzentEltvíz: BIztos minden oldalra raktak, ne köss már bele mindenbe :)

 10. Pintér Tibor mondja:

  Erről a karóra retusálásról hallottam, évekkel ezelőtt, mikor a (z állítólagos) fotóssal csináltak egy riportot a rádióban.

 11. guzuke mondja:

  Nem mindegy,ez már történelem.

 12. class mondja:

  Akkor nem tudom, hogy láttátok-e a híres amerikai zászló kitűzésről készült filmet, Ivo Jimánál. Na, valami hasonló történt ott is.

 13. Névtelen mondja:

  “Class”-nak igaza van. Az egesz fost nem er szerintem.

 14. simon józsef mondja:

  Állítólag az első kitűzés éjszaka történt, mint ahogy a Reichstag elfoglalása is. A képen (az alsón) jól látható pl egy bicikliző alak, aki valószínűleg nem harcoló német alakulat. Szimpatikus és ismerős a villamos, amihez hasonló Bp-en a mai napig közlekedik.

 15. winnetou mondja:

  Én az első képen is látom a karórákat ;) Bár a jobb kézen eléggé elmosódott, de én azt karórának nézném.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Olvasd el ezt is:
tank1991

Prágába visszatért a rózsaszínű tank

Ma visszatért Prágába a legendás "rózsaszínű tank", jelképezve, hogy két évtizede hagyta el a szovjet hadsereg Csehszlovákiát - adja hírül...

Close