Történelem Adolf Hitler

2011. május 14. szombat | Szerző: marinov

28

Valóban zsidó származású volt Hitler?

Újabb száz történelmi tévhit leleplezésére vállalkozott Hahner Péter, a Pécsi Tudományegyetem történésze. A múltkorihoz hasonlóan íme a második részből is egy-két érdekes történet.


Az előző kiadvány kapcsán említett hiányosságokat (forráskezelés, névmutató) a második részben sem sikerült pótolni, ennek ellenére az Újabb 100 történelmi tévhit is korrekt gyűjtemény lett. Nincs már benne annyi tévhitnagyágyú, mint az elsőben, így a szerzőnek néhány olyan sztorival kellett kerekké tennie 100-as válogatását, amikről talán még ő is csak könyve alapanyagának gyűjtögetése során hallott először. Hahner az egyes tévhitek széles kontextusba helyezésével azonban sokkal többet ad, mint amit a könyv címe ígér – nem pusztán kukába dob 100 történelmi félreértelmezést, hanem a cáfolatok mellett bemutatja az egyes sztorik főbb szereplőit, valamint a történések korát. És akkor nézzük a tévhiteket:

A vikingek szarvakat viseltek a sisakjukon

Bár ma erről ismerjük fel őket, a vikingek nem viseltek sisakot harc közben, vagy ha igen, csak bőr fejfedőt. A legenda ősrégi, még az ókorban keletkezett, amikor a korabeli történetírók különféle furcsaságokkal próbálták bizonyítani ellenségeik barbárságát. A hiedelmet a 19. századi romantikus festők és a Wagner-operák jelmeztervezői terjesztették el világszerte.

Dózsa Györgyöt tüzes trónra ültették

Dózsát izzó koronával a fején és forró jogarral a kezében valóban egy trónusszerű székre ültették, az azonban nem volt felforrósítva. Az izzó trón legendája már a 17. században megjelent, de közismertté a “nép nevében” írt Petőfi vers után lett.

Az ördögi Raszputyint háromszor kellett megölni

Az állítás akár igaz is lehetne a tények ismeretében, de ez még nem jelenti azt, hogy Raszputyin emberfeletti szörnyeteg lett volna. Mindössze annyi történt, hogy tapasztalatlan hercegi merénylők találkoztak egy olyan emberrel, aki megküzdött az életéért. Hiába mérgezték meg ugyanis Raszputyin italát és ételét is, majd lőttek rá többször, véreztették ki, végül dobták a folyóba, állítólag ezzel sem ölték meg, mert két nap múlva, amikor megtalálták a holttestét, két keze fel volt tartva. Valószínűleg még élt a vízbe dobásakor, és megpróbálta eloldozni a köteléket, ami azonban nem sikerült neki, így megfulladt.

Lenin “közrendű értelmiségiek” családjából származott

Bár a hivatalos szovjet életrajz ezt állította, valójában Lenin apja 1874-ben “örökletes nemességet” kapott, s ha nem is fényűzően, de kényelmesen élt családjával birtokai jövedelméből.

Victor Lustig kétszer eladta az Eiffel-tornyot

Minden idők egyik legsikeresebb szélhámosa egyszer valóban eladta az Eiffel-tornyot egy vaskereskedőnek, és sikeresen meg is lépett Párizsból. Sikere annyira felbátorította, hogy a szanálós trükkel másodjára is megpróbálkozott, ez alkalommal azonban már leleplezték, és menekülnie kellett.

Hitler zsidó volt

A náci vezér zsidó származásáról szóló pletykákat már a 20-as évek elején is hallani lehetett. Később Hans Frank, Lengyelország nem annektált részének főkormányzója nürnbergi cellájában úgy emlékezett, hogy amikor Hitler a 30-as években megbízta családfája felkutatásával, kiderült, hogy valódi nagyapja egy Leopold Frankenberger nevű, grazi zsidó volt. Kutatások szerint azonban Grazban a mondott időben nem telepedhettek le zsidók, ilyen nevű családot nem találtak, sőt arra sincs bizonyíték, hogy Hitler nagyanyja egyáltalán járt volna Grazban.

A hamburger az amerikai kultúra terméke

Az egészségtelen étkezés szimbólumává vált szendvics valójában három kontinens közös gyermeke: Ázsiában aprították fel hozzá a húst, Európában sütötték meg a zsemlét, és Amerikában tették lehetővé, hogy minél többen, minél gyorsabban fogyaszthassanak belőle. Hahner megemlíti a tatárok nyers, felvagdalt, fűszerezett húsételét a középkorból, az olasz carpacciót és a szerb csevapcsicsát az újkorból, valamint a névadó Hamburg kikötőjét, ahonnan az európai bevándorlók Amerikába indultak. Valószínűleg innen juthatott a tengerentúlra a zsömlébe helyezett darált hús, ami a német bevándorlóknak köszönhetően a 19. században Hamburger steak néven vált ismertté New York vendéglőiben. Hahner rámutat: a hamburger ma ismert, fogyasztóbarát formája valószínűleg nem egyetlen személy agyából pattant elő, hanem számtalan kísérletező munkája nyomán alakult ki.

Fotó: Wikipédia / Das Bundesarchiv


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
28 hozzászólás ehhez: Valóban zsidó származású volt Hitler?

 1. Erika says:

  Persze hogy az volt!
  Azért irtotta a sok mocskos zsidóT :)

 2. tag01 says:

  Azért a sok összeesküvés elméletben hívőnek hadd gratuláljak. Hitler nem tartozott a zsidó etnikumhoz. Mivel: a nagyanyját kell nézni, hiszen zsidók szerint csak az a zsidó aki anyai ágon örökölte, a genetikai kutatásokban rengeteg lehet a szennyeződés, churchillnek pedig “lehet” hogy érdekében állt az ő bemocskolása…. Amugy pedig: Magyarországon és a Kárpát-medencében különösen mindenkiben lehet zsidó vér (mielőtt bárki nekiállna a sárdobálásnak)a 18. századi áttelepülések miatt. Ha csak valaki nem csinált 1770-en túlmenő családfa kutatást, akkor nézzen kicsit magába.

 3. Goj says:

  Azt írjátok: “leigázni, népet irtani zsidókhoz illik”, de közben úgy fröcsögtök a gyűlölettől, hogy simán tudnátok ezzel a gyűlölettel “leigázni, népet irtani”. Egyébként kezdjük ott, hogy ki a zsidó? Aki annak vallja magát? Akit Ti mondtok annak? Ha ennyire antiszemiták vagytok, akkor miért ítélitek el Hitlert, miért írjátok, hogy “a zsidók” olyan negatív figurák, mint Hitler?
  Én nem vagyok zsidó, de már kezd elegem lenni ebből a tömény hülyeségből és agresszióból.És még azt mondják, hogy Magyarországnak rossz PR-t csinálnak külföldön… Nem, sajnos Ti csináljátok a rossz PR-t.

 4. déjv says:

  “leigázni, népet irtani zsidókhoz illik” – oh hát persze!!

  Komikus, ahogy a hiper nemzeti érzelmű szuperjobbos tökös gyerekek mélységesen együtt éreznek a palesztinokkal általában és kritikátlanul… Ha itthon a cigányok éles lőfegyverrel rohangálnának, néha felpukkantanának egy-egy buszt és boltot, néha elrabolnának egy-két embert egy videora vett lefejezés erejéig, illetve Romániából és Szerbiából néha rakétákat lőnének ki Szegedre és Debrecenre, akkor mi volna…? Ja, táborok, ellenőrző-átersztő pontok gépfegyveres őrökkel akik olykor lőnének is? Lehet szörnyülködni, hogy lelőnek a tankból két tizennégy éves legénykét, akik csak követ dobálnak, de gondoljuk már végig, hogy mi az egész betegesen militáns izraeli életstílus alapja, oka és gyökere!

  A “ki volt itt előbb” meg a “kinek a földje ez votaképpen” hisztit meg nekünk magyaroknak talán nem kellene nagyon pedzegetnünk – volt egy Trianon, ami csak a mi szempontunkból volt tragédia, az ellenségek inkább örültek neki, ugye. Kié pl. Debrecen? Csak a 20. században hányszor elfoglalták, románok, oroszok? Kié ötszáz év távlatából? Kié kétezer év távlatából? Nagyváradról már ne is beszéljünk…

  De úgy tűnik, fröcsögni mindig könnyebb… :-/ (hja és nem, nem vagyok zsidó)

 5. goj01 says:

  Hitler biztos nem volt árja német,olvassátok el ezzel kapcsolatos külső jegyeket és próbáljátok meg felfedezni benne azokat.A nagy genetikusnak üzenem,hogy a zsidók Észak-Arábiából származnak.Tehát van közük az észak-afrikai és észak- arábiai genetikai örökséghez, ha tetszik,ha nem.Az olyan ,mint zsidó, az nem csak nyelv kérdése, hanem egy kultúra kérdése, amely az ószövetségen és a talmudon alapszik.Izrael állam teljesen ezen az elven működik, s sokan azt is leírták,hogy az viszont nagyon sok azonosságot mutat a náci Németország berendezkedésével és céljaival még mind a mai napig.A zsidó hit szerint zsidó az,akinek az anyja zsidó volt. De van egy furcsaság,mert a zsidó hitvilághoz hozzá tartozik a cigány hitvilág ,mivel a zsidók és a cigányok ugyanazon törzs leszármazottai. Ott viszont a vegyes cigány-gádzsó kapcsolatból született gyermek cigány, nem engedi el a közösség még akkor sem, amikor a gádzsót kiközösítik maguk közül.

  A pénz nem a zsidók használták először és a bankokat sem ők alapították meg, hanem később sajátították ki,a kereskedelemmel együtt, de minden zsidó nem lehetett bankár és kereskedő ezért szóródtak szét az egész világon. Később kisajátították a jogi szakmákat,a vállalkozást, az oktatást és a médiákat.Mindezeket fegyverként használják más népek és nemzetek ellen.
  Hitler egy olyan jelképet választott magának, amely kísértetiesen hasonlít egy Izraelben az ie. egy második században épült zsinagóga falát díszítő elemekkel, csak annyiban különbözik,hogy a vízszintes szárat 45 fokban elforgatták, egyébként teljesen megegyezik. Ennyiben a lényeget össze lehet foglalni.Hitlernek semmi köze nincs a kommunizmushoz, annak atyja Karl Mordechaj/alias Marx/.Nem csípte a kommunista eszmét oly annyira,hogy KZ-be elsőként a kommunistákat deportálta s külön tetoválással meg lettek jelölve, annak ellenére,hogy ő maga zsidó volt.Tedd föl a kérdést még magadnak,hogy akkor miért a kommunista Szovjeteket tartotta legfőbb és megsemmisítendő ellenségnek? Tedd még azt mellé,hogy Lenin,Trockij,Sztalin és a többiek szintén zsidók voltak egytől egyig és a Szovjetunióban a politikai elitet képezték és nem nagyon engedtek be maguk közé virtigli oroszt.

 6. goj01 says:

  Itt van egy dokumentum,amely ad egy kis támpontot a gondolkodáshoz, amelyet olyan újságokban és kiadványokban nem igen lehetett megtalálni, amely a tehetősebb eliten kívül mások kezébe bele került volna. Ma az internet jóvoltából már sokkal többen férhetnek hozzá.
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:tkVBs0nLRnsJ:www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/ng2586g.html+Wannse+jegyz%C5%91k%C3%B6nyv&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&source=www.google.hu

 7. déjv says:

  “De van egy furcsaság,mert a zsidó hitvilághoz hozzá tartozik a cigány hitvilág ,mivel a zsidók és a cigányok ugyanazon törzs leszármazottai.”

  lol, és melyiké…?

  Az igen régen megdőlt, hogy a cigók egyiptomiak lennének; még csak nem is sémi népek. Észak-India, Pakisztán, kisebb részben Irán – az a környék a cigány őshaza. A kolompárcigány (lovari) nyelv rokon a hindivel, az oszéttel, a pastuval, az urduval, sőt a perzsával is – a sémi nyelvek egész más nyelvcsaládba tartoznak (héber, ivrit, arámi, arab stb.), ahogy a mi nyelvünk is ural-altaji (vagy csak urali, nézőpont kérdése).

  “Később kisajátították a jogi szakmákat,a vállalkozást, az oktatást és a médiákat.Mindezeket fegyverként használják más népek és nemzetek ellen.”

  lol 2x. Mi az, hogy kisajátítják a vállalkozásokat? Van egy zsidó főhatóság, ami nem enged vállalkozni, csak ha körül vagy metélve…? Ne röhögtess.

  Fegyverként a nemzetek ellen – ezt úgy hívják, hogy kapitalizmus. Pillanatnyilag nem ismerünk ennél jobbat, bár ez sem túl jó. A szocializmus megbukott. A feudalizmus is. A rabszolgatartás is. Majd meglátjuk, Kína mit talál ki – vagy már Kína is zsidó kézen volna…? :-D

  d

 8. tag01 says:

  déjvel egyetértek. amúgy meg ne a netes rendkívül népszerű pop történeti összeesküvés irodalmat hanem Ormos Máriát és társait tessék olvasni.

 9. Janoss says:

  “amúgy meg ne a netes rendkívül népszerű pop történeti összeesküvés irodalmat hanem Ormos Máriát és társait tessék olvasni”

  Esetleg gondolkodni?

  (Bocsi, valójában tag01 nézete szimpatikus, ezzel csak kiegészíteni szerettem volna!)

  Nem tudom, miért van az, hogy ha nincs odaírva, hogy “irónia off” (vagy “on”), akkor már nem ismerik föl egyesek…

 10. morgenstern says:

  Nemcsak Hitlerről, hanem a zsidóügyi főnökökről: Reinhard Heidrichről, az RSHA vezetőjéről, valamint beosztottjáról, Adolf Eichmannról is fizimiskájuk és családjuk történetének egyes mozzanatai miatt az volt elterjedve, hogy részben zsidó származásúak. Heydrichet az iskolában, majd a haditengerészeti akadémián, és még Gestapo főnökként is szülővárosában, Halle-ban Isidor vagy Itzig Süss-nek csúfolták (zenész apja eredeti neve Süss volt, egyébként egy szabadkőműves páholy aktív tagja). Eichmannról azt állították, hogy kiváló héber nyelvtudását otthon, a szülői házban sajátította el.

  Az igazságot e három jómadár ügyében nem lehet minden kétséget kizárva megállapítani. Annyi azonban bizonyos, hogy az érintetteket legalábbis zavarta ez a hírnév, és cselekedeteiket részben valószínűleg motiválta is. Motto: “zsidó az, akit annak tartanak (vagy rebesgetnek)”.

  Tendenciózusnak tűnik az itt folyó urbánus legenda “debunkálás”.

  Mikor kerülnek a valóban urbánus urbánus legendák terítékre?

  Pár példa.

  Valóban Magyarországon voltak az első numerus clausus törvények? (Nem, az USA-ban az Ivy Leage egyetemeken már 1918-tól kezdve alkalmaztak egyre erősödő numerus clausust a felvételiknél, egészen a 60-as évek elejéig.)

  Valóban Hitler robbantotta ki a második világháborút? (Nem, Hitler egy lokális konfliktust robbantott ki, amit az angolok először európai, majd Roosevelt közreműködésével világháborúvá szélesítettek.)

  A sort tovább lehetne folytatni.

 11. Csabi says:

  Ennyi zagyvaságot már régen olvastam a zsidókról. Megérne szerintem egy külön cikket a magyarországon elterjedt sztereotípiák a zsidókkal kapcsolatban.

 12. TSQ says:

  Amit a liberális konzumidióta sztereotípiának mond, az valójában évszázadok TAPASZTALATA.

 13. déjv says:

  TSQ: nézz már utána, mit jelent a sztereotípia… :-D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom