Hoax auto_cetli

2011. január 12. szerda | Szerző: marinov

9

Cetlik segítségével autót lopni?

Újfajta rablási technikáról számol be egy körlevél, amely szerint a veszély állítólag a bevásárlóközpontok látogatóit fenyegeti. Valójában egy többéves kamu figyelmeztetésről van szó, és a rendőrségnek idehaza sem jelentettek ilyen eseteket.


Ez a szöveg terjedt 2011-ben a Facebookon, és azóta is folyamatosan meg-megosztják:

“Terjesszétek az autós barátaitoknak!

A múlt héten a közeli Auchan-ban parkoltam. Amikor kihajtottam, észrevettem egy papírt a hátsó szélvédõn. Amikor leszedtem (addigra már haza értem), láttam, hogy az egy benzin blokk volt. Szerencsémre egy barátom már mondta, hogy ne álljak meg (emiatt), mert hogy valaki várhatja, hogy kiszálljak az autómból.

Ez a nõkre és a férfiakra is érvényes. Strasbourg és kelet után, ez a technika már egész Franciaországban elterjedt. Figyeljünk a hátsó szélvédõre tapasztott papírokra! Gépjármûrablások új módszerével állunk szemben! (Ez nem vicc!) Sétálsz a parkolóban, nyitod a kocsidat és beszállsz. Indítasz, rükvercbe teszed a kocsit. Amikor a visszapillantóban hátra nézel, a hátsó szélvédo közepén észreveszel egy papírcetlit. Megállsz, kiszállsz az autóból és ekkor bukkan fel a tolvaj a semmibõl. Beszáll az autódba és elhajt. Nagy sebességgel, gyakorlatilag majdnem rajtad keresztül.

Fogadni mernék, hogy a hölgyek a retikülje a kocsiban marad. Így az autótolvajnak az autódon kívül már a címed, a pénzed és a kulcsaid is meg vannak! Házad és személyed nem titok többé! Nagyon jól szervezettek, már több autós járt így pórul!

Amennyiben papírcetlit látsz a hátsó szélvédõdre tapadva, zárd be az ajtókat, indíts és menj el onnan! A papírt majd késõbb leszeded. Talán nem árt értesíteni errõl a családot, barátaidat, különösen a hölgyeket! Egy retikülben sok fontos irat van. Biztos nem akarod, hogy mindez rossz kezekbe kerüljön!” – áll a figyelmeztető levélben, amely valóságtartalmának a hvg.hu járt utána.

A lapnak az ORFK elmondta: Magyarországon még nem tettek ilyen ügyekről bejelentést. A városi legendákkal foglalkozó Snopes.com szerint a figyelmeztetés 2004 óta járja Amerikát. Szerintük nem elképzelhetetlen, hogy egy-egy ilyen lopás tényleg megtörtént, de ily módon elkövetett bűncselekmények hullámáról biztosan nem lehet beszélni, annak ugyanis nyoma lenne a hírekben.

A szóbeszéd amerikai terjedéséhez hozzájárulhatott az is, hogy nem egyszer hivatalos személyek is továbbították a levelet, annak alján hivatalos névjegyükkel – aminek alapján a levelet megkapók azt gondolhatták, hogy létező veszélyről van szó (hasonló történt már idehaza is).


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
9 hozzászólás ehhez: Cetlik segítségével autót lopni?

 1. p says:

  hát, ennek a levélnek én is “bedőltem”, számomra úgy tűnt, hogy a többivel (tojásos, pl.) ellentétben ennek éppen még valóságalapja is lehet, de minden esetre semmi nem zárja ki, hogy igaz legyen, amit leír.

 2. Robesz says:

  Cetli ide-vagy oda, aki járó motor mellett kiszáll a kocsijából egy tömött parkolóban az igen bátor (és/vagy hülye).
  Tele van a net ilyen videókkal. Mint mikor a szülők a kocsiban hagyták a gyereket, a “szakember” meg beugrott és gáz. Aztán a sarkon inkább ott hagyta a kocsit, mintsem gyerekrablásért csesszék meg.
  Én is szeretnék egy bizalommal teli álom-világban élni, de addig szerintem még hatszor meghalok.

 3. Adani says:

  Alap dolog ,h járó motorral még akkor sem hagyjuk ott a kocsit ha csal pl. a kertkaput nyitjuk ki, és kiszállás előtt a kulcsot is ki kell venni. Olyan trükkös lopás amúgy volt már itthon is, h piros lámpánál odament a manusz és rugdosta a kocsit vagy ütötte az ablakot erre a vehemensebb sofőr kiszállt (főleg nagy autók Bömös Merci stb. hurkanyakú izomagyú sofőrrel, aki lehet potenciális áldozat), h lecsapja addig vitáztak ott ameddig a lámpaváltás tolvaj társa kocsiba és padlógázzal el. A tettestárs meg vagy ütésálló vagy kurva gyorsan tud futni, de hiába veri alaktalanra a kocsi attól még oda van. A GTA-ból elesett mozdulattal is ki lehet kapni valakit a kocsiból, városban bezárni sem árt az ajtókat, mind a négyet hiszen a hátsó ülésen lévő cuccot is egy pillanat kikapni.

 4. smvsp says:

  Szerencsér, még nem kaptam ilyen levelet (lehet azért, mert akiktől korábban jöttek ezek a kamu levelek ki lettek zárva a csoportból?) de azért van néhány gyanús momentum benne. A teljesség igénye nélkül, 1: A legtöbb ember nálunk az Auchan, és egyébb “nagy” bevásárlóközpontokban tetemesebb mennyiséget vásárol, amit aztán a csomagtartóba pakol. Ekkor nem veszi észre, hogy ott a cetli a hátsó ablakon? 2: mivel tolatva indul, feltételezhető, hogy orral előre állt be, tehát ha nem a parkoló szélén áll, ismét csak hátulról közelíti meg az autót. Ekkor azért csak feltűnik neki a cetli. Nem kizárva, hogy történhetett ilyen rablás, azért egy minimális odafigyeléssel látszik, hogy hibádzik a történet. Meg ahogy fentebb is írták, aki járó motorú autóból kiszáll az felelőtlen.

 5. evol says:

  Én is megkaptam a levelet, nem küldtem tovább, ahogy semmi hasonlót sem szoktam. De az azért eszembe jutott, ha nem is igaz ez a sztori, de ha néhány ember ennek hatására leszokik a járó motorú autóból való kiszállásról, már megérte.
  Ugyanis nagyon sokan dolgoznak hasonló módszerrel. Megállítanak, hogy lapos a kereked, vagy csak provokálnak mint fentebb is írták. Kiszállsz és már csak integethetsz az autód után…

 6. Névtelen says:

  Ha màr tudjàk, hogy ilyen cetlik forognak a parkirozò àruhàzaknàl, akkor mièrt nem kuldenek nèhàny rendort ellenorizni a parkirozot, ha sok a munkanèlkuli, lehetne munkàt talàlni csak akarni kell.

 7. Budaházy says:

  Figyu, Névtelen! Ha szerinted lehet, akkor miért nem alapítasz egy céget, ami ezzel foglalkozik? Munkát mindig lehet találni, ha kell kiásatunk velük egy gödröt majd újra betemettetjük. A kérdés, hogy ki fog fizetni ezért? Az állam? Miből? IMF hitelből?

  Meg szerinted minden munkanélküli alkalmas rendőrnek?

 8. Adani says:

  Még lehet, hogy az is jobb lenne. A munkanélküliek pl. segélyt most is kapnak, nem is beszélve egyes etnikumokról. Ha pedig megszokják ,hogy a kisujjukat se kell mozdítaniuk a segély meg úgyis mindig jön, miért akarna dolgozni? Akkor már nem jobb ha kötelező közmunka van? Szemetet szedni, meg közterületet gondozni nem kell végzettség, azt bárki csinálhatja, vagy akár ásson gödröt aztán majd másnap betemeti, de legalább azt szokja meg, hogy igen dolgozni kell, mert nincs ingyen senki, fel kel kelni reggel, le kell nyomni a műszakot, különben nincs pénz. A kádár rendszerben is sokszor ez volt öten végeztek egy munkát, amit egy is el tud végezni, de még mindig jobb az ilyen bujtatott munkanélküliség mint a tényleges, mert akkor ugye mindenki tudta, hogy ha nem dolgozik akkor KMK és elviszi a rendőr és kap egy párat a gumibottal.

 9. Budaházy says:

  A Kádár rendszerben vettük fel az első IMF hitelt, éppen az ilyen húzások miatt. És ezzel még véletlenül sem a mostani rendszert védem.

  Szemetet szedni jó lenne, meg közterületet gondozni is, annak legalább lenne értelme. De sajnos azokért se fizet senki. Ha az önkormányzatok látnának benne fantáziát, már rég megvalósították volna.

  A segélyekről meg annyit, hogy nagyon népszerű ezzel dobálózni, de a 22800 forintos hihetetlenül nagy összeg (amiből már Zsiga Marcell se tudna megélni) feltétele ETNIKAI HOVATARTOZÁSTÓL FÜGGETLENÜL minimum 1 éves álláskeresőként való regisztráció és igénylése a helyi önkormányzatnál. Bőrszínre nem jár senkinek külön segély. Ezen kívül minden, magasabb összegű juttatáshoz, még a rokkantnyugdíjhoz is több éves munkaviszony kell korhatárbesorolás alapján.

  Ha úgy vesszük, hogy ezt az országban lévő 11% nyilvántartott munkanélküli álláskereső MINDEGYIKE igénybe veszi, ami abszurdum, akkor is csak 22 milliárd körüli összegre jön ki. Ha 1 millió ember kapná az országban. És annyi nem kapja.
  Itt egy cikk, hogy legyen fogalmad az állami büdzséről: http://fn.hir24.hu/gazdasag/2012/04/05/rossz-borben-a-koltsegvetes/

  A GYED-hez és a GYES-hez dolgozni kell, nem is keveset, a családi pótlékra pedig megint abszurdum hivatkozni, abból még a pelenkára és a ruhára sem futja.

  De ha már mindenképpen aprítani kell, mert lássuk be, tényleg ráférne kivágni a nem odavalókat, nem attól kell sajnálni, aki kolóniákban él, tehát szemmel láthatóan nem gazdag, hanem attól, aki megáll az Audi A8-assal a munkaügyi központ előtt és bemegy verni a tamtamot. Mert neki az is kell a feketén “összevállalkozott” milliók mellé. Akiknek van miből megélni, nem is rosszul, azokat az ingyen pénz mindig is ösztönözni fogja, legyen bármilyen kis összeg.

  Ha a 22 ezret sokallod, akkor mit szólsz ahhoz, hogy 47 ezret kell kifizetni olyan munkáért, ami mögött nincs semmilyen fedezet? Mert az önkormányzatnak senki nem fog fizetni egy petákot sem azért, hogy nincs szemét vagy össze vannak szedve a csikkek. Tehát egészen addig nem éri meg még méglegelni sem, amíg a szennyezettség olyan mértéket nem kezd ölteni, hogy az ANTSZ megbüntetné őket. Ugyanez igaz a fűnyírásra (parlagfű) vagy a kiszáradt fák kivágására, gallyak eltávolítására (balesetveszély).

  Sokkal több kiadása van az államnak az egészségügy miatt, a nyugdíjasok miatt, akik mindkét rendszer legnagyobb hasznonélvezői, mert ott nem adóztak és tisztességes fizetést kaptak, itt meg már nem nekik kell eltartani saját magukat.

  De nemzeti szinten véve, nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy elszegényedtek és eladósodtak az emberek és a fogyasztás visszaesett. Hiába emelik az adóterheket, azzal csak csökken a fogyasztás.

  Ez nem megszokás kérdése. Ha holnap felemelnék a minimálbért 300 000 forintra, garantálom, hogy minden cigány sorban állna dolgozni. Csak úgy széljegyzetben megemlítem, Luxemburgban például félmillió forint. Az árak pedig mindenhol uniós árak. Lehet számolni.

  Magyar termékeket sem nemzeti öntudatra alapozva kell hirdetni, hanem menjenek a hipermarketek alá árban.
  Enni kell, bármennyire is szegény az ember, de az nagyon nem mindegy, hogy azt a kicsit is egy multi viszi-e ki az országból, vagy a hazai termelők zsebébe kerül. Ha kell, akkor az állam vállalja át a termelők többletterhét, de mindenképpen ígérjen a multik alá. A külföldi cégek kedvezményét pedig ezzel párhuzamosan fel lehetne számolni, így lehet, hogy még többletkiadás se lenne.

  Ha meg egy ideig mégis deficites, akkor deficites, de valamit valamiért. A kiadáscsökkentés csak akkor működik, ha van eredménye. Ha nincs, akkor más megoldás után kell nézni. Ha 1% alá csökken a munkanélküliség, akkor meg lehet szüntetni a 22800-at is, hogy még ennyi ösztönző se legyen. Már akit az egyáltalán ösztönöz valamire, azon túl, hogy a szegénységben minden forint jól jön.

  De sajnos hiába emelnék fel a fizetéseket is, ha OLYAN munkahelyeket nem tudnak teremteni, ahol a munkaerő megtermeli az általa fizetésként kapott értéken túl munkáltató hasznát is.

  De kérdezem. Ha a teljes bruttó fizetésedet megkapnád és nem lenne ÁFA sem, de cserébe fizetned kéne az úthasználatért, saját pénzből, a lakókörnyezeteddel összedobva kéne javítanod a környezetedet, beleértve a közös pénzből vásárolt kukát is, a szemétszállításról és a csatornázásról is neked kéne gondoskodnod, egy esetleges mandula vagy vakbélműtétre neked kéne százezreket félretenned, komolyabb betegségről nem beszélve, a gyógyszerek nettó árai magasabbak lennének TB támogatás nélkül, a tanárok havi fizetését és az iskolák renoválását is a szülőknek kéne részarányosan összedobni, ahogy az őt ellátó orvosok fizetését is részarányosan, vagy alkalmanként.

  A felsorolt hátrányokkal együtt is jobb lenne? És ebben még nincs benne az, hogy bárkinek, beleértve a saját családtagjaidat (mert a gyerekeidet gondolom nem hagynád éhen halni családi pótlék nélkül sem, ahogy egy öreg, beteg nagyszülőt sem).

  Vegyél elő papírt, tollat, kérheted matematikus segítségét is. És mielőtt felkiáltanál, hogy neked se gyereked, se öreg nagyszülőd és mivel igényed is alacsony NEKED jobb lenne ez a módszer azért ha nehéz is, de próbálj meg egy kis empátiát gyakorolva belegondolni, hogyan érintené az egész társadalmat. Állami gondoskodásra tehát szükség van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom